40393666 sEgészség 10.000 lépésben
Sok ember semmi pénzért nem gyalogolna. A munkába, az iskolába, vagy akár a közeli boltba is legtöbbször az autót, vagy a tömegközlekedést használva jutunk el, pedig a gyaloglás, mint a legtermészetesebb mozgás, sokat tehet fittségünkért és egészségünkért!
Ha már a napi életvitelünk szerves része a mozgás, akkor jó úton járunk, ha azonban a zsúfolt hétköznapjaink, s az állandó fáradtság gátat szab annak, hogy lejárjunk edzeni, s tegyünk valamit az egészségünkért, akkor más módszerhez kell nyúlnunk. Szakértők szerint minimum napi tízezer lépés ajánlott az egészségi állapotunk-, jó közérzetünk-, fittségünk elérése érdekében. Napi tízezer lépés hozzávetőlegesen 8 km megtételét jelenti, ami nem könnyű. Egész nap az íróasztal mellett ülve, majd otthon a háztartási teendők közepette nincs sok lehetőségünk az ajánlott napi lépésmennyiséget letudni. Akkor mégis hogyan iktassunk be egy kis mozgást hétköznapjainkba?! A következőkben tippekkel, trükkökkel segítünk neked, hogyan is kezdd el, tanácsot adunk a bűvös napi tízezer lépés megtételének elérésében.
{idozito2}

 

A munkahelyen
Több kutatás rávilágított már arra, hogy a napi nyolcórás ülő tevékenység depresszióra hajlamosít, növeli a szívroham-, a keringési rendszert érintő betegségek kialakulásának veszélyét. Kétóránként egy 5-10 perces séta az irodában, vagy esetleg az udvaron jelentősen csökkenti az említett rizikófaktorokat.
•    Állíts be a számítógépen, vagy a telefonodon egy figyelmeztetőt, hogy tudd, mikor van itt az ideje egy kis sétának.
•    Ha nincs lehetőséged több szünetet tartani, szerezz be egy futópadot, amin akár gyaloglás közben is el tudod intézni bokros munkahelyi teendőidet.
•    Ha a munkahelyeden megoldható, vegyél az IKEA-ból egy kis asztalt, tedd az íróasztalod tetejére, s helyezd rá a számítógéped. Azzal, hogy állva dolgozol, s állás közben a testsúlyodat áthelyezed egyik lábadról a másikra, már megtettél pár lépést.
•    Az okostelefonok megjelenése óta számos olyan alkalmazás van, amely számlálja a megtett lépéseket. Ha egy kis motivációra van szükséged, tölts le egy olyan alkalmazást, ami nem csak a te-, hanem a kollégáid által megtett lépéseket is mutatja, így egy kis egészséges versenyszellem serkenti a gyaloglás iránti törekvéseteket.

Közlekedésben
•    Ha tömegközlekedést használsz, egy megállóval szállj le hamarabb, és a hátralévő utat tedd meg gyalog. Ez segíthet reggel abban is, hogy teljesen felébredj, mire beérsz a munkahelyedre, s ráadásul a zsúfolt járatokról is hamarabb szabadulsz.
•    Válaszd a hosszabbik utat! Kerülőúton menni ne azt jelentse számodra, hogy több időbe telik, míg eljutsz egyik helyről a másikra, hanem legyen egy lehetőség arra, hogy több lépést tehess meg aznap.
•    Parkolj messzebb! Ha autóval kell menned valahová, nem érdemes harcolni a többi sofőrrel a közeli parkolóhelyekért. Egy kicsit távolabb megállva a bolttól, a munkahelytől, idegeskedés nélkül találsz szabad parkolóhelyet, és egy kis sétával növelheted a naponta megtett lépéseid számát is.

Otthon
•    Hívd el az egyik barátodat egy jó kis sétára. A mellett, hogy egy jót beszélgettek, mozogtok is egyben. Ha a barátoddal rendszeresítitek ezeket az alkalmakat, akár egy esti séta keretein belül, sokkal könnyebb lesz nekiindulni akár egy fárasztó nap után is. Ha rossz az idő, akkor se mondjatok le a napi kilométerekről, irány a közeli bevásárlóközpont, ahol tető alatt ejthetitek meg közös sétátokat.
•    A házban lift helyett használd inkább a lépcsőt. Nem csak hozzátehetsz napi lépéseidhez, hanem megspórolhatod a liftre való várakozás idejét is, így gyorsabban jutsz le, vagy fel a házban.
•    Otthoni takarításkor vagy bevásárláskor, nem feltétlenül szükséges a lakáson-, vagy a bolton belül bejárandó útvonalat gazdaságosan megtenni. Például, ha egyesével teszed helyére a dolgokat a házban, vagy a bolt egyik végéből a másikba ingázol vásárlás közben ahelyett, hogy szisztematikusan haladnál, 5-10 perccel hosszabb lesz az az idő, amit a házimunkával-, vagy vásárlással töltesz, de ugyanakkor megnöveled az addig megtett lépéseid számát is.
•    Sétáltass négylábú barátot. A kutyák plusz energiával tölthetik fel mindennapjainkat, nem csak az általuk adott önzetlen szeretetből fakadóan, hanem mert kis kedvenceink igénylik a napi 3-4x sétáltatást, így a közös séták a mi fittségünket is szolgálják.

Az edzőteremben
•    Válassz bölcsen edzésprogramot. Az edzőteremben olyan gyakorlatokat válassz, amik segítik a gyaloglóteljesítményedet. Ha közelebb akarsz kerülni ahhoz a bizonyos tízezer lépéshez, akkor a lépcsőző gépet, a futópadot, az ellipszis trénert, vagy a kerékpárt használd inkább.
•    Az edzőteremben is alkalmazhatod a vásárlás-, vagy a takarítás során már felvetett módszert. Nem kell minden sporteszközt magad köré gyűjtened, ha edzel. Ha az egyes gyakorlatokhoz használt eszközökért oda kell menned minden egyes sorozat után, ezzel tovább gyarapíthatod a megtett lépéseid számát.

31399395 sSzerezz be egy lépésszámlálót, vagy egy okoskarkötőt, ami megmondja neked, hány lépést tettél meg egy nap. Az okoskarkötők ezen kívül megmutatják a lépések során megtett távolságot, míg egyes modellek az elégetett kalóriákat is számolják, valamint a pulzusodat is figyelik. Telefonos alkalmazás, vagy számítógépes program segítségével máris elemezni tudod az eddigi teljesítményedet.

Ha sikerül a napi gyaloglásokat észrevétlenül is becsempészned a hétköznapjaidba, a legnagyobb lépést már megtetted! Akkor se csüggedj, ha nem sikerül egyből teljesítened az ajánlott napi mennyiséget, a lényeg a fokozatosság és a rendszeresség.