szarazbor2Húzódik, viszket, hámlik? Csúnya látvány és még kellemetlen érzés is? A száraz bőrt senki nem ússza meg, néha mindenkit megtalál. Kérdés, hogy mitől van, és mit tehetsz ellene! Összegyűjtöttük az okokat, amik túlmennek a hideg és a fűtés magyarázatokon.

Jóból is megárt a sok

A hidratálási filozófiád az, hogy minél több, annál jobb? Sokan vannak ezzel így, különösen a tél végén, amikor legtöbbünk bőre már feladja a hideg, a fűtés és a zárt terek-sok ruha-napfényhiány elleni harcot, és kellemetlenül húzódni, netán viszketni és hámlani kezd. A bőrgyógyászok szerint azonban a túlzott kenegetés inkább „leszoktathatja” arról, hogy külső segítség nélkül is megoldja problémáit, még súlyosabb kiszáradáshoz vezetve. Sokan tapasztalták már ezt a jelenséget a szájápolókkal kapcsolatban, de úgy tűnik, minden bőrterületre igaz az elmélet.
Kérdés, hogy mi az, hogy túl sok kenegetés? A két kulcsszó az állandóan és a vastag rétegben. Ezzel ugyanis egy olyan filmszerű bevonatot hozunk létre a bőrön, ami megakadályozza, hogy az érzékelje a környezetet. Nem csoda, ha úgy érzi, hogy a környezete nem száraz, tehát neki sem kell felpörgetnie a víz- és zsírpótlást. Az eredmény az, hogy valóban száraz lesz, mivel nem állítja elő saját fontos táplálékait, ami miatt még többet kened majd. Ebből a körből igencsak nehéz kilépni!
{idozito2}

FITT.TIPP: Próbáld ki, hogy valóban nem te okozod-e a problémát: naponta egyszer például elég bekenned magad. Hogy mikor? Optimálisan zuhanyozás után, akár reggel, akár este teszed (egyébként éjjel alacsonyabb a bőr hidratáltsági szintje, így az is jó megoldás lehet, ha nem a reggeli zuhany után, hanem este, lefekvés előtt veszed elő a testápolót). Ha ez néhány nap után is kevésnek tűnik, ne az adagot növeld, hanem válts krémet. Nem mindegy az sem, hogy mit használsz, ami persze évszakonként is változik, de az is igaz, hogy ami a barátnődnek jó, az lehet, hogy neked nem. Találd meg azt, ami a te bőröd igényeidnek a leginkább megfelel.

szarazbor4A célod legyen az, hogy könnyű, a lélegzést nem gátoló terméket találj, ami nem képez vastag lezáró réteget, de biztosítja a hidratálás magas szintjét. Ezek télen is elegendőek lesznek! Jó trükk az is, ha rendszeres radírozással készíted fel a bőröd, és ez a kor előre haladtával csak egyre fontosabb lesz, hiszen a sejtek megújulása a korral lassul, amitől máris szárazabbnak tűnik a felszín, és nehezebb az ápolás. A rendszeres gyengéd radírozás viszont segít, hogy a testápoló igazán jól felszívódjon, minél mélyebben fejthesse ki hatását, és így hatékonyabb legyen.
A másik, jól ismert, sokak által mégsem követett tanács, hogy 10 percnél tovább ne álljunk a zuhany alatt, és ne forró, hanem langyos vizet használjunk, és persze olyan tusoló készítményt, ami ápolja a bőrt.
A hálószobában éjjelre használt párologtató, vagy az olyan egyszerű trükkök, mint a mosott ruhák éjszakára, a hálóban kiteregetése is éppen annyi nedvességet adhat a levegőhöz, hogy ellensúlyozza a fűtés negatív hatásait.
Próbáld ki a zuhanyzás közben használható tusfürdőket, amelyeket a normál tusfürdő után kell felkenned, majd leöblítened. A kitűnően beszívódó krém használata után bőröd hidratált lesz, mégsem ragad. Így biztosan nem felejted el tusolás után bekenni magad, és nem kell várnod sem a testápoló felszívódására. Ezek a termékek vízmegkötő, bőrpuhító és hidratáló anyagokat tartalmaznak, a legtöbbjükből nem marad ki a glicerin és valamilyen növényi olaj sem.

Nagyágyú száraz bőr ellen: tusolóolajok!

Az utóbbi évek egyik nagy kozmetikai újdonsága a tusolóolajok elterjedése volt, ami a száraz bőrűeknek életmentő jelentőségűnek érződik – szabályosan a bőrünkön érezzük a pozitív hatásokat. De persze nem csak nekik ajánljuk ezeket!
A tusolóolajok minden évszakban hasznosak: nagyon jól illatosíthatók, télen a húzódó bőr tüneteit enyhítik, nyáron a tenger vagy a medence vize után ápolnak, és mindig igaz az is, hogy a csapvíz szárító hatását ellensúlyozzák. De mi a különbség a tusolóolaj és a tusfürdő között? A lényeg az, hogy a tusolóolajak nagyjából 20% olajat tartalmaznak, ami ellensúlyozza a bőr megtisztításához szükséges összetevők szárító hatását. Olajos összetételük gazdagabb, mint a zseléké, könnyebben leöblíthető, így maradékokat sem hagy, ami irritálna, és a zuhanyozás után a bőr illatos, lágy és hidratált lesz – akár testápoló használata nélkül is.
Mi van bennük?
A fő összetevő itt is a víz, egyes márkáknál ráadásul termálvíz. Ezen kívül természetesen kihagyhatatlanok a tisztító hatásért felelős anyagok. A hidratáló összetevők segítenek megőrizni a bőr hidrolipid köpenyét. A legáltalánosabb ilyen anyag a glicerin. És jöhet a nagyágyú: az olaj, amelyek helyreállítják a lipidköpenyt, lágyítják a bőrt. Ezek lehetnek olíva, kakaó, jojoba és még sok más alapúak. A jó illatot és akár gyógyhatást az illóolajok adják.
Ha még nem használtál tusolóolajat, készülj fel a valóban olajszerű állagra, és arra, hogy nem lesz intenzív habzás, de nem lesz húzódó érzés sem. Ezek a termékek a víz hatására kissé tejes állagúvá válnak, miközben maradéktalanul eltávolítják a bőrről az izzadságot, piszkot, és mindazt, amit le szeretnél zuhanyozni róla. Utána pedig valóban ne nyúlj automatikusan a testápolóért: a szerencsésebbek akár el is felejthetik!

szarazborMitől lehet még száraz a bőröd?

A bőr szárazságát sok minden okozhatja, az is lehet, hogy olyasmi, amire egyáltalán nem is gondoltál!
• Száraz levegő: a legalapvetőbb ok, amit talán említenünk sem kellene. A párologtató használata mindenesetre segíthet!
• Túl sok, túl erős hatás: nem gondolunk itt másra, mint a hosszú, forróvizes fürdőkre, zuhanyokra, erős zsíroldó hatású szappanokra és tusfürdőkre.
• Egyes textilek: vannak azok a bizonyos szúrós anyagok, általában gyapjú vagy műszál, amelyek már az első próbánál viszkető érzést okoznak. Ennél pedig csak rosszabb lesz: ha hosszabb ideig ilyet hordasz, biztosan kényelmetlen érzést okoznak, és a bőr kiszáradását is okozzák. A túl szűk ruhák szintén irritálhatnak, ahogy akár egy rosszul megválasztott melltartó is kidörzsölheti a bőrt. Ha már irritált a bőröd, használj olyan mosószert és öblítőt, ami minél kímélőbb.
• Gyógyszerek: gondoltad volna, hogy egyes gyógyszerek is szárítják a bőrt? Főként azok, amelyek akne vagy hasonló bőrtünetek kezelésére szolgálnak, de szárítanak például a vérnyomás csökkentők, koleszterin csökkentők, egyes allergiagyógyszerek és a vízhajtók is.
• Májproblémák: egyes májbetegségek komoly tünete lehet a kifejezetten száraz bőr és haj. Akinek ilyen gondja van, a fő betegség gyógyítása mellett tünetileg kell kezelnie ezt a problémát.
• Kialvatlanság: az alváshiány egy sor funkciót felborít a szervezetben, és ezek között van a bőr vízellátása is. Egy rövid éjszaka után extra adag hidratálásra lesz szükséged.
• Alkohol: az alkohol komoly vízhajtó hatású, nem csoda tehát, ha egy görbe este után nem csak a szervezeted igényli az extra folyadékot, de a bőröd is.
• Egyes bőrbetegségek: a pikkelysömör és az ekcéma még a nyugalmi fázisban is száraz bőrrel jár.
• Cukorbetegség: különösen, ha a cukorszint nincs megfelelően karban tartva, a diabétesz is vízhiányt és száraz bőrt okoz.
• Rossz táplálkozás: egyes tápanyagok hiány is a bőr szárazságát okozza.
• Pajzsmirigy alulműködés: a pajzsmirigy hormonok alacsony szintje csökkenti a bőr zsírtermelését, amitől a bőr száraz, érdes és érzékeny lesz.
• Túl kevés folyadék fogyasztása: a tested szomjazik, és vele a bőröd is! Logikus, ugye?