allergianatha3Napsütés, meleg, virágok…virágpor… Vannak, akik az év több hónapjában is a pollenjelentéssel kelnek, zsebkendővel és orrsprayvel fekszenek, a nyaralásukat, sőt, a hétvégéiket is az időjárás és a növények kénye-kedve szerint szervezik. Mit tehetnél, hogy idén egyszerűbb legyen az életed? Segítünk!

 

Mi is a szénanátha?

A szénanátha allergiás kórkép, így tényét legbiztosabban allergológiai vizsgálattal lehet igazolni. Lehetséges azonban nagyjábóli„házi diagnózis is”, ha a betegség fő tünetei
• orrfolyás,
• orrdugulás,
• tüsszögés és
• orrviszketés
közül legalább kettőt tapasztalsz; és a két tünet közül az egyik az orrdugulás vagy az orrfolyás. Betegségnek az tekinthető, ha ezek a tünetek naponta legalább egy órán át, hetente több napon át fennállnak – derül ki az allergiás rhinitis (= szénanátha) ellátásáról szóló hazai szakmai irányelvből.
{idozito}
Enyhítsd a panaszokat!

A szénanátha kezelésében az úgynevezett antihisztaminok csoportjába tartozó allergiaellenes gyógyszerek az elsőként választandó szerek. Mivel az antihisztaminok az allergiás reakció során felszabaduló és kellemetlen panaszokat okozó hisztamin hatásának a kialakulását gátolják meg, a szénanátha valamennyi tünetét hatékonyan csökkentik. Az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek jelentős része recept nélkül is elérhető a patikákban.
TABLETTA, ORRSPRAY VAGY SZEMCSEPP?
Amennyiben csak az orrtünetek vannak jelen, azaz orrfolyás, orrdugulás vagy orrviszketés, akkor a helyileg alkalmazható készítmény, az antihisztamint (azelasztint) tartalmazó orrspray a javasolt. Mivel orrspray formában való alkalmazásnál a hatóanyag közvetlenül az orrnyálkahártyára jut, gyorsabban és erőteljesebben csökkenthető az orrdugulás, mint az antihisztamin tablettákkal. Emellett az orrnyálkahártyán való helyi alkalmazás általában kevesebb mellékhatással jár, mint a szájon át történő gyógyszerszedés. 
Amennyiben több szervet (szem, torok, orr) érintő allergiás panaszok a jellemzők, akkor a szájon át szedendő tabletták vagy oldatok (pl. cetirizin, fexofenadin, levocetirizin, loratadin hatóanyaggal) preferálandók. Ezeknek a hatóanyagoknak a korszerű készítményei már jóval enyhébb mellékhatásokkal rendelkeznek, mint a néhány évtizeddel ezelőtt alkalmazottak. Fejfájás és álmosság fellépésére is csak ritkán kell számítani, és ezek a napi egyszeri, esti bevételi időponttal viszonylag jól karban tarthatók.
A szemtünetek dominanciája esetén antihisztaminos vagy nátrium-kromoglikátos szemcseppek vásárolhatók a gyógyszertárakban, amik a szemkönnyezést, szemkivörösödést, szemviszketést egyaránt mérséklik.

allergianatha1Van más megoldás?

Érösszehúzók – orrba fújva, szembe csepegtetve
Az antihisztaminokon túl érösszehúzó összetevőket tartalmazó ún. dekongesztáns orrspay-k (pl. oximetazolin, xilometazolin, nafazolin, illetve tramazolin hatóanyagok), illetve szemcseppek (pl. nafazolin, tetrizolin hatóanyagok) is elérhetők a patikákban – vény nélkül. Bár ezek a szerek gyors enyhülést hoznak, és érezhetően enyhítik az orrdugulást vagy a szemvörösséget, nem árt az óvatosság! Egy héten túli, egyhuzamban való alkalmazás esetén könnyen hozzászokás alakulhat ki esetükben, aminek az állapot romlása lehet a következménye; azaz az orrdugulás kifejezettebbé válhat, vagy a szemcseppek túlzott használata esetén szemszárazság alakulhat ki! Fogadd meg tehát jó tanácsként, hogy ezeket a szereket „tűzoltásra” használd, és minden esetben csak a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően!

„Hatóanyagoktól mentes”, de hatásos patikaszerek
A szoros értelmében vett gyógyszeres hatóanyagot nem tartalmazó orrspray-k és szemcseppek is kaphatók. Nem mások ezek, mint a tengersós orrspray-k, illetve a műkönnyek. Az előbbiek használata azok lemosó, allergéneket eltávolító, az orrnyálkahártyát kíméletesen öblítő és ápoló tulajdonságán épít, az utóbbiak pedig egyrészt a pollenek kimosásával, másrészt a szemfelszín mesterséges könnyfolyadékkal való bevonásával segíthetnek az allergiás panaszok enyhülésében – mellékhatásoktól mentesen.

Előzd meg a bajt!
Közeledik a pollenszezon. Lépj időben! Bizonyos allergiaellenes készítményeknek az alkalmazását már a pollenszezon kezdete előtt 2-4 héttel ajánlatos megkezdeni! Érdeklődj a gyógyszerészednél a rendelkezésre álló készítményekről és azok alkalmazási tudnivalóiról!

És ha mindez nem elég?

Orvoshoz kell fordulni, ha a recept nélkül kapható patikaszerekkel nem tartható karban az allergia, a tapasztalt tünetek az öngyógyszerelés ellenére is zavarják a mindennapi tevékenységeket, az alvás nyugalmát, netán a panaszok romlása tapasztalható. Szteroid hatóanyagú gyógyszer rendelésével vagy a tartós megoldást kínáló immunterápiával az orvosok hathatós segítséget nyújthatnak az allergiásoknak.

 

Szénanátha tévhitek

Lassan itt a szénanátha szezonja, és bár az elmúlt évtizedekben sajnos egyre többen egyre jobb ismerői lettek a problémának, néhány tévhit még mindid erősen tartja magát. Most megcáfoljuk ezeket!

NEM!
Évről évre jobban fogok szenvedni a szénanátha miatt?
Ha tavaly a túl sok pollen miatt megviselt a tavasz, és alig tudtál elszakadni az allergiaellenes gyógyszereidtől és a zsebkendőktől, az még nem jelenti azt, hogy idén is ekkora szenvedést fog jelenteni számodra az allergiaszezon. Lehetséges, hogy az időjárás miatt csak kisebb koncentrációban lesznek jelen a pollenek a levegőben, és az sem kizárt, hogy a te szervezeted is másként reagál, mint az elmúlt évben. Többek között a hormonális hatások, a stressz is befolyásolja azt, hogy miként élsz át egy-egy allergiás szezont.

allergianatha2IGEN!
Ronthat-e a stressz az allergiás panaszokon?
A stressz sok szinten negatívan hat a szervezetre, és bár önmagában nem kiváltó oka az allergiának, a megléte sokat ronthat a tüneteken. Ha valaki allergiás és erős lelki igénybevételnek van kitéve, az ronthat a tüsszögéssel, orrfolyással, szemkönnyezéssel járó, egyébként is zavaró tünetegyüttesen.
Az Ohioi Egyetem kutatói 179 önkéntes bevonásával 12 héten keresztül vizsgálták azt, hogy az allergiás panaszok fellángolása összefüggésbe hozható-e a munkahelyi vagy magánéleti stresszel. Az allergiában érintettek elmondása alapján a tünetek romlása nem azonnal a stresszes esemény után, hanem az azt követő napokban volt tapasztalható.
Egyfajta ördögi körről van szó: a stressz hozzájárul az allergiás panaszok romlásához, azt követően pedig az állapot hanyatlása, az allergiás panaszok fokozott jelentkezése tovább fokozza a stresszt, még inkább kínzóbbá téve ilyen módon az allergiás panaszokat.
FITT.TIPP: A stressz sajnos nem iktatható ki a mindennapi életből, így törekedni kell a stressz-kezelési módszerek (pl. jóga, légzési technikák) elsajátítására, és fokozottan igaz ez abban az esetben, ha allergiásak vagy!

IGEN!
Az egzotikus növények is allergizálhatnak?
A fő bűnös a mogyoró, a parlagfű, a kőris, és még folytathatnánk a sort… Mi lenne, ha lecserélnénk őket olajfára vagy japánciprusra? Megérné? A kertészetben megfigyelhető trend, hogy egyre több egzotikus, korábban Magyarországon nem honos növényt is kínálnak a kertek, balkonok, közterületek díszítésére, szépítésére. Mindez azonban veszélyeket is rejt magában. A japánciprus például, ami egyre gyakrabban fordul elő hazánkban, az őshazájában, Japánban az egyik legfőbb allergénnek számít. További példaként hozható a közkedvelt olajfa, aminek dekoratív, kisebb-nagyobb példányai egyre több magyarországi kávézó és étterem teraszán is megjelennek; miközben Dél-Európában az olajfapollen az egyik fő légúti allergén.
Óvatos légy tehát a teraszod vagy kerted szépítgetésével, mert nem kizárt, hogy az egzotikus növényekkel együtt (egzotikus) allergéneket honosítasz meg a közvetlen környezetedben! Ráadásul, a hagyományos hazai allergia-tesztekkel az általuk okozott allergiás panaszok rutinszerű kimutatása sem megoldott.

NEM!
A klímaváltozás előnyös lehet a szénanáthás betegeknek?
A klímaváltozás a szénanáthások számára sem ígér sok jót. Az egzotikus növények megjelenésén és azok potenciális allergizáló hatásán túl a globális felmelegedés egyéb módon is ronthat az allergiások helyzetén. Németországban az elmúlt 30 évben – a tapasztalt klímaváltozásra visszavezethetően – jelentősen meghosszabbodott és intenzívebbé vált a pollenszezon; és a betegek is egyre kínzóbb panaszokról számoltak be.
A környezetszennyezés és az azzal összefüggő faktorok is rontanak a helyzeten. A városokban, a forgalmas utak mellett a pollenek a dízelüzemű gépjárművek kipufogógázának szemcséivel keveredve sokkal agresszívebben hatnak a légutakra, mint önmagukban. Mindehhez társul még az is, hogy azokon a helyeken, ahol magas a levegő szén-dioxid-koncentrációja, ott fokozottabb mértékű a pollenkibocsájtás. Azaz, a nagy forgalmú, szennyezett környezetben élő növények több és agresszívabb pollent bocsájtanak ki, mint a tiszta környezetben élők. Tudva ezt, lényeges, hogy szabadtéri sportoláshoz lehetőleg olyan helyet válassz, ahol a forgalom minimális, a levegő tiszta és a pollen-szint alacsony.
Sokan még nincsenek tisztában azzal, hogy a klímaváltozás mire képes: ha az a prognózisoknak megfelelően folytatódik, akkor a jövőben a pollenallergiások számának növekedésére és a pollenszezon egész évessé nyúlására, tehát a korábban és napjainkban „csak” időszakos allergiás panaszok folyamatossá válására lehet számítani.

NEM!
A gin tonic és a vodka mérsékli a szénanáthás panaszokat?
Nemrégiben a laikus sajtóban több helyen is a gin tonicot, a vodkát és a belőlük készült koktélok fogyasztását javasolták a szénanáthásoknak – egyfajta gyógyszerként. Sajnos ki kell ábrándítani az allergiásokat: a bulik és partik koktéljai nem orvosolják az allergiás panaszokat! Sem a gin tonic, sem a vodka nem „allergiaellenes gyógyszer”, bár tény, hogy ezek az italok sok allergiás számára jobban tolerálhatók, mint egyéb, esetleg alacsonyabb alkohol-tartalmú szeszes italok. Van tehát rosszabb is…
Több száz allergiás bevonásával végzett tudományos vizsgálatok alapján az alkohol fogyasztása sok esetben nem hogy javítana, de egyenesen ront az allergiás panaszokon! Mindez nem (csak) a szeszes italok etanol-tartalmára vezethető vissza, hanem elsősorban arra, hogy sok alkoholos ital az allergiás reakció kiváltásáért felelős hisztamint is tartalmaz; itt elsősorban a vörösborok és bizonyos sörfajták említhetők. A fehérbor ugyan kevesebb hisztamint tartalmaz, de arra magasabb szulfit-tartalom jellemző, aminek a fogyasztása szintén problémát okozhat. Az asztmás és allergiás betegek 3-10 %-a ugyanis érzékenyen reagál a szulfitokra. Van, akinél csak enyhe arckipirulás lép fel, de az is lehetséges, hogy a szulfitok asztmás rohamot váltanak ki.
Tény, hogy a sörrel és a borral összehasonlításban, a gin tonic és a vodka alig tartalmaz hisztamint és szulfitot, de azt állítani róluk, hogy a fogyasztásuk az allergiás panaszokat enyhíti, helytelen.
Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy az allergia esetén valóban hatékony megoldásnak számító antihisztamin hatóanyagú gyógyszerek szedése mellett az alkohol fogyasztása kerülendő, mivel együttes alkalmazásuk esetén a központi idegrendszeri depresszáns hatás összeadódhat. 

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész

Források:
http://www.aerztezeitung.de/medizin/krankheiten/asthma/article/934585/experten-warnen-problem-pflanzen-klimawandel-foerdern-asthma.html?sh=1&h=1417483074
https://ptaforum.pharmazeutische-zeitung.de/index.php
www.pharmindex-online.hu