kifogas2Miért ne fogyókúrázz? Fogyókúrák, korlátozások, számolgatások, éhség, gyötrelmek, betarthatatlan előírások… Ki ne élte volna át? Mielőtt egy újabb diétába kezdesz, gondold át, és válassz jobb megoldást!

1. Mert a diéták nem működnek!
Valaki azt mondja, hogy megtalálta a fogyás mindenki számára biztos módját? Ráadásul a tartós fogyásét? Biztosan nem mond igazat, mert ilyen nincs! Vedd vissza a bevitelt drasztikusan, és ahogy a tested ideális tömege alá mész, máris újra hízni kezdesz, hiszen a szervezeted pánikolni kezd. A jojó diéta következtében az egészséged rosszabb lesz, mint valaha: ami különösen akkor szomorú, ha pont azért kezdtél fogyásba, mert egészségesebb akartál lenni. Esetleg olyan módszert ajánlottak, ami egyes tápanyagcsoportot iktat ki? Ez is visszaüt hosszú távon! Arról nem is beszélve, hogy minden csak személyre szabottan működhet!

{idozito2}

2. Mert a testsúly nem egyenlő az egészséggel!
Az emberek lehetnek egészségesek vagy nem, magasabb és alacsonyabb súllyal is. Még az olyan kutatásokból, amelyek azt mutatják, hogy a fogyás és az egészség kapcsolatban van, sem egyértelmű, hogy a fogyás okozta a javulást, vagy azok az új táplálkozási és életmódbeli szokások, amelyeket a fogyás érdekében vett fel valaki.

3. Mert a fogyókúra a hosszútávú változás ellenszere!
De legalábbis biztosan nem segít fenntartható szokásokat kialakítani. Amikor az edzésre és a táplálkozásra csak a fogyás eszközeként tekintesz, akkor szinte biztos, hogy nem jól és jókat fogsz enni, és nem maradsz aktív, ha a próbálkozásaid nem vezetnek gyorsan sikerre. Az eredmény? Gyors visszatérés a régi szokásokhoz, akkor is, ha amúgy sikerült fogynod.

4. Mert a fogyókúrázás mentális erőforrásokat emészt fel!
A legtöbb ember eleve azt érzi, hogy egyszerűen nincs elég óra egy napban. E mellett tényleg arra akarunk értékes időt és energiát felhasználni, hogy állandóan számolgassuk az ételeink ilyen-olyan tartalmát, összetételét? Egy baráti vacsorán vagy egy buliban is azon aggódnál, hogy belefér-e a diétádba valami? Vagy elengednéd, hogy másnap megküzdj a lelkifurdalással, mert valami olyat ettél, amit nem lett volna szabad? Azt hiszed, hogy a fogyás megszabadít majd a testeddel kapcsolatos aggodalmaktól, de az a helyzet, hogy ahogy egy kicsi visszajön a leadott súlyból, a problémák inkább még erőteljesebbé válnak.

5. Mert a megszorítás falánksághoz vezet!
Ez valós megfigyelés, és különösen akkor nagy a veszély, ha rossz a kedved. Olyankor szinte azonnal jön a túlevés. Ez a megszorítás-falás kör éppen az ellenkezője az egészséges, kiegyensúlyozott hozzáállásnak, amelyet az étellel és evéssel szemben kellene táplálnunk.

kifogasMit tegyünk helyette?

Amikor feladsz egy szokást, de nem helyettesíted semmi mással, az olyan kényelmetlen hiányt képezhet, ami azonnal megállít a kiválasztott úton. Segítünk kilépni az ördögi körből: íme, tanácsaink, amelyek a konstans fogyókúrák helyett az egészséghez vezetnek.

1. Próbáld ki az ösztönös evést!
A kisbabák és nagyon kicsi gyerekek ösztönösen tudják, mikor és mennyit egyenek, hiszen hallgatnak a belső jelekre, amelyek az éhséget és a teltséget jelzik. Ezeket az ösztönöket veszítjük el, amikor a felnőttek rábeszélnek, hogy csak még egy falatot együnk, vagy, hogy ne hagyjunk meg semmit a tányéron. Szintén nem jó, ha az ételeket jó és rossz címkével illetjük. Viszont ezt az ösztönös evést újratanulhatjuk, és az eredménye sokkal gyümölcsözőbb, mint az állandó diétázásé.

2. A jóllét a fontos, nem a súly!
Olyan szokásokat próbálj bevezetni az életedbe, amelyek az egész testednek és egészségednek jót tesznek, függetlenül attól, hogy hozzásegítenek-e a fogyáshoz. Egyértelmű, ugye, hogy a mozgás és a jobb táplálkozás jót tesz az egészségnek? Figyelj ezekre a szempontokra, ne a súlyod legyen a középpontban! Az olyan ételek, amelyek kiegyensúlyozottan táplálnak, finomak, és jól érzed magad tőlük, máris jobb érzésre serkentenek. Ugyanígy a rendszeres mozgástól, az elég alvástól és a stressz jobb kezelésétől is jobban leszel. Talán nem fogysz, de az egészséged biztosan javulni fog!

3. Tiszteld a tested!
A fogyókúrázás általában egy olyan folyamat, amikor egy utált állapotból próbálod megváltoztatni a tested. Miért nem fordítod meg a képet, és indulsz ki abból, hogy tiszteled és elfogadod magad? A fogyás egészen biztosan nem a boldogsághoz vezető út, és ha csak akkor érzed jól magad a bőrödben, ha fogysz, akkor ez csak átmeneti eredmény lesz. Azok, akik elfogadják a méretüket, általában jobban gondot viselnek a testükre és egészségesebbek is.

4. Mondj nemet a megszégyenítésre!
A súly alapján hozott negatív ítéletek, különösen, amikor te alkotod azokat magadról, komoly kiváltó okai lehetnek a túlsúllyal kapcsolatba hozható egészségügyi problémáknak. Hogy miért? Mert akik ilyen megbélyegzésben élnek, kevésbé valószínű, hogy odafigyelnek a megelőzésre, nem lesznek egészségtudatosak, és olyan szokásokat vesznek fel, amelyek nem tesznek jót nekik. Csak jót tehet, ha elfogadást és tiszteletet tanulunk és tanúsítunk minden testméret irányában – beleértve a sajátunkat is.