Erős immunrendszer? A télnek biztosan mindenki így szeretne nekivágni, de mintha több lenne a hatástalan tipp, mint az igazán hatásos megoldások. Szerencsére vannak azért olyanok, amelyek hatására a különféle kórokozókkal szemben eredményesen veheted fel a harcot! 7 igazoltan hatásos dolgot mutatunk!

• Cink
A cink csökkenti azoknak a gyulladást keltő anyagoknak (pl. citokinek, interleukinek, alfa tumor nekrózis faktor) a szervezetbeni szintjét, amik a különféle fertőzések alkalmával egyébként nagyobb mennyiségben kimutathatók. Amennyiben a felső légúti panaszok megjelenését követő 24 órán belül elkezdődik a cink szedése, akkor a náthás megbetegedés időtartama is csökkenthető.
• C-vitamin
A C-vitamin immunerősítő hatása bizonyos esetekben számszerűen kifejezhető. Például: az extrém fizikai vagy pszichés megterhelésnek kitett személyeknél a C-vitamin rendszeres adagolása a felére csökkentheti a nátha kialakulásának esélyét. Ha mégis kialakult a betegség, annak időtartama valamelyest (kb. 8-14 %) rövidíthető, ha C-vitaminnal jól ellátott a szervezet.
• D-vitamin
A D-vitamin immunrendszer működésében játszott szerepe ma már vitathatatlan. Egyes tanulmányok alapján az influenzás megbetegedés esélye is csökkenthető, ha a szervezet D-vitaminnal való ellátottsága megfelelő.
• Fokhagyma
Néhány vizsgálat már rendelkezésre áll, amelyek alapján a megelőzési céllal hosszabb időn (több mint egy hónap) keresztül szedett fokhagyma-készítmények erősítik az immunrendszert. Jó hír, hogy a megfertőződés kockázata mellett a különféle betegségek időtartama is rövidülhet így. A fokhagyma patikaszereit szedőknél a vérben is kimutatható a kórokozókkal fertőzött sejteket elpusztító ún. natural killer sejtek (természetes ölősejtek) számának emelkedése és aktivitásának fokozódása.
immun• Probiotikumok
Egyre több vizsgálatban igazolódni látszik, hogy a probiotikumok szerepet játszhatnak a felső légúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében is. A megelőzési céllal alkalmazott probiotikumok csökkenthetik a felső légúti megbetegedések valószínűségét, és ha mégis kialakul a fertőzés, akkor az rövidebb lefolyású lesz, és ritkábban válik szükségessé az antibiotikum-szedés.
• Szaunázás, váltófürdő, váltózuhany
A rendszeresen szaunázók körében, valamint azoknál, akik reggelente a zuhanyozást egy rövidke hideg lemosással fejezik be, a stressztolerancia kifejezettebb, a hormonális és az idegrendszer alkalmazkodóképessége nagyobb, az immunrendszer erősebb; mindez megmutatkozik a természetes ölősejtek és a citotoxikus T-sejtek számában is. A rendszeres váltófürdővel vagy szaunázással például mintegy 30 %-kal csökkenthető a náthás megbetegedéssel töltött napok száma.
• Friss levegőn végzett mozgás
Kevesen gondolnák, hogy mennyire hasznos a szabadban való mozgás! Egy USA-beli vizsgálat több mint 1000 résztvevő bevonásával bizonyította azt, hogy a heti legalább öt alkalommal végzett szabadtéri sporttevékenységnek köszönhetően csak fele annyi felső légúti megbetegedéssel kell számolni, mint azoknál, akik nem így tesznek.

Forrás:
Dtsch Med Wochenschr.,
Cochrane Database Syst Rev.,
PLoS One
Dtsch Arzte Zeitung

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész