Aligha van olyan ember, akinek még sosem fájt a feje. Sokféleképpen fájhat, sokféle ok miatt fájhat, és megnyugtató tudni, hogy a kezelésére is sokféle megoldás létezik: számos vény nélkül kapható patikaszer javasolható a fejfájásra, de vannak a gyógyszereken „inneni” és „túli” megoldások is.

 

Többféleképpen fájhat a fej

A fejfájásnak több típusa van, és típusonként különböző a fájdalom helye, jellege, intenzitása és időtartama. Vannak olyan fejfájások, amelyek elsősorban a nőket sújtják, és vannak olyanok, amik az erősebbik nem életét keserítik meg.
Leggyakrabban a tenziós típusú fejfájás okoz nehéz perceket, órákat. Ezzel a típusú fejfájással a nők 80 %-a és a férfiak 70 %-a legalább egyszer szembesül élete során. Gyakoriságában ezt követi a migrén, amire elsősorban a gyengébbik nem panaszkodik: a nők mintegy 17 %-a, míg a férfiak körülbelül 6 %-a érintett benne. Az előbbiekhez képest gyakoriságában alulmarad a cluster típusú fejfájás, ami a populáció mintegy 1 %-át sújtja, elsősorban a 20-40 év közötti férfiakat (ld. táblázat).

{idozito2}

A fejfájások főbb típusai és jellemzői

  Tenziós fejfájás  Migrén  Cluster-fejfájás 
Hol fáj?   Jellemzően mindkét oldalon

 Lehet egy- vagy kétoldali a fájdalom  Tipikusan egyoldali fájdalom, ami jellemzően a szem körüli területet érinti
Milyen jellegű a fájdalom? Nem pulzáló, hanem abroncsszerűen szorító érzés, ami tarkótáji fájdalommal társulhat

 Lüktető, pulzáló jellegű fájdalom, ami mozgásra fokozódik  Változatos, lehet szorító, égető, de akár éles is
 Meddig tart a fájdalom?  30 percen vagy akár annál jóval hosszabb időn keresztül is fennállhat

 4-72 óra  15-180 perc
A fejfájás mellett egyéb tünetek
felléphetnek-e?
 Nem Bevezető tünetként kialakulhat aura, fény- és hangérzékenység,
hányinger, hányás felléphet

 A fájdalmas oldalon szemkönnyezés, arckipirulás vagy sápadtság, arcfélduzzanat,
orrdugulás, beszűkült pupilla tapasztalható
Milyen gyakorisággal és
kiknél fordul elő?
 A fejfájás leggyakoribb típusa. A nők 80 %-a, a férfiak 70 %-a legalább
egyszer szembesül vele élete során
 A nők 17 %-a, a férfiak 6 %-a érintett A legritkább fejfájás-típus. Az emberek „csak” kb. 1 %-ára jellemző. 
Leggyakrabban 20-40 éves férfiaknál fordul elő.

Lényeges a különféle fejfájások között különbséget tenni, hiszen ettől is függ az, hogy milyen gyógyszer javasolható a panaszok megelőzésére vagy kezelésére. Míg a tenziós típusú fejfájás és a migrén kezelésében kiemelt jelentősége van a fájdalomcsillapító gyógyszereknek, addig például a cluster-típusú fejfájás esetén a vény nélküli gyógyszerek alkalmazása nem vezet megoldásra. Cluster-típusú fejfájásnál orvoshoz kell fordulni, mivel a fájdalmak mérséklésében ebben az esetben általában a 100 %-os oxigén belélegeztetése vagy vényköteles hatóanyagú gyógyszerek szedése segíthet.

Mitől fájhat a fej?

A fejfájásnak nagyon sokféle oka lehet, de bár nagyon kellemetlen tud lenni, az esetek döntő többségében nem áll semmilyen komoly rendellenesség a hátterében. Lehetséges, hogy tisztában vagy a fejfájásodat kiváltó okkal.
• A traumás fejsérülések (pl. egy baleset vagy ütés következtében) érthető módon fájdalommal járnak.
• Ha túl keveset alszol, akkor az alvásmegvonás jelentette fejfájással szembesülhetsz.
• Fájhat a fejed a kimerültségtől,
• a kiszáradás közeli állapottól,
• a stressztől,
• a hidegfronttól,
• a premenstruációs szindróma (PMS) alatti hormonszint-változásoktól, és még sorolhatjuk tovább a potenciális okokat.
• Bizonyos betegségek, így például a magas vérnyomás,
• a zöldhályog vagy
• a krónikus arcüreggyulladás is fejfájást vonhat maga után.
• Súlyos kórképek – köztük a meningitis és az agyi térszűkítő folyamatokkal járó tumorok – is vezethetnek fejfájáshoz.
TUDTAD? Érdemes azt is áttekintened, hogy milyen gyógyszereket szedsz, mert számos gyógyszer szedése mellékhatásként okozhat fejfájást. Mik is ezek a gyógyszerek? Az anginás szívpanaszokra alkalmazott ún. nitrátok, bizonyos vérnyomáscsökkentők (pl. nifedipin hatóanyag), a szteroid-vázas hormont tartalmazó gyógyszerek, illetve a férfiaknál az erektilis diszfunkció kezelésére alkalmazott értágítók (pl. szildenafil hatóanyag) egyaránt okozhatnak fejfájást. A nőket tekintve tisztában kell lenni azzal, hogy viszonylag gyakori a fogamzásgátló gyógyszerek, illetve a nemi hormonokat pótló terápiás készítmények adagolásának betudható migrén.

fejfajPatikaszerek a fejfájás kiütésére

Nem kizárt, hogy sosem fog kiderülni, hogy mitől fáj a fejed… Ha már azonban fáj, akkor kezelni kell a bajt. Milyen patikaszereket ve(t)hetsz be?

1. Paracetamol
Fájdalom- és lázcsillapító hatással rendelkező hatóanyag. Egyszeri dózisa a fájdalom erősségétől függően 500-1000 mg, ami 1-2 tablettának felel meg. Ügyelj arra, hogy a napi maximum 4000 mg paracetamol-adagot ne lépd túl, mert a túladagolás a májra kifejtett káros hatások kockázatának fokozódásával jár!
TIPP: Vannak olyan vény nélkül kapható gyógyszerek, amikben a paracetamol mellett koffein is szerepel. A koffein ebben az esetben a paracetamol hatását fokozza, aminek köszönhetően a hagyományos, koffeint nem tartalmazó paracetamol-tablettákhoz képest akár 37 %-kal erősebb fájdalomcsillapító hatást tapasztalhatsz.

2. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító: „3 in 1”
A fejfájás kezelésére sok betegnél a tripla hatással (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő) rendelkező ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények (NSAID) alkalmazása válik be. Ide számos hatóanyag sorolható. Ebbe a kategóriába tartozik – többek között – a fejfájás csillapításában több mint 100 éve alkalmazott acetilszalicilsav, a különféle dózisokban és számos néven a patikák polcain sorakozó ibuprofén, illetve az újabban már vény nélkül is kapható diklofenák, naproxen vagy ketoprofén.
Legyen szó akármelyik NSAID-ról, tudnod kell, hogy gyomor- vagy nyombélfekély, Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa, illetve refluxbetegség esetén nem javasolt az alkalmazásuk. Ezek a patikaszerek ugyanis mellékhatásként fokozhatják a gyomor- és bélvérzések kockázatát.

3. A vény nélküli megoldásokon innen és túl
Amennyiben a vény nélküli gyógyszerek alkalmazása nem vezet eredményre, ne add fel!
A gyógyszerek vonatkozásában az orvos vénykötelesen a vény nélkül kapható gyógyszerek magasabb dózisú formáit is rendelheti, illetve vannak olyan gyógyszerek is, amik csak receptre kaphatók, és fejfájás speciális formáinak az orvoslására, például a migrénes panaszok megelőzésére vagy azok enyhítésére szolgálnak.
A gyógyszereken kívül különféle stresszoldó, lazító módszerek alkalmazása, friss levegőn tett séta, aromaterápia, masszázs, akupunktúra egyaránt a segítségedre lehet,- mind a megelőzésben, mind a kezelésben.

Egyre modernebb gyógyszerek állnak rendelkezésre: „rapid”-ok és „forte”-k

Valaha volt a fehéren porló, keserű ízű tabletta… Ma már nemcsak színben, méretben, hatóanyagban, hatóanyag-tartalomban és nevükben különböznek a fejfájás csillapítására szolgáló orvosságok. A gyógyszertechnológiai innovációknak köszönhetően olyan új összetételű és formájú gyógyszerek jelennek meg a patikákban, amik nagyon rövid időn belüli hatáskezdetet vagy a megszokottnál erősebb hatást biztosítanak. És ki ne szeretné, ha minél hamarabb és minél erősebben hatna a bevett patikaszer?
A gyomorsav hatására extra rövid időn belül széteső filmtabletták, a szervezetben gyorsan lebomló lágyzselatin burokba zárt hatóanyagok vagy a szájban széteső granulátumok egyaránt azt szolgálják, hogy minél rövidebb idő alatt leszámolhass a kínzó fejfájással. Ilyen jellegű hatáskezdetre utal a gyógyszerek nevében a „rapid” szó.
A csomagolásukon „forte” nevet hordozó gyógyszereknél pedig emelt hatóanyag-tartalomra, a megszokottnál erősebb hatásra számíthatsz.

Ezekre ügyelj, ha gyógyszert szedsz a fejfájás csillapítására!

• Előírásszerűen, a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően szedd a gyógyszereket! Ne halmozd a különböző márkaneveken forgalomba hozott gyógyszerek alkalmazását, mert azzal a mellékhatások esélyét fokozod, és a túladagolás rizikójának teszed ki magad!
• Ne vegyél be éhgyomorra gyógyszert! Ez a helytelen szokás különösen a nem-szteroid gyulladáscsökkentőknél (pl. acetilszalicilsav, diklofenák, ibuprofén, ketoprofén, naproxen) fokozhatja a mellékhatások fellépésének kockázatát.
• Mindig folyadékkal, lehetőleg tiszta vízzel vedd be a gyógyszert! A sietve, kapkodva, folyadék nélkül bekapott tabletták vagy kapszulák alkalmazása nem vezet jóra. Nem is gondolod, hogy az ilyen módon bevett gyógyszerek mekkora eséllyel tapadnak ki a nyelőcső vagy a gyomor falára, és okoznak ott felmaródást, kifekélyesedést!

Mikor kell a patikus helyett az orvoshoz fordulni?

Ha a fejfájás…
• lázzal, nyaki merevséggel, kiütésekkel, zavartsággal, görcsökkel, kettős látással, gyengeséggel, testfélzsibbadással vagy beszédzavarral társul
• fejsérülést követően lép fel
• 50 év felettieknél, korábban nem tapasztalt jelleggel lép fel
• gyermeknél lép fel, de olyan súlyos formában, hogy az befolyásolja az iskolai teljesítményét
• tartós és egyre romló, amit köhögés, mozgás, erőkifejtés vagy hirtelen mozdulat tovább fokoz
• 5 nap öngyógyszerezést követően sem enyhül
fordulj orvoshoz vagy hívj mentőt!

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész