Nem kell egyszerre nagy változásokat bevezetned ahhoz, hogy az életed nagyban változzon meg.

Varázslónak kellene lenned, hogy minden beleférjen? Ki a keményebben követelő főnök, a munkahelyi vagy az otthoni? Néha úgy érzed, a zsonglőrködés már nem megy tovább? Segítünk levenni a válladról a terheket!

{idozito3}

 

24 óra=1 nap, ez akármilyen banálisnak tűnik és közhelynek számít, attól még így van. Még azoknak is, akik képtelenek elválasztani a munkát a magánélettől, és így többnyire a magánéletük rovására töltenek időt a munkájukkal vagy a munkahelyükön. Sokan túlóráznak vagy a szabadidejükben is az okostelefonjukon végzik munkahelyi teendőiket. Pedig a több munkaóra nem jelent hatékonyabb munkavégzést!

Állítsd fel a helyes sorrendet, oszd be a rendelkezésedre álló időt, hogy beleférjenek a kötelességek és a privát életed is.

A munkaidő nem az egész nap!

Sokkal jobb teljesítményt tudsz nyújtani a munkahelyeden is, ha több időt szánsz magadra, elkerülheted a kiégést, ha aktív vagy a privát életedben és több időt töltesz a szeretteiddel. Tehát az első tanácsunk az, hogy akkor dolgozz, amikor a munkahelyeden vagy – és ez áll arra is, ha esetleg otthonról végzed a munkád. A munkaidőd beosztása rajtad is múlik, nemcsak a főnöködön vagy a munkahelyi szokásokon. Ha otthon dolgozol, határozz meg napi munkaidőt és tartsd be, de tartasd is be a családtagjaiddal és az üzleti partnereiddel.

A munkahelyeden azért is érdemes ésszerű időbeosztást követned, mert úgy jobban el tudod végezni a rád rótt feladatokat. Olyan dolgokra fókuszálj, amelyek fölött tudsz kontrollt gyakorolni, ez pedig a már említett ésszerű munkahelyi időbeosztás és az alapos, koncentrált munkavégzés.

Oszd be az idődet 5 lépésben!

15279948 l_opt1. Készítés heti időbeosztást!

Amikor a heti időbeosztásodat készíted, mindenképpen jelölj ki olyan tevékenységeket és időpontokat, amikor vagy a partnereddel vacsoráztok, vagy a barátaiddal mentek konditerembe. Ha ezeket előre eltervezed, van mit várni, van mire építeni, hogy fel tudj töltődni. Ne csak a hétvégébe akard belesűríteni a szabadidős tevékenységeidet! Ez jót fog tenni a kapcsolatodnak is, a partnered nem fogja azt érezni, hogy szinte nem is létezik és csak a munkádnak élsz. Ilyen alkalmakkor kapcsold ki a telefonodat is!

A lényeg, hogy olyan időbeosztást készíts, ami abban segít, hogy ne kelljen lemondanod programokat. Az előre tervezés abban is segít, hogy ne folyjon ki a kezedből az idő. Hétvégén sem feltétlenül jó, ha ott ülsz szombat délután és nem tudsz magaddal mit kezdeni. Persze néha kifejezetten jót tesz az ilyen típusú pihenés is, de azért ne szokj rá, mert az mégiscsak jobb, ha tartalmasan tudod tölteni azt a rövid egy-két napot.

2. Ami leszívja az energiáidat, arra nincs szükséged

Sokan olyan teljesen felesleges dolgokkal töltik az idejüket, mint pl. a pletykáló, fecsegő kollégák meghallgatása. Iktass ki minden olyan időrabló tevékenységet, ami nem szolgálja a karrieredet vagy a hatékony munkavégzést. Ne gondold, hogy csak akkor tudsz előre jutni a munkahelyi ranglétrán, ha minden pletykát ismersz. Persze nem árt, ha tisztában vagy a fontos információkkal, de ezeket nem feltétlenül a közös helyiségekben fogod megtudni. Fontos, hogy megtaláld az egyensúlyt a teljes elzárkózás és a totális részvétel között, hiszen különben kiközösítenek, vagy nem fejezed be a munkád.

Talán még előbb is el tudsz menni az irodából párszor a héten, ha tudatos erőfeszítést teszel annak érdekében, hogy ne tölts annyi időt a közösségi oldalad böngészésével, vagy a minimálisra csökkented a privát telefonálás idejét. Ne legyél elnéző magaddal szemben!

3. Gondold át az otthoni teendőidet!

Otthon is vannak nemszeretem tevékenységek: takarítás, bevásárlás, számlák rendezése. Nézd át, mivel tudsz időt spórolni: ha például el tudod intézni a bevásárlás nagy részét online, tedd azt. Vagy például ne a postán intézd a befizetnivalókat, hanem használd a netbankodat.

Azzal is sok időt spórolhatsz, ha az ilyen teendőket megosztjátok a barátaiddal. Ajánld fel az olyan dolgok elvégzését, amelyekkel szívesen foglalkozol. Ha szívesen vigyázol a barátaid gyerekeire egy szombat délután, vállald el, mert lehet, hogy az egyik közülük nagy kedvvel és jól főz. Elkészíthet neked egy pár estére elegendő menüt, amit be tudsz rakni a mélyhűtődbe, így esténként azzal a tudattal érsz haza, hogy nem kell az étellel foglalkoznod.

4. Mozgás!

Bármennyire is nehéznek tűnik, mindenképpen iktass be edzéseket a heti időbeosztásodba. Segíteni fog az általános stressz elviselésében, jól érzed magad tőle, és nem csak fizikailag. Ha sikerül elvégezned a magad számára kitűzött feladatokat, erősebb lesz az önbizalmad is. Jobban tudsz majd koncentrálni a munkahelyeden és felturbózza az energiaszintedet is.

25453247 xxl_opt5. Relaxálj!

Lassan, lépésről lépésre építsd fel az új időbeosztásod. Nem kell egyszerre nagy változásokat bevezetned ahhoz, hogy az életed nagyban változzon meg. Sokat segít, ha nem az utolsó pillanatban kelsz fel és rohansz a busz után vagy idegeskedsz a dugóban minden reggel. Nincs szükséged az ilyenfajta stresszre, mert elkerülhető.

Például ha nagyjából 2 órával az indulási idő előtt felkelsz, beleférhet az edzés, vagy együtt reggelizhetsz nyugodtan a pároddal. Mindjárt jobban indul a nap és nem rongyosra használt idegekkel esel be a munkahelyedre. A lényeg, hogy reális célokat kell kitűzni, például még egy nagyon hektikus napon is tudsz 10-15 percet azzal tölteni, hogy zenét hallgass és relaxálj. Így felüdülten tudod folytatni a munkádat.

Szöveg Dudás Judit