arctisztitas1Az arc tisztítása olyan egyszerű, hogy nincs is mit tudni róla? De valójában az arc tisztítása sokkal több, mint víz és arclemosó, már csak azért is, mert egy egyszerű drogéria kínálatából is nehéz lehet kiválasztani a neked valót, nem beszélve a hibákról, amelyek a szépségeden hagynak nyomot!


A jó arctisztító

• hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket
• egyszerű használni
• nem szárít, nem vonja el a vizet
• segít abban, hogy használata után a bőr jobban felszívja és hasznosítsa az arcápoló termékeket
Sokszor mégsem a megfelelő módon és megfelelő szerrel tisztítjuk az arcunkat, sőt, vannak olyan tévhitek is, amelyek szilárdan tartják magukat, holott teljesen rossz beidegződések. Ezek azok, amelyeket most sorra megcáfolunk!

1. tévhit: egy lépésben minden megoldható
Olyan arctisztítási módot keresel, ami mindent megold egy lépésben? Csalódást kell okoznunk, ez semmiképpen nem lesz igazi megoldás. Először ugyanos a sminket kell eltávolítanod, és utána nekiállnod a bőr megtisztításának. A smink eltávolításához használhatsz sminkeltávolító kendőt, olajos sminklemosót, tejet. Ez nem csak az alapozót és a szemfestéket, de a makacs napvédőt is lemossa majd. Ez után jöhet a langyos vizes öblítés, és az arclemosó, ami lehet habos vagy tejes állagú is. Ezeket akár a kezeddel, akár tiszta, nedves mosdókendővel is felviheted. Természetesen lényeges már a smink eltávolításánál is, hogy semmiképpen se dörzsöld a bőrt!
FITT.TIPP: Az utóbbi évek egyik slágere a micellás arclemosó vizek elterjedése volt, ma már minden valamire való kozmetikai márka kínálatában találsz ilyet. A lényegük az a molekulaszerkezet, amelynek segítségével a szennyeződés és a bőr közti kapcsolat oldódik, és a szennyeződés a vízbe kerül, a micellás molekulaszerkezetbe zárva. Ezt a technológiát aztán számtalan hatóanyaggal ötvözhetik, tehát amikor ezt a valóban hatékony és kímélő lemosót választod, mindig nézd meg a többi, benne lévő anyagot is! {idozito}

2. tévhit: napi kétszer kell csinálnod
Minden bőrgyógyász egyetért abban, hogy a túl sok tisztítás inkább irritációhoz és dehidratációhoz vezet, mint tiszta arcbőrhöz. Hogy mennyi az elég és mennyi a túl sok? Ez sok mindentől függ, de a józan paraszti észre és az érzéseidre bátran hallgathatsz: minden edzés után mosd meg az arcod, hogy elkerüld a mitesszerek és pattanások kialakulását. Ha zsíros, problémás bőröd van, reggel és este is tisztítsd kíméletesen. Ha azonban normál, netán száraz, érzékeny, vízhiányos az arcbőröd, akkor elegendő a reggeli öblítés és az esti tisztítás.

arctisztitas23. tévhit: zárnod kell a pórusokat
Hideg vizes öblítések, masszázs, mindez azért, hogy zárd a pórusokat? A pórusok nem nyílnak-záródnak, tudtad? A masszázs pedig, bár talán jólesik, és akkor miért ne csinálnád, de csak kismértékben növeli a keringést és javítja a bőr vérellátását. Annak sokkal jobb eszköze egy kemény edzés!
Mivel a gőz lágyítja a pórusokban a megszilárdult zsírt, érdemes a zuhanyozás közben vagy közvetlenül utána arcot tisztítani. De ne feledd, a túl sok extrém hatás csak kivörösödést okoz, ahogy például a sokak által, „pórusnyitásra” használt forró víz, vagy akár a hideg. Maradj inkább a langyosnál!

4. tévhit: a bőrtípusodhoz kell arclemosót választanod
Mindegy, milyen típusú a bőröd, a lemosó kiválasztásánál inkább arra figyelj, hogy ne tartalmazzon illatanyagot, parabéneket vagy szappant. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor valójában az ízlésedre van bízva, hogy tej, hab vagy más állagút választasz-e. A száraz bőr természetesen meghálálja, ha glicerinnel vagy shea vajjal ápolja a tisztító, és azok, akiknek zsíros a bőrük, általában olyan terméket választanak, amelyek valóban tiszta érzetet adnak.

5. tévhit: dörzsölés a hámlasztásért és puhításért
A szalicil- vagy glikolsav összetevőt tartalmazó tisztítók kevésbé károsítják a bőrt, és hatékonyabbak is, mint azok a radírok vagy tisztítók, amelyek szemcséket tartalmaznak, így fizikailag hámlasztanak. Ezeket a kíméletes lemosókat akár heti háromszor is használhatod a normál lemosóddal váltva, és a bőröd állapota irányíthat, hogy milyen gyakran lesz rá szükséged.

6. tévhit: a tonik kihagyhatatlan lépés
A gyakran alkoholt is tartalmazó tonikok eltávolítják a bőr felszínéről a természetes és szükséges olajréteget. A lágy, alkoholmentes tonikok nyugtatják a bőrt és kiegyensúlyozzák a pH értékét, de ha jól választottál lemosót, akkor erre igazából nincs is szükség. Ha mégis ragaszkodsz ehhez a lépéshez, akkor ne engedd el, de mindenképpen alkoholmentes tonikot válassz.

7. tévhit: egy vagyont kell költened a lemosókra
Retinol? Antioxidánsok? Vitaminok és egyéb ápoló, de drága anyagok? Ezeket biztosan le akarod folyatni a lefolyón? Inkább azokra a termékekre költs, amelyeket nem mosol le az arcodról, a lemosód legyen egyszerűbb.

8. tévhit: egyes arclemosókat nem kell leöblíteni
Rendíthetetlenül tartja magát az a tévhit, hogy az arclemosó tejek teljesen tisztává varázsolják a bőröd, így ezeket le sem kell mosni. Ez nagy hiba, hiszen a rajta maradt szennyeződések, és maga a tej is csak eltömíti a pórusokat és kiszárítja a bőrt. A tonik majd leviszi? Nem, nem viszi le! Minden típusú arctisztító használata után, akkor is, ha arctörlő kendőt használsz, alaposan le kell öblítened a bőröd langyos vízzel, nem kihagyva azokat az általában elhanyagolt pontokat, mint a hajvonal és az áll vonala is!

 A nagyágyúk: arctisztító maszkok

A problémás bőrnél magától értetődik, hogy hetente egyszer-kétszer arctisztító maszkkal is segíted a pórusok megtisztulását. De például a nagyvárosi levegő, a szmog és az izzadság is hagyhat maga után olyan szennyeződéseket, amelyeket még a megfelelően végzett arctisztítási rutinod sem tud eltávolítani. Ilyenkor jöhetnek az arctisztító maszkok, amelyek legtöbbször hámlasztó hatóanyagot tartalmaznak, mint a gyümölcssavak, vagy tisztító és nyugtató hatású különféle agyagokat.
• Kend fel, mosd le: a klasszikus arcpakolás, amelyet felkensz az arcodra, majd a ráírt hatóidő után alaposan leöblíted (nem ledörzsölöd!), és utána szérumot vagy a szokásos hidratáló krémedet használod.
• Mindjárt megszárad: szintén te kened fel ezt a fajta pakolást, de az eltávolítása egész más. A már megszáradt maszkot vagy ledörzsölni, vagy egyben lehúzni kell. Ne feledd, hogy mindkét eljárás fizikai behatással jár, így érzékeny bőrre kevésbé ajánlott!
• Igazítsd rá: a fátyolmaszkok Koreából származnak, az ottani bőrápolási rutin részét képezik. Ne keverd azonban össze őket a megszokott maszkokkal: ezek valójában vékony anyagok, amelyet szérumszerű kozmetikumokkal itatnak át, így nem fognak hámlasztani, és igazán tisztítani sem, akkor sem, ha tisztító maszkként forgalmazzák őket. A napi használatú szérumokat sem váltják ki, de például a hidratáltságot és a tápláltságot egyértelműen jól fokozzák.
FITT.TIPP: Az új sláger az igencsak élen járó koreai kozmetikában a fekete szén alapú tisztító maszkok. Az új hatóanyag mattít, megszabadít az elhalt bőrsejtektől és felszívja a túlzott mennyiségben termelődött zsírt.