Önmamadai03gunkba vetett hit nélkül nem megy! 
Mádai Vivien egy forgatásról érkezik címlapfotózásunkra, sminkese, akivel a reggeli műsorban együtt dolgozik, már készen várja. A mosolygós fiatal anyuka olyan, mintha egy energia- és mosolybomba lépett volna be a stúdióba – ezt a kirobbanó, vonzó formát állítólag a rendszeres sportnak és kőkemény személyi edzőjének is köszönheti.

4-kor kelni is megéri

Melyik forgatásodról jöttél éppen?
Most éppen a Fem3 Caféban voltam vendég, mert vizsgáztak a TV2 Akadémia hallgatói, és ott segédkeztem riportalanyként. Ma nem volt Mokka: a más programokat, például egy fotózást, igyekszem is úgy időzíteni, hogy ne a 4-es kelés napjára essenek, mert akkor azért 11-kor már nem vagyok olyan fitt! Akkor jön a mélypont.
És a mélyponton mi lendít át?
A kávé is át tud lendíteni a mélypontokon, de igazából az alvás az, ami hiányzik, ilyenkor tíz percet muszáj aludnom:beautysleepnek is hívom ezt a kis szertartásomat, amire akár a kocsiban is sort tudok keríteni. Lopok magamnak tíz percet, becsukom a szemem, és alszom. Utána friss vagyok, és csinálom tovább a dolgomat.
A 4-kor kelés egész hétre vonatkozik?
Nem, csak hétfő, kedd és szerda. És előző nap persze muszáj legkésőbb 10-kor már aludnom, mert egyébként nem bírnám!
Korán kelő típus vagy?
Alapvetően nem, mióta gyerekem van, inkább. Az a gond, hogy hiába nem dolgozom korán csütörtökön és pénteken,a szervezetem nem tud ilyen hamar átállni, így, bár egyre később, de minden nap korán ébredek. Már egy éve lesz, hogy ez az életmódom, de nagyon szeretem csinálni. Nagyon jó a csapat, érdekes a feladat, mindig feltöltve jövök ki, bármennyire is fáradt vagyok. Amikor csörög az óra, tudom, hogy valami jó dolog kedvéért kelek fel.
Otthon hogy szervezitek meg a reggeleket?
Hát ez nagy harc volt és komoly logisztikát igényel. Végül az lett a beosztás, hogy a férjem vállalta a hétfő, kedd, szerda reggelt, és minden délután én megyek a kisfiamért.
Min dolgozol mostanában?
Most a Mokka a legnagyobb munkám, a nyári Ninja Warrior forgatás óta, ami egy nagyobb léptékű projekt volt. De a Mokka mellett is számos dolgot csinálok, így nincs időm unatkozni. Például nagyon szívesen tanítottam volna az Akadémián is, de azt már nem tudtam elvállalni, főként mert hétvégén vannak az órák. Pedig hívtak, szerettem volna és a diákok is kérték, de a családomtól a szombati napokat már nem vehettem el.
Hogy kerültél a műsorvezetői székbe?
A Színház és Filmművészeti Egyetemen diplomáztam, ezt a szakmát tanultam. Érdekes, hogy azt gondolná az ember, aki ebbe az iskolába jár, annak az útja ki van már kövezve, de ez nagyon nincs így. Nekem nagy mázlim volt, mert másodévben Máté Kriszta és Bárdos András volt az osztályfőnököm, akik elküldtek egy castingra, a Való világba. Utána már szépen sorban jöttek a lehetőségek.
De egy ilyen iskolába bejutni sem könnyű!
Mindig ez volt a tervem és álmom, de az ember soha nem meri ezt nagydobra verni, mivel nagyon nehéz bekerülni. Én sem akartam elkiabálni, esetleg megélni a kudarcot, így titokban jelentkeztem. Csak a második fordulónál mondtam meg otthon is, de aztán fordulóról fordulóra jutottam tovább. Mellette megjelöltem egy formatervező szakot is, és az is sikerült, de a Főiskola mellett döntöttem. 
A másik, kreatív iránnyal kezdtél valamit?
Igen, szoktam például festeni. Ez hobbiként megmaradt, de még akár valami műsorban is előkerülhet. 
A családod nem aggódott, hogy ilyen leterhelő pályát választottál?
Ők mindig féltettek persze, és még most is mindig aggódnak, különösen anyukám. De bíztak bennem, és tudták, hogy mindig is elég tudatos voltam. Gimnáziumba is úgy kerültem fel Balatonfüredről Pestre, hogy kitaláltam, drámatagozatos középiskolába szeretnék járni, és feljöttem a Vörösmartyba. Ez meg is alapozta a későbbi pályámat.

Tudatosmadai1an, magabiztosan

Divatos ma a média szakma, neked mi lenne a legfontosabb üzeneted a leendő riporterek számára?
Az önmagunkba vetett hit: szerintem az a lényeg. Most is azt láttam sok diákon, hogy nem hisznek magukban. Pedig ha valakiben van is kérdőjel magával szemben, akkor is fel kell treníroznia magát, és agyban el kell döntenie, hogy igen, képes vagyok rá, és meg tudom csinálni azt a feladatot. Ez segít a legtöbbet, az önszeretet. Persze kell beszédet tanulni, sok mindenben képezni magunkat, de a nélkül, hogy szeretnéd magad, ezt a szakmát nem lehet csinálni!
Ezt a magabiztosságot honnan hozod? Családi vonalról?
Anyukám is magabiztos, és engem mindig nagyon támogattak is a szüleim, és arra bíztattak, hogy higgyek magamban. Egész gyerekkoromban azt hallottam, hogy képes vagyok a dolgokra, meg tudom csinálni, amit akarok. Ezt egyébként én is viszem tovább a kisfiam nevelésében. Minden nap megdicsérem, elmondom neki, hogy ügyes, és igyekszem nem negatív lenni akkor sem, ha valamit rosszul csinál.
A férjed partner ebben?
Most már egyre inkább. De neki meg kellett tanítanom, hogy mi az, amit nem mondunk egy gyereknek, ha le is szidom, annak is van egy menete, egy szókészlete. Mára már ő is egyre tudatosabb ebben. Érdekes, hogy nekem is hamar el tud borulni az agyam, de a kisfiammal nagyon is türelmes vagyok.
Csak vele?
Igen, csak vele – nevet. – Amúgy nem vagyok türelmes alkat.
És magaddal szemben?
Egyre inkább, főleg, mióta anyuka vagyok. Tudom, hogy ki kell várni a dolgokat. A kisfiamtól éppen a türelmet, a kitartást és a kivárást tanultam meg.
Terveztétek, hogy ilyen fiatalon legyél anyuka?
Igen, mindig fiatalon szerettem volna édesanya lenni, az élet is úgy hozta, hogy találtam is hozzá megfelelő párt, és egyikünk sem gondolta, hogy várni kéne. Nagyon örülök, hogy így tudtam megélni az anyaságot, és a munkával is össze tudom egyeztetni. Én nagyon szeretek dolgozni, és fontos is nekem a kiteljesedéshez, az önmegvalósításhoz a munka. Sokan ma sem nézik jó szemmel, hogy valaki anyuka is és dolgozik is, pedig ez nem ördögtől való dolog.
Szembesülsz ilyen vádakkal?
A hátam mögött, igen. De szerintem a kettőt lehet együtt csinálni. Én annak vagyok az élharcosa, hogy nem kell senkit keresztre feszíteni, mert dolgozik és anya is egyszerre.
Van valamilyen jelmondatod is a harchoz?
Boldog mama, boldog baba! A gyerek is akkor érzi jól magát, ha azt látja, hogy az anyukája vidám és jól van. Persze, ha valaki attól boldog, hogy otthon van a gyerekével, az is nagyon rendben van, mert akkor a gyerek is látja, hogy anyának ez jó. Mindenki maradjon a saját útján! Én két évet voltam otthon a fiammal, akkor ment bölcsődébe.

fitt info magazin 2018 002 kA sport mindent megkönnyít

A Ninja Warrior egész más volt, mint a reggeli műsorok?
Igen, egy igazi harc volt. A forgatás is egészen más, óriási állóképességet igényelt. Sajnos nem volt rá lehetőség, hogy kipróbáljam a feladatokat, talán legközelebb. Pedig nagy kalandkedvelő vagyok, igazi extázisvadász!
Hol találod meg a kalandokat?
Sokféle sportot kipróbáltam már, és még van is, amit szeretnék magtanulni, de jelenleg akár a koránkelés is segít szinten tartani az adrenalinszintemet. És persze az élő műsorok!
És a gyerekkori sportélmények?
Apukám erősen presszionálta, hogy teniszezzünk, mert ő teniszező. A nővérem antisport ember, igazi lázadó volt. A húgomat kevésbé érdekelte, én lettem a leginkább fogékony alanya. Szertornáztam, fallabdáztam és síeltem versenyszerűen is egy kicsit. Ma is szeretek sokféle sportot kipróbálni, és nagyon hálás vagyok a szüleimnek, hogy pici koromtól kezdve is volt erre lehetőségem. Nyilván gyerekként néha azt mondtam, hogy nem akarom, de nem hagyták, hogy feladjam, és ennek most érzem a pozitív hatásait: nem kell elölről kezdenem semmit. Felnőttkorban megtanulni síelni vagy teniszezni, az már nem ugyanolyan.
Mennyire vagy merész síelő?
Négyéves korom óta síelek, nyolcéves korom óta snowboardozom, mehet a fekete pálya is!
Balatoni gyerekként a víz lenne a természetes közeged, nem?
Úsztam is, de abból nem lett szerelem. A legújabb tervem a vitorlás jogosítvány, de wakeboardozni is szoktam.
És a mindennapokba milyen sport fér bele?
Személyi edzővel edzek, és aerobic órára járok. A fallabda nagy szerelem még, de az mostanában kimaradt, bár az idei tervek között szerepel.
Milyen aerobic órára jársz?
Csoportos alakformáló igazi gyilkos órára a személyi edzőmhöz. Minden alkalommal, amikor bemerészkedem, mintha a halálos ítéletemet írnám alá, a személyi edzéshez képest brutális. Különösen a kitörések és ehhez hasonlók nehezek, de nekem éppen azokra van szükségem. 2018-as tervem az is, hogy újra sikerüljön a spárga, ezért minden edzés után komolyan nyújtok.
Hogy választottál edzőt?
Valahogy összesodort minket az élet, nyár óta edzünk Gerivel, addig órákra járogattam. Egy barátnőmmel ketten járunk, és Gerit azért is szeretjük, mert nagyon jól kommunikál, mindig érzi, mire van szükségünk fizikailag és lelkileg is. Egy kis hajcsár ő, de nagyon sokat nevetünk is. Nekem fontos, hogy úgy menjek edzésre, hogy ha bele is halok, de ez egy jó buli lesz. Nagyon kell a jó személyiség az edzőséghez.
Akkor téged nem ütve kell motiválni?
Néha igen, vannak olyan napok is, főleg a hétfő és a szerda. Heti kétszer megyek személyi edzésre, és egyszer aerobicra, az utóbbit szoktam néha elcsalni. De olyankor mindig jön az üzenet, hogy nem voltam órán.
A táplálkozásra is fgyelsz?
Próbálok odafigyelni, bár ezzel a feszített tempóval nehéz. Sokat főzök otthon, és próbálok egészségesebb ételeket készíteni. Bár a férjem inkább a magyaros, klasszikus fogásokat kedveli, de azért becsempészek kicsit reform irányú dolgokat is.
Ez tudatos törekvés vagy a saját ízlésed?
Inkább szeretek kísérletezgetni. És persze ha az embernek gyereke van, az nagyobb felelősséget jelent.
Van olyan trend, ami nálad nem megvalósítható?
Paleozni például nem tudok, nem vagyok húspárti, inkább a vegán konyha felé kacsintgatok.
Van valami kedvenced, amit mindannyian szerettek?
Nagyon szeretem a zöldbabot, és rakott zöldbabot viszonylag gyakran csinálok. Ha azt olyan barnarizzsel csinálom, darált hússal, sovány tejföllel, akkor egészséges is.
Sokat fogytál szülés után…
Igen, hál istennek sikerült visszanyernem nagyjából az alakomat, bár szerintem van még rajtam némi plusz. Nekem mindig is a fenekem és a combom volt a kritikus pont, de hát ezért csináljuk a sok kitörést!
A fogyás egyébként nem volt tudatos döntés, inkább lelki. Nem volt időm, nehéz szülésen és utána is egy nehezebb időszakon voltam túl. Mondhatnék persze csodadiétát, de nem akarok hazudni, a súlyom szépen, idővel csökkent így vissza.
A sporthoz táplálékkiegészítőt szedsz?
Egy fehérjeturmixot iszom edzés után, hogy segítsem az izomépítést.
A napirendedbe sem lehet könnyű beiktatni a sportot…
Nem, odafigyelést és tervezést igényel, de így sokkal könnyebben kelek fel reggel, és az állóképességem is javult. Éppen a korán kelés miatt akartam az állóképességemet növelni, elkezdtem edzésre járni, aztán bedarált a sport, mint egy mókuskerék. Ha egyszer elkezded, már nem akarod abbahagyni! Először pont a könnyebb felkelésben láttam az eredményt. De mivel gyerekkori alapom volt, a látványos eredményhez sem kellett sok idő. Ami még kritikus, azon pedig dolgozni kell!