A jóga magányos, önmagadba mélyülős sportnak tűnhet, de valójában nem az: ha párban csináljátok, nem csak a testetek, de a szellemetek és a kapcsolatotok is sokat fejlődhet! Hajlítsátok magatokat egyfelé!
{idozito3}

Miért gyakoroljunk párban?
A közös gyakorlás előrelépést hozhat a személyes fejlődésben is, hiszen egy társ segítségével hatékonyabbak lehetünk annál, mintha egyedül gyakorolunk. Ráérezhetünk a helyes tartásra és ezután képesek leszünk odafigyelve végrehajtani a pózokat. Ez azért fontos, mert a koncentráció, az elmélyülés csak akkor lehetséges, ha a gyakorlat kivitelezése nem okoz számunkra fizikai vagy elmebeli feszültséget. A páros gyakorlatok növelik az egyéni mozgékonyságunkat is, és hajlékonyságot biztosítanak számunkra, ellazítanak és felkészítenek a nehezebb tartásokra.

A párosan végrehajtott pózok további nagy előnye, hogy a jelenben tartanak minket, az elménknek ugyanis mindvégig tudatosan kell összpontosítania, figyelve a párunk testének adottságaira. Amint testközelből látjuk, érzékeljük a másik fél gyakorlását, megtapasztalhatjuk nehézségeit. Érzékenyebbé válunk igényeire, és megértőbbekké irányába. A párban végzett gyakorlatok fejlesztik az egymásra való odafigyelést, az empátiát, az együttműködést, hiszen együtt, közös erővel hozunk létre valamit. Két ember mozgása és légzése összeolvad, s a köztük lévő határok kissé elmosódnak. A gyakorlás hatására kapcsolatteremtő képességünk, kommunikációnk, metakommunikációnk és környezetünkre, társainkra irányuló érzékelésünk is finomodik. Problémamegoldó képességünk, kreativitásunk fejlődni fog, hiszen rá kell éreznünk a helyes segítségadásra és kivitelezésre.

23459863 xxl opt fitt.jóga.tipp: A páros gyakorlatok felvidítják a részvevőket, megváltoztatják az élethez való hozzáállásukat, hiszen ha valami nem sikerült, egy jót nevetünk rajta, és nem vesszük annyira komolyan. Megtanulunk saját nehézségeinkre máshogy tekinteni, elfogadjuk, hogy a dolgok nem jönnek olyan könnyen, és kitartóbban küzdünk céljaink eléréséért. A közösen kivitelezett testtartások felélesztik bennünk a játékosságot, visszavisznek gyermeki állapotunkba, amikor a játékban való kiteljesedés teljes boldogsággal töltött el bennünket. A gyakorlás során használt tudatos légzés során megtapasztalható, hogy a testek és elmék különféle szempontjai hogyan hatnak egymásra, egyáltalán a partnerek hogyan hatnak egymásra. Amennyiben a légzés harmóniába kerül, a két gyakorló között a teljesség érzése jön létre.
FONTOS! A bizalom kiépítésére is megtanítanak ezek a gyakorlatok, hiszen rá kell bízni magunkat egy másik emberre, és bíznunk kell benne, hogy támogatni fog bennünket.

 

Próbáljátok ki együtt!

23201306 xxl opt Párosan végzett uttánászana
Helyezkedjetek el egymásnak háttal tádászanában (hegypóz), legalább egy lábfejnyi távolságot hagyva a sarkaitok között. Kilégzéssel mindketten hajoljatok előre, majd a sarkakkal a lehetséges módon közelítsenek egymáshoz. A farizmokat támasszátok egymásnak, és kezeitekkel egymás karjába kapaszkodva mélyítsétek az előrehajlást. Maradjatok így a kellemes nyújtás érzéséig, majd egyszerre, belégzéssel emelkedjetek vissza álló helyzetbe.

 

 

 

23284240 xxl opt Ardha-csandrászana párban
Egyikőtök a homorítást, a másik fél pedig az előrehajlást tudja gyakorolni ilyen módon. Helyezkedjetek el álló helyzetben egymásnak háttal, kis távolságra. Emeljétek a karokat magastartásba. Az egyikőtök fogja át stabilan (de ne túlságosan szorosan) a másik kézfejét, vagy alkarját, majd hajoljon előre addig, amíg nem terheli meg ezzel a derekát, majd néhány légzés után felemelkedve engedje vissza a társát a talajra.

 

 

 

23284238 xxl opt Vírabhadrászana párosan
A közös csípőnyitáshoz ismét egymásnak háttal álljatok, nagy terpeszt nyitva. Fordítsátok ki a mindketten jobbra a lábfejeteket úgy, hogy merőleges legyen a másik lábfejhez képest, majd a másik lábfej sarkát is csúsztassátok kissé hátrébb a kislábujjatok vonalánál (ez a külső lábél talaj felé közelítését segíti). A medencéteket próbáljátok a mellkasotok irányában tartani, támasszátok egymásnak a farizmokat, emeljétek a karjaitokat oldalsó középtartásba és fűzzétek össze az ujjaitokat. Ezután hajlítsátok a kifelé fordított lábfejhez tartozó térdet addig, amíg a combotok alsó vonala párhuzamos nem lesz a talajjal, és a térdetek a boka vonalába nem ér. Néhány légzés után egyszerre nyújtsátok ki a térdet és engedjétek le a karjaitokat, majd zárjátok a terpeszt.

 

 

 

 

23459862 xxl opt Kasjapászana együttes erővel
Ehhez az egyensúlyozó és a kart erősítő pozícióhoz helyezkedjetek el egymás mellett fekvőtámaszban úgy, hogy a fejetek a párotok lábfejénél legyen. Ezután támaszkodjatok úgy a jobb, illetve a bal tenyeretekre, hogy egy irányba tudjatok fordulni. A tenyértámasz stabilizálása után emeljétek fel a felül lévő, egyenesen tartott lábatokat, hogy a társatok meg tudja támasztani a sarkatokat. A gyakorlat kitartása után először engedjétek el a sarkat, majd támaszkodjatok vissza fekvőtámaszba, onnan pedig térdelő, vagy ülő helyzetbe.

 

 

 

23459859 xxl opt Egy kis extra!

A közös gyakorlás fontos része az együttes relaxáció, illetve meditáció is, mert segít megszabadulni a mindennapi, rutinszerű viselkedéstől. Önmagunk mélyebb megismerésével képesek leszünk kifejezni az érzéseinket, a gondolatainkat verbális és non-verbális szinten is, és a helyes kommunikáció mélyebb irányba tereli kapcsolatainkat. Így javul a környezetünkkel való együttműködési képességünk, könnyedebben kommunikálunk, teremtünk kapcsolatot, nagyobb figyelemmel viseltetünk környezetük felé. Emberi kapcsolataink minősége is változik: kedvesebbek, elfogadóbbak leszünk másokkal és magunkkal szemben is, kitartást és önbizalmat szerzünk, mely megerősít bennünket, és amennyiben segítségre van szükségünk, nem szégyellünk kérni és elfogadni másoktól.

Szöveg: Képes Andrea www.jogapont.hu, www.bhf.hu