Édességek ízesítője, cukros bajok gyógyítója? Kevesen vannak, akik a fahéjat nem szeretik, jellegzetesen aromás, melegséget sugalló íze a mi konyhánkban is népszerűvé teszi. De azt tudtad, hogy vércukorszintedet is kordában tarthatod vele, sőt, akár a fogyásban is segít?

A fahéjfa fiatal ágainak lehántott és parakéregtől megtisztított, papírszerű kérgéből készítik a sokak által kedvelt fűszert, a fahéjat.
Van, aki számára a fahéj a karácsony illata; van, akinél a tejberizs, a kompótok és egyéb desszertek elmaradhatatlan, karakteres ízesítője. Nem árt azonban tudni, hogy a fahéj mindezek mellett egyben patikaszer is, ami kedvezően hat a vércukor-háztartására és a koleszterinszintre. Ha a kiugróan magas vércukor-szintek kivédéséről, az inzulinrezisztencia megelőzéséről van szó, akkor bátran fogyasztható a fahéj! Olyannyira, hogy a cukorbetegek a gyógyszeres terápiájuk és a diétájuk kiegészítéseképpen is fordulhatnak a fahéjhoz.

{idozito2}

A fahéj kedvező hatása azonban nem merül ki ennyiben! A legújabb vizsgálatok alapján a fahéj egyik fő komponense, a fahéjaldehid, a sejtek „égetési” folyamatainak serkentése révén akár még az elhízás elleni harcban is bevethető lehet a jövőben.

Fahéj a magas vércukorszint ellen

Napi néhány grammos (1-6 g) fahéjadagok szedése kedvező eredményeket ígér, – mind az egészséges cukoranyagcseréjűeknél, mind pedig a cukorbetegeknél. 2016-ban 11 korábbi, a fahéjjal kapcsolatos klinikai vizsgálat eredményeit összegezték. Ezek alapján bebizonyosodott, hogy a fahéj alkalmazásával az éhomi vércukorszint alacsonyabb lesz, és a cukoranyagcsere egyik fontos mutatója, a HbA1C-szint is kedvező irányba mozdul el, enyhe csökkenést mutatva. A 11 vizsgálat közül 4 olyan mértékű javulást igazolt a diabéteszesek állapotában, ami az Amerikai Diabétesz Társaság által megjelölt kezelési céloknak is megfelel.

Fahéj a fogyásért

Egerekkel végzett kísérletek alapján úgy tűnik, hogy a fahéj, a benne található fahéjaldehidnek köszönhetően védi az állatokat az elhízástól. A 2017-es legújabb eredmények alapján hasonló hatás várható az embereknél is. Humán zsírsejtekkel végzett laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fahéjaldehid – anyagcsere-enzimekre kifejtett hatása révén – fokozza a tápanyagok égetését, az úgynevezett termogenezist. További vizsgálatokra van azonban szükség ahhoz, hogy a fahéjaldehidet esetleg fogyasztószerként lehessen alkalmazni, de a rendelkezésre álló eredmények kecsegtetőek.

Fahéj: patikaszer?

A vércukorszint normalizálása érdekében kezdő dózisként napi 1 gramm fahéj szedését javasolja a szakirodalom. Ha otthon szeretnéd magadnak dozírozni a fahéjat, akkor kalkulálj úgy, hogy ez a mennyiség körülbelül 1/3 teáskanálnyinak felel meg. Pusztán porként adagolva azonban nem könnyű lenyelni ekkora mennyiséget, inkább keverd el joghurttal vagy valamilyen pépes étellel. A kiskanalas fahéjpornál egyszerűbb megoldást kínálnak az étrend-kiegészítőként forgalmazott, kapszulázott fahéjkészítmények.
A fahéj biztonságosan alkalmazható fűszer és patikaszer. Ritka esetekben nem árt azonban az óvatosság! A májbetegeknél javasolt lemondani a fahéj alkalmazásáról, illetve a véralvadásgátlókat szedőknél a fahéj hatására a vérzéshajlam fokozódhat, így esetükben elővigyázatosságra van szükség!

 
Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész

Forrás:
www.medicalnewstoday.com