6jel2Lehet, hogy nem tudod, mi számít igazán? Előfordul, hogy nem jó célokat tűztél ki, és nem megfelelő értékek határoznak meg? Nem is a te utad, amin jársz, és a jelzések sem neked szólnak? Ne hagyd magad tévútra vinni!

Az emberiség értékei folyamatosan változnak, hol az ész, hol az érzelem, hol a pénz számít igazán. Amikor gond támad, amikor szennyezett a levegő, amit beszívunk, háborúk dúlnak, és milliók éheznek, az olaj és a gyémánt hirtelen nem is tűnik olyan értékesnek. Az, hogy milyen értékek vezérelnek, mi az, amiért szerinted megéri küzdeni, dolgozni, ami megér minden belefektetett energiát, részben tőled függ, részben attól, hogy éppen milyen életszakaszban vagy. Például lehet, hogy a 20-as éveidben azért hajtasz, hogy minden évben kétszer elmehess egy egzotikus utazásra. Vagy azért, hogy a tiéd legyen a legkerekebb popsi és a legszebb has a teremben. Aztán a 30-as éveidben már jobban érdekel, hogy egészségesen legyél fitt, és esetleg gyereket vállalj. A 40-es éveid megint csak más célokat hoznak majd és így tovább. Persze az is igaz, hogy lesznek olyan értékek, amelyek egész életedben végigkísérnek. A gond az, hogy gyakran elveszítjük a kapcsolatot azokkal a dolgokkal, amelyekkel valóban törődünk, és azt vesszük észre, hogy üres célokért hajtunk, azokért áldozunk olyan sokat. Olyan, mintha a belső harcaink megvívása érdekében takarékra tennénk az életet, mint amikor az egész életedet a szorongás köré szervezed, azért, hogy megszabadulhass tőle. Kerülsz minden élethelyzetet, ahol a szorongás előbukkanhat, és ezzel elkerülöd azokat is, amelyek az életedet gazdagabbá és értelmesebbé tehetnék.

{idozito}
Valami felé vagy valami elől?

Szakemberek pánikbetegeket kérdeztek meg, mi lenne az első dolguk, ha egyszer csak megszabadulnának betegségüktől. Ilyeneket mondtak: utazni szeretnék, elvégeznék egy iskolát, több időt töltenék a szerelmemmel stb. Az ő életük eddigre már szorongással és pánikkal való üres küzdelemmé vált, persze inkább a szükség, mint a választásuk eredményeként. Nem azzal törődnek, hogy mitől lenne jobb az életük, hanem azzal, hogy hogyan szabaduljanak meg valami rossztól. Így tehát a rossz még inkább meghatározza mindennapjaikat.
Lássuk, mik lehetnek a jelei annak, hogy nem a vágyaid irányítanak.

6jel11. jel: Nem is tudod elmondani, mi fontos neked
Az első jele annak, hogy nem vagyunk eléggé kapcsolatban az értékeinkkel, az az, hogy nem tudjuk megnevezni őket. Nem azért, mert félünk, hogy rosszat mondunk, hanem mert egyszerűen nem is igazán tudjuk, melyek azok, mi az, ami igazán fontos nekünk. Talán túl egyértelműnek tűnik? Mégis nagyon fontos, és sajnos nem is ritka jelzés ez. Hiszen, ha nem tudod, mi fontos neked, akkor hogyan élnéd az életed úgy, hogy az irányítson?
2. jel: Az élet az elkerülésről szól
Ez már egy kissé trükkösebb: a helyett, hogy az életedet úgy élnéd, hogy elérd, ami a legfontosabb számodra, inkább az irányít, hogy mit kerülj el. Minden napodat a szerint szervezed, hogy milyen helyzeteket kell elkerülnöd, mik azok, amikben kényelmetlenül érzed magad. Mindent megteszel, hogy kerüld a félelmet, szégyent, szorongást vagy bűntudatot. Ebben az életstílusban persze nem lehet csak az érzelmeket kerülni, minden olyan helyzet, amiben kényelmetlen érzelmek felmerülhetnek, kerülendő. Közben persze óhatatlanul elkerülöd az embereket, tevékenységeket, amelyek értelmessé és élettel telivé tennék magát az életet.
3. jel: Az élet a mások reakcióiról szól
Amikor megkérdezi valaki, milyen értékek vezetnek, melyek alapján cselekszel, nem azt válaszolod, amit szíved mélyén éreznél, hanem azt, amiről azt gondolod, elvárnak tőled. Sokkal kevésbé szólnak a dolgok a saját céljaidról és életedről, mint mások jó véleményének eléréséről. Ez már egyértelmű jele annak, hogy nem a saját, hanem valaki más életét éled.
4. jel: Az értékek és célok előre elrendezettek
Kissé hasonló ez a jel a harmadikhoz: a helyett, hogy saját célokat választanál, mintha valaki más jelölné ki számodra, hogy milyen utat kövess, és milyen életet élj. Ez nagyon gyakori azoknál, akik nagyon szigorú családban nőttek fel, vagy egy bizonyos ideológiai csoportban, vallásban stb. Akinél észrevehető ez a probléma, az nem is vizsgálja meg és gondolja át ezeket az előre megírt elveket, hanem gondolkodás nélkül követi őket. Mintha nem lenne képes, vagy nem akarna saját irányítókat választani magának.
5. jel: Akarsz dolgokat
A helyett, hogy azzal foglalkoznál, amit csinálsz, amit te magad szeretnél csinálni, és azokra a dolgokra koncentrálnál, amelyek ehhez szükségesek, dolgokat akarsz. Olyanokat, mint a pénz, miközben nem azon töröd a fejed, hogy hogyan költheted el. Egy házat, nem az életet, amit abban élhetnél. Egy olyan párt, akire mindenki más is vágyna, nem életed szerelmét.
6. jel: Az értékek rugalmatlanok és megkövesedettek
Egy ponton eldöntötted, mi is a fontos az életedben. Mégis, a helyett, hogy időnként átgondolnád, hogy az akkor meghatározott célok és irányító értékek mennyire fontosak még neked, te továbbra is gondolkodás nélkül ezekhez ragaszkodsz. Olyan ez, mint a rossz tanuló felelete, aki a könyv pontos szövegét mondja fel, és közben nem is érti, miről beszél.

Ez a hat jel könnyedén megmutatja, hogy valóban tudod-e, és jól tudod-e, hogy mi a legfontosabb, ami számít neked. Ha a hatból egy sem igaz rád, akkor remek! Ha azonban felfedezed magad bennük, akkor sem kell kétségbeesned, csak el kell fogadnod, hogy a felismerés egy lehetőség ahhoz, hogy a te saját, valódi életedet éld, és ennek érdekében megtedd a lényeges változtatásokat.
Ne feledd, hogy szinte lehetetlen mindig a saját elveidet követni, úgy, hogy soha ne kelljen kényelmetlen gondolatokkal és érzelmekkel szembesülnöd. Ezek azonban legalább olyan dolgokkal állnak kapcsolatban, amelyek fontosak számodra!