gyulladas1Különös, ok nélküli tünetek, súlyos betegségek, kellemetlen érzések, rosszkedv, energiahiány. Ezeket akár egy fájdalmat nem okozó, mégis elromlott fog vagy más, a szervezetedben bujkáló gyulladás is okozhatja! Az utóbbi időben egyre több olyan kórképet fedeznek fel, amelyeknek kiindulása krónikus gyulladás.

Melinda már húsz is elmúlt, amikor fél éven keresztül minden napot hőemelkedéssel zárt. Erika kamaszlány, akinek egyszer csak annyira megfájdult a csípője, hogy le kellett állnia a futással, mert még járás közben is sántított. Mi volt a közös a két lányban? Szerencsére mindkettő jó és kitartó orvoshoz került, aki addig nem nyugodott, amíg meg nem találta a valódi okot. Odaillő tünetek nem voltak ugyan, de mindkét esetben a krónikusan gyulladt mandulák okozták a gondot, ami a mandulaműtét után gyorsan el is múlt. Persze az út nem volt ilyen egyenes a fül-orr-gégészhez, mindketten a fogorvosnál kezdték, aztán jöhetett a nőgyógyász, és utána a gégészet. A két lány teljesen különböző, mással nem magyarázható tüneteit krónikus gyulladás okozta, amit, ahogy kiderült, azonnal meg kellett szüntetni, mielőtt még nagyobb baj lesz belőle…

Mi az a krónikus gyulladás?

A gyulladások normál körülmények között persze nem feltétlenül jelentenek nagyon nagy fenyegetést az egészségünkre. Általában könnyen felismerhetők, megtalálhatók és jól kezelhetők. Ha azonban krónikussá válnak, nem ritkán hangtalanul, titokban működnek, nem okoznak különösebb vagy az adott szervhez kapcsolódó tüneteket, valóban komoly károkat viszont annál inkább. A kutatók az utóbbi időben egyre több olyan kórképet fedeznek fel, amelyeknek kiindulása éppen ilyen krónikus gyulladás. Nem árt tehát tudni, hogyan működnek, mennyire fenyegetőek, és milyen jelei lehetnek. Azzal sem árt tisztában lenni, hogyan találhatjuk meg őket és hogyan vonhatjuk ellenőrzésünk alá.

{idozito}

gyulladas2Védekezési mechanizmus működésben

A gyulladás nem más, mint a szervezet védekezése valamilyen idegen behatás ellen, amelyek lehetnek például vírusok vagy baktériumok. A gyulladás által érintett területen az immunrendszer védekezősejtjei gyűlnek össze, hogy semlegesítsék az idegen behatolót, ráadásul a lehető leggyorsabban. Látható, hogy ez alapvetően egy pozitív, az egészségünket szolgáló folyamat. A gyulladás lehet szeptikus, ha a kiváltó ok valamilyen kórokozó, és steril, ha a kiindulópont valami más (valamilyen trauma vagy betegség). A leggyakoribb tünetek a kipirosodás, megemelkedett hőmérséklet, duzzadtság és fájdalom. Az érintett testtájtól és a gyulladás kiterjedésétől függően akár influenzára emlékeztető, az egész testre kiterjedő tünetek is felléphetnek, mint a hidegrázás, láz, kimerültség érzet és légzési nehézségek.

Amikor a reakció krónikussá válik

Előfordul, hogy a gyulladás akkor is fennmarad, miután semlegesítődött a kiváltó ok, ilyenkor már krónikussá fejlődik. Az ok sokszor a modern életmódban rejlik: a dohányfüst és légszennyezés, a stressz, a rossz táplálkozás, a mozgáshiány mind szerepet játszhat benne. Ráadásul kutatások szerint a krónikus gyulladást sokaknál genetikai hajlam okozza.

Vannak, akik sokkal jobban ki vannak téve a krónikus gyulladás veszélyének. Ide tartoznak azok, akik

  • családi kórtörténetében előfordulnak szív- és érrendszeri betegségek, reuma, cukorbetegség vagy autoimmun betegségek. Szintén könnyen lehetnek érintettek, akik
  • túlsúllyal küzdenek és
  • a dohányosok is. A dohányfüst kémiai összetevői, ahogy a hasi elhízás is, a sejteket arra sarkallja, hogy citokineket, gyulladásokat elősegítő anyagokat bocsássanak ki. Szintén növeli a gyulladásra való hajlamot
  • az átlagosnál több sérülés és
  • az alváshiány is.

Nem árt gyanakodni!

A krónikus gyulladásoknak gyakran nincsenek tünetei, így sokszor nem is veszik észre őket. Vannak azonban olyan jelek, amelyek gyanút kelthetnek, mint

  • az állandó fáradtság,
  • az alacsony energiaszint,
  • az emésztési zavarok (mint a savtúltengés és a reflux). Nem véletlen, hogy a Crohn betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás is gyulladásos kórképek.

gyulladas3Csendben károsít

Egy sor orvosi tanulmány bizonyította már, hogy szoros kapcsolat van a krónikus gyulladások és olyan betegségek között, amelyeknek nem lehet világosan megállapítani az okát. Ilyen volt Erika csípőfájdalma és Melinda hőemelkedése is. A gyulladás ugyanis legyengíti a szervezet védekezését, és így akár komolyabb betegségeknek is utat nyithat.

Szívproblémák: tudományos bizonyítékok kötik össze az erek meszesedését a krónikus gyulladásokkal, különösen baktériumok által okozottakkal. Ezek hatására a koleszterin az erek falára rakódik, így szűkítve azt.  

Depresszió: szintén belátták már, hogy a depresszió tüneteit mutató embereknél gyakran emelkedettek a vérből kimutatható gyulladásos értékek.

Agyi problémák: az Alzheimer-kórt is kapcsolatba hozták már a kórokozók által kiváltott krónikus gyulladásokkal, amelyek károsítják az agy idegsejtjeit, és kijavíthatatlan hibákat okoznak bennük.

Autoimmun betegségek: mint a lupus, a rheumatoid arthritis és a sclerosis multiplex esetén a saját immunrendszere fordul a test ellen. Úgy tűnik ezek kiindulópontjai is lehetnek krónikus gyulladások.

Rákos megbetegedések: a krónikus gyulladások növelik a daganatos betegségek kialakulásának és elterjedésének esélyét. Arra is születtek már elméletek, hogy bizonyos rákfajtákat, mint a tüdő, nyirok, vastagbél, méh stb. gyakran okoz krónikus gyulladás.

Figyeld a jeleket!

Honnan tudhatod, hogy van-e valamilyen krónikus gyulladás a szervezetedben? Egy egyszerű vérvétel is rámutathat, több értéket is érdemes figyelni!

A C-reaktív fehérje szintje magasabb lesz a gyulladástól. Ezt az anyagot a máj állítja elő, akkor, amikor a szervezet valamilyen gyulladással néz szembe. Nem véletlen, hogy az utóbbi években ugyanezt az anyagot és szintjét a szívbetegségek kapcsán is vizsgálják, mert tartósan emelkedett szintje magasabb infarktus-kockázatra is utalhat.

A másik fontos adat a vérsüllyedés, ennek magas értéke is gyulladásra utalhat.

Oltsd el a tüzet!

Gondoltad volna, hogy egyszerű életmódbeli változtatásokkal csökkentheted a gyulladások esélyét, és így az általuk kiváltott problémákat?
egyél jól!
Zöldségekben, gyümölcsökben, olajos magvakban, halakban gazdag táplálkozással máris véded a szervezeted a gyulladásoktól. Emeld meg a zsíros halak, a mandula, alma, cseresznye, étcsokoládé, olívaolaj és kurkuma bevitelét, és kerüld a feldolgozott élelmiszereket és az alkoholt.
legyen szép a mosolyod!
A rossz szájhigiéné és a fogak rossz állapota serkenti a baktériumok szaporodását. Nem véletlen, hogy sok gyulladást a fogak környékén kell keresgélni, általában a fogorvoshoz küldik a pácienseket az orvosok először, amikor a gócot kutatják a szervezetben, hiszen a következmény akár szívbelhártya gyulladás is lehet!
maradj karcsú!
A megfelelő súly egyrészt a zsírsejtekből felszabaduló citokinek szintjét csökkenti, másrészt megfelelő szinten tartja az inzulinszintet. Ez azért is fontos, mert a magas inzulinszint krónikus gyulladást okozhat.
ép testben ép lélek!
A rendszeres edzés csökkenti a gyulladások gyakoriságát, csökkenti a C-reaktív protein szintjét, és erősíti az immunrendszert.
aludj jól minden éjjel!
A nyugodt életmód és az alvás semlegesíti a stresszt, ami szintén oka lehet a gyulladásoknak.