Ősszel, ha eddig nem is tetted, már muszáj visszarázódnod a munkába. Legyen ez az ősz más, használd ki, hogy a csillagok milyen irányba terelnek, így hatékonyabb leszel a feladataidban és a pihenésben is!

{idozito3}

 

Valami véget ér, valami elkezdődik

A nyár vége és az ősz első hónapjai minden ember életében talán a legdepressziósabb időszaknak mondhatók. A Nap fénye gyengül, a nappalok rövidülnek, a vitaminforrások a szőlő-szilva szezon után elapadóban vannak. Mindamellett, hogy a természetben ez az év egyik legcsodálatosabb időszaka, mély tanítást kapunk ilyenkor az élettől az elmúlásról. Van, amit el kell engedni, a ragyogás, a csillogás alábbhagy, és vissza kell térnünk az otthonunkba, befelé kell fordulnunk. Az ősz ugyanakkor az iskolakezdés, az új tanulmányok és új munkakörök ideje is. A naptári évkezdet, a január után a szeptember hozza legtöbb változást az ember életében. Hajlamosak vagyunk ilyenkor túlhajszolni magunkat, a nyári lazítás és feltöltődés után pedig az első aktív munkahetek mindig a legfárasztóbbak, hiszen vissza kell szoknunk az évközi periódusra.

Hogyan lehetek hatékonyabb? 

Az azonban ma már közismert tény, hogy az emberi teljesítmény nem a munkában eltöltött időtől vagy önostorozástól függ, hanem a belső figyelemtől, és a koncentrációs idő alatti fókusztól. Ez a hatékonyságunk, amely nem a munkaórák növelésével, hanem éppen a munka és a pihenés helyes arányának, ergó egyensúlyunknak megtalálásával érhető el. Minden ember nagyjából azonos hatásfokkal képes működni, csupán más-más területen. Vagyis a hatékonyság egyik faktora az, hogy mi az, amit csinálunk. Erről már olvashattatok korábbi munkahoroszkópunkban. A másik pillére hatékonyságunknak megtalálni, hogy személy szerint mi melyik embertípusba tartozunk, azaz minket hogyan kell fókuszálni és motiválni arra, hogy önmagunkhoz képest a lehető leghatékonyabbak legyünk. A munka és a pihenés egyensúlya ugyanis karakterenként másképp alakul.

thumb 4539046 xl optKOS (márc. 21–ápr. 20.)

A Kos az egyik legtipikusabb önzsaroló, magát keményen megdolgoztató, szorongó típus. Ha a Kos jelében születtél vagy felkelő jegyed, Marsod, Holdad áll itt, akkor te is azok közé tartozol, akik állandóan versengenek, többet és többet akarnak. Az egyik feladatot még be sem fejezted, de már újabb tennivalókat találsz ki magadnak. Ez csodálatos eredményeket hozhat, de mikor lazulsz el, vagy pihensz egy kicsit? Az első 3-4 évben garantált sikereket érsz majd el így, de később, évről évre egyre jobban kiéghetsz. Kedves Kos, a kulcs a projekt szó. Sohase munkanapban vagy munkaórában gondolkozz magadról, hiszen hétvégén is képes vagy dolgozni. Egész projekteket tervezz be magadnak, melyek leghosszabb időtartama fél év lehet. A rövidebb, kisebb projektek után kisebb, a nagyobb projektek után nagyobb pihenő időszakot iktass be. Ha úgy érzed, megdolgoztál érte, megérdemled, csak akkor fogod tudni igazán élvezni a pihenést. 

STRESSZOLDÓ TIPP: Minden hónapban engedd meg magadnak, hogy valamilyen új kulturális vagy sportprogramra ellátogass. Legyen az bringázással elérhető, sziklamászás vagy evezős túra, minden hónapban tervezz be egy hétvégét, ami csak tiéd, a kalandoké és az új élményeké. Ez valóban ki fog kapcsolni! Napi szinten fejmasszázzsal és bármilyen fitnesztermi edzéssel, futással elérhető a lazulás.

thumb 4539055 xl optBIKA (ápr. 21–máj. 20.)

Kedves Bika, a Kosokkal ellentétben te inkább a lazulás és kényelem híve vagy. Lassabban pörögsz fel a feladatokra, lassabban éred el a fókuszpontot, hogy igazán jól gondolkodj és teljesíts. Neked a pihenésedet kell szabályozni, ami nem feltétlenül akkor van, amikor kedved szottyan, ha igazán eredményes szeretnél lenni. Minden nap a nagyobb feladategységek után, szabályozott idejű, pl. 10 perc 1 óra pihenési időt engedj meg magadnak, de ne engedd, hogy a lazulási idő szétcsússzon és eltolja a napodat. Ugyanakkor az is fontos, hogy te nem tudsz heteket vagy hónapokat várni egy kis örömre, hiszen igazán szeretsz élni, ezért minden nap, a nap végén legyen valami öröm, valami kellemes, amivel megajándékozod magadat. Ez tettekre sarkall majd.

STRESSZOLDÓ TIPP: Minden hónapban tervezz be egy hétvégét, amit a város zajától távol töltesz. Legyen az egy kerti parti, trandolás valamelyik tó partján, egy tanya-túra vagy kirándulás a természet csendjében: a zöldben tudsz majd igazán kikapcsolódni és ellazulni. Napi szinten szükséged van a békéhez a bőség érzésére és ehhez a finom ételekre. Fedezd fel a város legegészségesebb vegetáriánus és mediterrán éttermeit, és csak az egészséges nassolásnak engedj.

thumb 4539059 xl optIKREK (máj. 21–jún. 21.)

Az Ikrek jelűek számára az egyensúly egy egészen apró, picike kulcsponton múlik csupán. Hiszen az Ikrek kettős jel, és képes keményen dolgozni, érdeklődően és aktívan tanulni, de akár igazán élvezni is az életet. Ugyanakkor az Ikrek párhuzamosan végez mindent, egyszerre akár 2-3 dolgot csinál, mind munkában mind más tevékenységekben, ezért soha nincs meg az az érzete, hogy igazán kikapcsolódott volna, vagy igazán haladt volna munkájában. Kedves Ikrek, számodra a szeparálás, a tevékenységi körök bontása, világos rendszerezése a feladat. Ehhez kapcsolódik gondolataid szabályozása is, például egy heti tevékenységek tábla segítségével. Munka alatt munkáról, pihenés alatt pihentető dogokról gondolkozz, és beszélj másoknak. Ha egymásba folynak az életterületek az egész egy elmosódott képet ad. Az egyensúly a helyes beosztásban rejlik nálad.

 STRESSZOLDÓ TIPP: Ahhoz, hogy napi szinten jól érezd magad a bőrödben, napi szintű sportolást kell beiktatnod életedbe. Mindenféle mozgás kikapcsol és megnyugtat, legyen az bringázás, jóga, úszás, futás, tánc vagy aerobic. Az elme fittségéhez pedig elengedhetetlen, hogy meditációs gyakorlatokat végezz.  

thumb 4539047 xl optRÁK (jún. 22–júl. 22.)

A Rákok számára bármilyen egyensúly elérése igen nehéz feladat, mivel rendkívül mély, érzelmes típusok, akik saját lelkükben, érzéseikben, élményeikben, múltukban, nosztalgiázva és sokszor feleslegesen rágódva képesek órákra vagy akár napokra elveszni. Kedves Rák, az egyensúlyod egyik kulcsa, hogy mindig a családi és lelki, valamint párkapcsolati élet irányába billenjen a mérleg. A 60-40% magánélet-munka arány az, ami neked a teljes kiegyensúlyozást jelenti. A másik kulcs, hogy egyes dolgokon ne lamentálj sokat, hanem dönts, lépj, ne elemezd, rágódj a végtelenségig. A munka megválasztásánál kulcskérdés, hogy felelősségteljes, számodra örömet nyújtó feladatot találj. Kiválóan tudsz otthonról vagy családi vállalkozásban dolgozni, vagy lehet az is a cél, hogy minden távoltöltött óra éppen a gyermekeidért, jövőjükért telik el. A munkádba fektetett időt kapcsold össze a szeretteid céljaival, így könnyebben tudod motiválni magad.

STRESSZOLDÓ TIPP: Nagyon fontos, hogy sok időt tölts vízparton, a nagy kékség közelében, legyen az tenger, folyópart vagy egy kis tó. A rendszeres úszás, vízi sportok teljesen ellazítanak, de lehet, hogy a repülés is vonz. Napi szinten önismereti foglalkozások, Bach terápiás vagy kineziológiás stresszoldás segíthet, de ne vidd túlzásba a múlton való elmélkedést. Ha karitatív szolgálatot vállalsz, és kicsit mások életével foglalkozol, az téged is boldogabbá tesz.

thumb 4539056 xl optOROSZLÁN (júl. 23–aug. 22.)

Az Oroszlán jelűek a Bika csillagképhez hasonlóan szeretik élvezni az életet és az örömkért képesek mindent meg is tenni. Emiatt a sok boldogságkeresés, önkiteljesítés, akár önismeret vagy éppen valamilyen élvezet megtalálása akadályt képez a tanulmányi vagy akár a sport- és munkahelyi eredmények elérésében. Az Oroszlán olykor lustácska, és kényszerítenie kell magát arra, hogy a munkában hatékony legyen. Ehhez az egyik kulcselem, hogy szeresse, sőt, imádja, amit csinál. Ha ugyanis élvezi a tevékenységet, sokkal szorgalmasabbá válik. Vagyis kedves Oroszlán, ha igazán szereted a hivatásod, jóval odaadóbb és fókuszáltabb leszel a munkában. A másik kulcs, hogy te is jutalmazd meg magad minden nap, minden munka végén egy kis örömmel. Lehet az egy mozi, egy kis olvasás, egy jó aromafürdő, egy kis egészséges nassolás. Ezektől érezni fogod, hogy a keményebb munkatempó nem feltétlenül csak lemondás, hanem a későbbi élmények alapja is.

STRESSZOLDÓ TIPP: Mivel imádod a gasztronómiát és a különleges utazási célpontokat, minden hónapban legalább egyszer keress fel egy új éttermet vagy egy új turistahelyszínt. Erre fontos már hó elején, a fizetéskor kis összeget elkülöníteni, betervezni. A napi élmények mellett a havi gasztro-túra is állandó örömforrás lehet, ami elégedettséggel és így békével tölt majd el.

thumb 4539043 xl optSZŰZ (aug. 23–szept. 21.)

Kedves Szűz, számodra a lazítás a legnehezebb feladat. Általában valamilyen munkával vagy hasznos tennivalóval foglalod el magadat még a szabadnapjaidon is. Csak akkor érdemled meg a pihenést, ha előtte keményen és hosszasan teljesítettél, így gondolkodik egy átlag Szűz, és amikor szabadságra megy, még közben is az újabb feladatokon jár a feje. Számodra létkérdés, hogy határozd meg a napi munkaidődet. De ne csak a munkában eltöltött időt, ugyanúgy a házimunkára és más tennivalókra szánt időt is, és ezt tartsd is be, ne lépd túl. Ha a munkára szánt időt kitöltötted, akkor mindenképpen tedd félre másnapra a feladatokat, mert az évek múlásával könnyen azon találhatod magad, hogy még késő este is dolgozol, de szinte sohasem csinálsz téged kikapcsoló, lazító dolgokat. Vezess naptárat, listát, hogy mely napokon mire mennyi időt szánsz, és utána kapcsolj ki.

STRESSZOLDÓ TIPP: Menj el egy érdekes tudományos előadásra, vagy érdemes valamilyen vízparti környezetben pihenned, múzeumokat, új városokat megnézned. A lényeg, hogy új dolgokat fedezz fel, de a megszokott életteredtől távoli dolgokat válassz, amelyeket nem kezdhetsz el azonnal bevonni a napi munkába. Napi szinten a figyelmedet távolra röpítő olvasás, regények, versek, novellák lehetnek segítségedre.

thumb 4539041 xl optMÉRLEG (szept. 22–okt. 21.)

A Mérleg jelű szülöttek viszonylag kedvező helyzetben vannak, hiszen egész életükben, minden percben a belső testi-lelki egyensúlyt keresik. Ez a vágy pedig már önmagában a siker kulcsa, hiszen tudják, hogy a belső béke eléréshez, a stresszmentességhez különböző dolgok egyvelege szükséges. Hogy igazán elégedetté válj, mind tettekben, mind időben nagyjából fele-fele felosztást kell tenni a munkád és a magánéleted közé. Ha ez csak úgy megvalósítható, akkor érdemes rövidebb műszakidőt vállalnod, és több időt pároddal, gyermekeiddel töltened. A sikerhez az is fontos, hogy amíg a munkádat végzed, ki kell kapcsolnod érzelmi oldalad, ki kell zárnod a családtagjaid, szeretteid kissé a fejedből, és tárgyilagosan, kizárólag a munkádra szabad figyelned. Azzal, hogy a cselekedetekben jelen vagy, minden életterületen elégedetté válhatsz.

STRESSZOLDÓ TIPP: Hetente vagy akár havonta iktass be családi hétvégéket, napokat, amikor pároddal, családoddal együtt tölthetitek el az időt. Ilyekor engedj a romantikának, annak, ami jólesik, teljesen iktasd ki a munkád, ne vedd fel a telefonokat és ne nézz emaileket. Mindegy, hogy hol vagytok, a lényeg, hogy csak az érzelmi oldaladra figyelj, ettől automatikusan elégedetté válsz majd. Napi szinten méregtelenítő gyógyteákkal, jógával segítheted egyensúlyod megtalálását.

thumb 4539049 xl optSKORPIÓ (okt. 22–nov. 21.)

A Skorpió jelűek szintén a rendkívül nehezen ellazuló embertípusok közé tartoznak. Egy Skorpió állandó belső figyelemmel kémleli a világot, folyamatosan szimbólumokban gondolkodik és anyagilag, szellemileg rengeteg élményt él meg, miközben egy percre sem képes magát kikapcsolni. Kedves Skorpió, mivel hihetetlenül erőteljes és nagy koncentrációjú ember vagy, a legjobb, ha az életedben kijelölsz részcélokat, heteket és hónapokat szánsz egy-egy feladatra. Pl. munka és nyelvvizsga, munka és egy könyv megírása, munka és egy sportkurzus elvégzése, stb. Az egyes projektek után, amelyek hosszú hónapokig eltarthatnak, viszont fontos, hogy több hétre vagy hónapra kikapcsolj a megszokott tevékenységekből. Ezért neked találták ki a zarándoklatokat, a fizetés nélküli szabadságot és a többhónapos külföldi utazásokat, mindent, ami áttranszformál és kiszakít a megszokottból.

STRESSZOLDÓ TIPP: Ahhoz, hogy ne égj ki, rövidtávon is szükséged van lazításra. Ezért minden nap vagy legalább két-három naponta iktass be az életedbe valamilyen kikapcsolódást, sétát a természetben vagy sportot, hogy kitekints a saját életedből. A különféle nyugtató teákkal és zenés mozgások foglalkozásokkal is sokat tehetsz lelki egészségedért.

thumb 4539052 xl optNYILAS (nov. 22–dec. 20.)

A Nyilas jelűek szabadságigényének megéléshez az egyik legjobb megoldás a szabad, kötetlen munkavégzés választása. Ugyan a Nyilasnak keményen kell harcolnia magával ezután, hogy jól teljesítsen, valójában egy kötetlen beosztás sokkal inspirálóbb számára, mint a kötött 8 vagy 12 órás munkaidő. Kedves Nyilas, így jobban tudnád beosztani idődet, a munka és a szabadidő váltakozását is jobban meg tudnád tervezni, mint kényszer hatása alatt. Ehhez azonban erős önkontroll kell. Vezetned kell feladataidat egy naplóban, és szigorú határidőket kell szabnod magadnak. Így akár egy teljesítményarányos bérezéses területen is igazán sikeres lehetsz.

STRESSZOLDÓ TIPP: Ahhoz, hogy igazán feltöltődj és letedd a hétköznapok stresszét, új országok, városok, helyek feltérképezésére, sok szabadtéri túrára, érdekességre van szükséged. A programok ismétlése, a megszokott lazító technikák téged kifejezetten untatnak. Napi szinten futással, lovaglással, sok aktív sportolással, izzasztó tevékenységekkel derítheted jobb kedvre magad.

thumb 4539056 xl optBAK (dec. 21–jan.20.)

A Bak szintén tagja a nehezen lazító, magához szigorú jegyhármasnak – a Skorpió és a Szűz mellett. Általában a munka és a kötelességek végzése az a terület, amelyben otthonosan mozog, de egészen észrevétlenül éghet ki, hiszen a lazításra, pihenésre sokszor évekig egy csepp időt sem szán. Az alvás vagy lustálkodás, ami még a Bakokra is jellemző, pedig nem helyettesíti az aktív, élményekben gazdag pihenést. Kedves Bak! Számodra minden évben kötelező legalább 2-3 hét szabadság, amit semmiképpen se otthon tölts el, hanem barátokkal, nyaralóhelyen, utazással, vagyis lépj ki a megszokott kényelmi zónádból. Mivel még a szabadnapokon sem tudsz ellazulni, engedd meg magadnak, hogy akár ilyenkor is, reggelente fél órában megnézd az emailjeid vagy elintézz néhány telefonhívást, de szabályozd az erre szánt időt. Lassíts le.

STRESSZOLDÓ TIPP: Rendkívül fontos, hogy minden évben vagy évente többször új élmények és valamiféle lazító tevékenység kerüljön be az életedbe. Ezt összekapcsolhatod egy-egy hasznos üzleti tárgyalással vagy céljaid tervezgetésével, de ne munkaheteket tarts pihenés címén. Napi szinten az úszás, a jóga és a különféle masszázsok segítenek neked a kilazulásban.

thumb 4539051 xl optVÍZÖNTŐ (jan. 21–febr. 20.)

A Vízöntők számára az élet a belső kreativitásuk és élménykeresésük hatására úgy pereg le a szemük előtt, mintha egy mozifilm lenne és sokszor mire észbe kapnak, már életük derekán járnak. Kedves kreatív Vízöntő, muszáj rendszert beállítani az életedben. Nagyon tudod élvezni az életet, és ha valami érdekel és sikeresnek érzed magad benne, kőkeményen is tudsz dolgozni, de képtelen vagy időkorlátokat felállítani, precízen időre dolgozni, határokat tartani. Neked a naplónál, naptárnál kezdődik ez az ősz. Ha olyan a munkád, pl. vállalkozó vagy, egy jó titkárnő is segítségedre lehet. Tervezd, szervezd meg előre legalább két héttel a napjaidat, és így igazán eredményes lehetsz. A munkaidő általában ott folyik ki a kezed közül, hogy aktuálisan nem érdekel a tennivalód, vagy egy részfeladat, ilyenkor kell fókuszba hoznod magad.

 STRESSZOLDÓ TIPP: Keringésed egészségének fenntartásához napi szinten a rendszeres, kíméletes sport szükséges, nagyobb távlatokban, pedig olyan utazások, élmények, hetek, amikor ki tudsz kapcsolni a hétköznapokból – vagyis az unalmas mókuskerékből. Általában a Vízöntőnek igen távol kell kerülnie a megszokottól, extrém érdekes helyekre ellátogatnia, hogy érezze a változást. Különleges programokat keress, olyanokat, amire elsőre még akár te is nemet mondanál, de kis bátorsággal ezek lesznek az igazán izgalmas hetek.

thumb 4539048 xl optHALAK (febr. 21–márc. 20.)

A Halak jelűeknek a Vízöntőkhöz hasonlóan rendszerre, naptárra és határidőnaplóra van szükségük. Általában az élmények, elmélyülés, barátok, érzelmi kapcsolatok könnyen elterelik a figyelmed. Olykor muszáj magad 4-5 órás aktív munkaperiódusokra kényszerítened, amikor zavartalanul a feladataidra figyelsz. Ha ízt merítesz magából a munkádból is, mert szereted, még sikeresebb lehetsz, de tudnod kell, hogy amilyen változékony a kedved, előfordulhat, hogy még az álomhivatásodban is lehetnek szakadékok, unalmas percek. Ilyenkor nem szabad letörni, hanem egy kis életbölcselettel türelmesebbé kellene válnod. Nem kell hajszolnod az újabb élményt vagy valamilyen szerrel, pl. egy pohár borral eltorzítanod a valóságot. Csak simán tartsd egyensúlyban a különféle életterületeket egy ideig, és elégedetté válsz. 

STRESSZOLDÓ TIPP: Számodra mindenképpen fontosak a belső lelki élmények is a harmónia eléréséhez. Próbálj ki valamilyen önismereti tréninget, stresszoldó technikát vagy ezoterikus elfoglaltságot. Neked ajánlhatjuk leginkább a kineziológiát is. Ezekből lelki ízt meríthetsz és saját helyzeted-helyed megtalálásakor belső békét fogsz érezni. Napi szinten talpmasszázzsal, lazító sportfoglalkozásokkal és pszichológiai önismereti foglalkozásokkal lazulhatsz el.