Sokszor nehezen ismerjük fel a depressziót – ami nem is csoda, hiszen szoros rokonságban áll a szomorúsággal, lehangoltsággal, ezek az érzések viszont természetesek az  életünk egyes szakaszaiban. Különösen mi magunk jövünk rá nehezen, ha már baj van, pedig amíg nem kérünk szakértői segítséget, nem sok esélyünk van önállóan megbirkózni ezzel a betegséggel. Tudtad, hogy 10 emberből 1 az élete során valamikor érintett lesz?

{idozito3}

 

Mi a lehangoltság?

A lehangoltság természetes érzés, olyan időszakokra jellemző, amikor nehézségekkel vagy veszteségekkel kell megbirkóznunk. Kísérhetik akár sírási rohamok, csökkent cselekvési kedv is.

Mi a depresszió?

A depresszió pszichés zavar, ami akkor jelenik meg, amikor a lehangoltság különösen intenzívvé válik, gyakran jelentkezik, sokáig tart és komoly hatással van a mindennapi működésünkre. Ha azt érzed, hogy nincs kedved semmilyen tevékenységhez, nem akarsz cselekedni, aludni, kilépni a lakásból vagy valami olyat tenni, ami örömet okoz, nincs étvágyad, folyamatosan sírsz és minden nehéznek és hiábavalónak tűnik, akkor lehetséges, hogy depresszióval küzdesz. Mindenképpen fordulj szakemberhez, mivel valószínűleg szükséged van arra, hogy egy hozzáértő ítélje meg  az állapotodat és szükség esetén segítséget nyújtson.

Depresszió – igaz/hamis?

Lássuk, mennyit tudunk erről az egyébként jól kezelhető problémáról. Igaz-hamis tesztünkkel megtudhatod, mennyire vagy tájékozott és eloszlatjuk a tévhiteket is!

1. Nagyon szomorú vagyok – ez biztosan depresszió!

a. igaz

b. hamis

Helyes válasz: b

Lehetünk szomorúak, stresszesek, sőt még boldogtalanok is anélkül, hogy depressziósak lennénk. Depresszió esetén úgy érezzük, megfulladunk (reménytelennek érezzük az életet), míg az „egyszerű” szomorúság esetén nem veszítjük el a kontrollt a dolgok felett. Hogy éppen melyik állapotról van szó, azt legjobban az érzésnek az életünkre gyakorolt hatása alapján fogjuk tudni eldönteni, vagyis hogy mennyire leszünk működésképtelenek, mennyire tudjuk a mindennapjainkat élni és ez az állapot mennyi ideig tart. Más szóval a szomorúság és a depresszió közti különbségnek a tünetek gyakoriságához, intenzitásához, különbözőségéhez és időtartamához van köze.

2. A lehangoltság és a depresszió közti különbség az, hogy a második esetben eszünkbe juthat akár az öngyilkosság is.

a. igaz

b. hamis

Helyes válasz: a és b

Az előző mondat alapvetően igaz, hiszen amikor egyszerűen lehangoltak vagyunk, nem gondolunk arra, hogy véget vessünk az életünknek, míg ha depressziósak vagyunk, igazán sötét gondolataink támadhatnak és lehetséges, hogy ez is felmerül. De nem ez az egyetlen különbség a lehangoltság és a depresszió között. Amikor depressziósak vagyunk, úgy tűnik, a szomorúság mindennap maga alá temet, az érzések intenzitása szinte elviselhetetlen, nem tudunk szembenézni a mindennapokkal, nem érezzük magunkat képesnek semmire, étvágy- és alvásproblémáink lesznek, állandóan fáradtak vagyunk és nem tudunk koncentrálni.

3. Egy haláleset, komoly betegség vagy nehéz elválás után depressziósak leszünk.

a. igaz

b. hamis

Helyes válasz: b

A veszély, hogy depressziósak leszünk egy ilyen nehéz élethelyzetben természetesen nagyobb – kutatások szerint akár kétszerese is az átlagosnak. De ne keverjük össze a dolgokat: a szomorúság, melankólia, lehangoltság és a gyász természetes érzések, amelyeket jogunk van érezni, sőt ilyen helyzetekben nem is lehet őket elkerülni. Ha azonban azt érezzük, hogy a szomorúságunkon nem tudunk túllépni és nem tudunk egyedül szembenézni az érzéseinkkel akkor anélkül is, hogy depressziósak lennénk, érdemes szakértői segítséget kérnünk, aki segíthet ebben.


4. Mi okozza a depressziót?

a. a jellem sajátosságai

b. a kémiai, hormonális egyensúly felborulása az agyban

c. az élet csapásai

d. öröklődés

Helyes válasz: mindegyik

A depressziónak van genetikai kötődése, mivel gyakrabban jelenik meg olyanoknál, akiknek a családjában is előfordult már, nekik a jellemük is hajlamosabb így reagálni a negatív történésekre. De ne felejtsük, hogy anélkül is megjelenhet a depresszió, hogy különösebb oka lenne, mivel hormonális változások is állhatnak a hátterében (konkrétan olyan neurotranszmitterek alacsony szintje, mint a szerotonin).

5. A depresszió elmúlik magától is, anélkül, hogy szakértői kezelést kapnánk.

a. igaz

b. hamis

Helyes válasz: b

A depresszió nem múlik el csak úgy magától, ez egy komoly betegség, ami nem maradhat kezelés nélkül. Mindenképpen fel kell keresnünk pszichológust vagy pszichiátert, és ha az ő diagnózisa is megerősíti, amit gyanítottunk, akkor tanácsai alapján kell cselekednünk: gyógyszeres, vagy pszichoterápiás kezelést kapva, esetleg mindkettőt. És természetesen, ha ez lehetséges, meg kell próbálnunk megoldani a problémát, ami kiváltotta a betegséget.

6. Hogy döntsük el, hogy szedjünk-e antidepresszánst?

a. egyedül

b. valaki más tanácsára

c. pszichiáter tanácsára

Helyes válasz: c

Semmilyen esetben nem szabad antidepresszánst szednünk senki tanácsára, aki nem pszichiáter, még akkor sem, ha amúgy orvosról van szó!

7. Az antidepresszánsok függőséget váltanak ki.

a. igaz

b. hamis

Helyes válasz: b

Az antidepresszánsok nem váltanak ki hozzászokást, ahogy például a nyugtatók, nem szokja meg őket a szervezet, így nem is kell belőlük egyre nagyobb dózist szednünk, hogy a kívánt eredményt elérjük. Az új generációs antidepresszánsok nagyon is biztonságosak.

8. Az antidepresszánsoknak sok mellékhatása van.

a. igaz

b. hamis

Helyes válasz: b

Ez az állítás igaz volt a korábbi generációs gyógyszerekre, de az újabbaknak kifejezetten kevés mellékhatása van. Ennek ellenére folyamatosan ellenőriznie kell minket egy pszichiáter szakorvosnak, amíg szedjük, különösen, amikor elkezdjük, és ha nagyon fiatal vagy nagyon idős páciensről van szó, vagy olyanról, akinek valamilyen krónikus betegsége van.

9. Ahogy elkezdek antidepresszánst szedni, máris jobban leszek.

a. igaz

b. hamis

Helyes válasz: b

Ezek a gyógyszerek nem így működnek: 2-8 hétre is szükség lehet, amíg igazán hatni kezdenek – ez a pácienstől és a betegség súlyosságától is függ. Ne várjunk hát csodákat, mivel a folyamathoz időre van szükség!

Szöveg: Kovács Valéria