Te is átélted már azt az érzést, amikor a gondolataid nagy részét a súlyod és az azzal való elégedetlenség, valamint az ételek foglalják le?Itt az ideje elfelejteni a fitnesz és fogyókúrás trendeket! Sokkal jobban jársz, ha a tested hangjára hallgatsz, és a fogyás, amit elérsz, tartós lesz!

Számolod a kalóriákat vagy a szénhidrátokat? Minden reggel a mérleggel randizol? Időrabló és nem is túl hatékony módszerek ezek, arra biztosan jók viszont, hogy folyamatosan rosszul érezd magad: mert nem fejlődsz úgy, ahogy szeretnél, és mert valóban állandóan azon gondolkodsz, hogy mit is vontál meg magadtól. Ez nem egészséges, fenntartható életforma. A jó megoldás annak megtanulása, hogy az egész rólad szól, és elengedd azt, amit a média és a közösségi oldalak zúdítanak rád. Halkítsd le a külső zajt, halld meg a belső hangokat, érd el az ideális súlyodat, könnyedén tartsd meg, és ne foglalkozz többet vele! 

Jó hírünk az, hogy négy lépésben meg is valósíthatod a kihívást!

1. lépés: Ez csak rólad szól

Ezerféle diétaleírást olvashattál már, ezerféle szigorúan megtervezett étrend kering a neten is. De a helyzet az, hogy ha valóban hosszan tartó eredményre vágysz, olyan célt és módot kell választanod, amit be is tudsz tartani. Ez talán túl kézenfekvőnek tűnik, de a tapasztalat azt mutatja, hogy hajlamosak vagyunk éppen ezt a szempontot elfelejteni akkor, amikor egy súlyosan megszorító diétába kezdünk vagy túlzásba visszük az edzést.
A rossz módszerek helyett inkább válts perspektívát, és tanulj türelmet! Persze a mai világban igyekszünk mindent szuper gyorsan megoldani, de az ideális súly vagy az egészség elérése egyáltalán nem verseny! Ha olyan étrendet követsz, ami miatt falánksági rohamokkal kell megküzdened, vagy állandóan azokra az ételekre kell gondolnod, amelyeket nem ehetsz meg, az nem egészséges és fenntartható. Van egy sokat emlegetett mondás: lassan járj, tovább érsz. Éppen ez alapján kell itt is cselekedned, tehát felejtsd el a legújabb trendeket, és figyelj a tested szavára!
EZT TEDD
Találj egy nyugodt pillanatot, és tegyél fel magadnak néhány fontos kérdést:
• milyen típusú ételek teszik a legjobbat a testemnek? (nem elméletileg, hanem a tapasztalataid alapján)
• milyen típusú edzést élvezek igazán?
• mi az a három dolog az étellel kapcsolatban, amiből nem engedek, és hogy tudom azok egészséges verzióját beépíteni a heti étrendembe?
A kérdésekre adott válaszaidat írd le, és ezeket is figyelembe véve kezdj bele a szükséges változtatásokba. Az eredmény sokkal inkább személyre szabott, így követhető lesz. Arra is figyelj, hogy apró, kicsi lépésekkel érd el a fenntartható, hosszú időre tervezett új életmódot.

kodex22. lépés: Odafigyelés és módosítás

Érdekes, hogy valószínűleg ez az a pont, amit a legnehezebb végrehajtani. Hogy miért? Talán mert abban hiszünk, hogy szigorú tervre és kőkemény, módosíthatatlan szabályokra van szükségünk a változáshoz? Amikor a saját megítélésünkre támaszkodunk, ahogy az első pontban tettük, megijedünk?
Pedig itt és most a legfontosabb szabály az, hogy ahhoz, hogy fenntartható, tartós változást érjünk el, oda kell figyelnünk a belső jelzésekre. Ez az odafigyelés a kulcs ahhoz, hogy egy számunkra működőképes életstílust dolgozzunk ki, mert ez alapján tudjuk, hogy mi működik és mi nem a mi szervezetünk számára. Ha nem figyelsz oda, és nem követed, mit csinálsz, hogyan tudnád megfelelően változtatni?
EZT TEDD
Kezdj el jegyzeteket vezetni arról, hogy melyik étel, mozgásforma vagy életmódbeli változtatás volt a legjobb számodra az adott idő alatt.
• melyik döntések miatt érezted magad jobban és energiával telibbnek?
• melyik döntések miatt érezted magad kevésbé jól?
Utána tedd fel magadnak a kérdést: miért érezted magad az adott módon? A válasz alapján végezd el a terven a szükséges módosításokat, hogy utána már valóban úgy érezd magad, mint ami a célkitűzésed volt.
Természetesen ez időbe, energiába és extra odafigyelésbe kerül majd, sokkal többe, mint egy előre leírt tervet követni. Cserében azonban a kezedbe kerül egy olyan életstílus, ami a te ízlésednek is megfelel, és végül a vágyott súlyhoz és egészségi állapothoz vezet.
Gondoltad volna, hogy ez a fajta gondolkodásmód gyorsan szokássá válik? Nem kell sok idő, amíg már nem valami olyasmi lesz, amit meg kell tenned, hanem egy olyan viselkedésforma, ami a jellemed része.

3. lépés: Adj magadnak felmentést a hibák alól!

Különösen a nőkre igaz, hogy nagyon nehezen bocsátják meg maguknak hibáikat. Pedig ennek megtanulása a feladatod fontos része.
Érdekesek a magunkkal szemben támasztott elvárásaink: amikor egy új nyelvet vagy valamilyen más tudást szeretnénk elsajátítani, tudjuk, hogy időbe fog kerülni, és gyakorlás kell majd hozzá. Mi lenne, ha ugyanezt a türelmet tanúsítanánk az életmódváltással kapcsolatban is, és nem vádolnánk magunkat olyan keményen mindennel kapcsolatban, ami a testünket illeti? Ne várjunk el magunktól tökéletességet, és különösen ne tegyük a lécet olyan magasra, hogy biztosan ne tudjuk megugrani. Mi lenne, ha idén nem próbálnál Superwoman lenni?
Hidd el, hogy a tökéletes testért vezető út, bár kemény munka lehet, de nem kínlódás és lemondás az építőkövei. Sokkal inkább önszeretet, önmagadra való odafigyelés és megengedés.
EZT TEDD
Szánj rá időt, és írd össze azokat a viselkedési mintákat és magadról alkotott elképzeléseket, amelyek korlátoznak az előre lépésben. Amikor kész a lista, az elemeit gondold újra, és helyettesítsd erőt adó érvekkel és elképzelésekkel.

4. Tudományos és spirituális megközelítés

A tudomány fejlődik, az álláspontok, javaslatok folyamatosan változnak, és mire ezek a kutatóktól az „átlagemberekig” eljutnak, hajlamosak ellentmondást nem tűrő, kirekesztő parancsokká alakulni. Éppen ezért jó ötlet nem követni naprakészen a legújabb mit ne együnk listákat, nagyszerű fogyókúra módszereket, muszáj végrehajtani edzésterveket, és inkább olyan dolgok olvasgatásával tölteni az idődet, ami több eredménnyel jár, és jobb érzésekkel tölt el.
Koncentrálj elsősorban arra, hogy mentálisan is jól bánj magaddal, mert így megtanulod, hogyan támogathatod legjobban a testedet abban, hogy a lehető legjobban működjön. Hidd el, hogy az emberi test csodálatos, csak éppen sokszor nem hallgatunk a szavára.
Természetesen nem azt javasoljuk, hogy a mentális elmélyedés oltárán áldozz fel mindent, amit a tudomány kínálhat: a megfelelő egyensúly kialakítása viszont elengedhetetlen.
EZT TEDD
Túl sok olyan dolgot olvasol, ami félelmet kelt, tilt, és rossz érzéseket okoz? Erre biztosan nincs szükséged! Inkább olyan alternatívákat keress, amelyek segítenek elérni a valóban kitűzött célodat. Abban biztos lehetsz, hogy semmilyen olvasnivaló vagy információ, ami rossz érzéseket kelt, stresszel vagy bűntudatot ébreszt, nem a jó útra visz!