81968804 sHasználd ki az első szép napokat, és vidd ki a jógaszőnyeget a szabadba! Így a gyakorlatok immunerősítő hatásai mellett a friss levegő áldását és a természet nyugodt közelségét is élvezheted!

 Trikónászana: Háromszögállás

1. A bal lábaddal lépj ki közepes szélességű terpeszállásba. A lábak lehetőleg egyenlő oldalú háromszöget formáljanak. A jobb lábfejed fordítsd ki balra.
2. Emeld fel mindkét karod oldalsó középtartásba. A terpeszt, a nyújtott lábakat és a medence helyzetét megtartva belégzés kíséretében hajlítsd a törzsed jobbra.
3. Az egész tested maradjon egy síkban. A jobb kezeddel megtámaszkodhatsz a jobb lábon, vagy a talajon.
4. Belégzéssel, a bal karral nyújtózva felsőtesteddel egyenesedj vissza, a két karod ismét oldalsó középtartásban legyen, és a lábfejeidet fordítsd előre. Ismételd meg a gyakorlatot a bal oldalra is.
• Hatásai: oldalirányú nyújtást ad a gerincnek, masszírozza a belső szerveket, erősíti a csípő, comb és láb izmait.
{idozito}
81948246 sPraszárita-pádottánászana: Szétterpesztett nyújtott lábak póza

1. Állásból lépj nagy terpeszbe. A lábfejeid nézzenek előre, és egyenlően oszd el a testsúlyt a két lábad között. Belégzés közben tedd csípőre a kezedet, emeld meg a mellkasodat, nyújtsd meg a hasfaladat, engedd hátra a vállaidat.
2. Kilégzéssel hajolj előre olyan mélyen, ahogy csak tudsz. Fogd meg a két könyöködet és engedd a törzset nyújtózni. A fejtetővel a talaj felé törekedj.
3. A testsúlyod maradjon a lábakon, a nagyujj alatti párnán, a kisujj alatti párnán és a sarkon.
4. Belégzéssel lazítsd a kartartást, emeld fel a törzsedet, majd zárd a lábaidat.
• Hatásai: nyújtja a láb, a derék- és a hátizmokat; fokozza a fej és törzs vérellátását; javítja a gerinc kisízületeinek rugalmasságát. Magas vérnyomás esetén ne gyakorold!

81948606 sGarudászana: Saspóz

1. Belégzéssel hajlítsd be a térdeket. Kilégzéssel a jobb lábat fond a bal köré úgy, hogy a jobb comb alsó része simuljon a bal comb fölső részéhez és a jobb lábfejet akaszd be a bal lábszárba.
2. Belégzéssel emeld fel és hajlítsd be a karokat. Kilégzéssel helyezd a bal könyököt a jobb könyökhajlaton túlra és az alkarokat egymás köré fonva simítsd össze a tenyereket
3. Belégzéssel bontsd a tartást, érkezz vissza állásba.
• Hatásai: fejleszti az egyensúlyérzéket és a koncentrációs képességet, frissíti az idegrendszert; javítja a nyirokrendszer működését. Kiváló a lúdtalp ellen; oldja a csípő, a váll merevségét; erősíti a láb izmait és ízületeit; javítja a testtartást.

82811622 sÚrdva-mukha-svanászana: Fölfelé néző kutyatartás

1. Fekvőtámaszból belégzéssel engedd le a medencédet a talajhoz közelítve, de ne tedd le, hanem billentsd hátrafelé. Közben homorítsd a gerincoszlopot. A rüszt a talajnak feszül. A két kar marad teljes tenyéren, nyújtva, a tenyerek vállszélességben, szétterpesztett ujjakkal simulnak a talajra. A két láb szintén nyújtva marad.
2. Kilégzéssel hajlítsd a térded és ülj hátra a sarkadra, pihenj meg.
• Hatásai: oldja az érzelmi feszültséget, helyreállítja a medencetájék vérkeringését és egészségesen tartja az itt lévő szerveket; javítja az agy és a test közötti kapcsolatot; serkenti a belek működését, emésztésjavító, erősíti és rugalmassá teszi a gerincet; nyújtja a test elülső felszínét: nyakat, mellkast, hasat, combot; erősíti a felső végtag és a vállöv izmait.

81971643 sCsakrászana: Kerékállás

1. Háton fekvésben hajlítsd be a térdeidet, húzd talpra a lábaidat úgy, hogy a lábfejeidet csípőszélességben tartva a sarkadat az ujjaiddal még éppen érd el. A tenyereidet a füled mellé tedd le vállszélességben. Az ujjaid a vállad felé nézzenek.
2. Belégzéssel, egyenlő erővel nyújtsd a karjaidat és a lábaidat, emeld meg a medencédet a magasba, ívesen homorítsd a testedet.
3. Kilégzés közben helyezkedj vissza a talajra, engedd le a tarkódat, a hátadat, a derekadat majd a medencédet, és a végtagjaid nyújtásával ismét feküdj a hátadra.
• Hatásai: nyújtja a törzs elülső felszínét, hajlékonnyá teszi a gerincet, stimulálja az idegeket, erősen és mozgékonyan tartja az egész testet, erősíti a karokat és csuklókat. A csukló gyengesége, magas vérnyomás, szédülés, illetve a gerinc problémái esetén ne, vagy könnyítéssel végezd.

81948250 sCsípőnyitás guggolásban

1.Guggolj le úgy, hogy a sarkadat nem teszed le. A jobb lábad bokáját tedd rá a bal combodra. Ülj rá a bal sarkadra.
2.Segít megtartani az egyensúlyod, ha oldalsó középtartásban tartod a nyújtott karokat, és egy pontra nézel magad elé, a talajra.
3.Engedd le a karokat, tedd a jobb talpat is a talajra. Leülhetsz az ülőcsontokra, hogy onnan nyújtsd ki a lábakat.
Hatásai: Nyújtja a comb-és farizmokat, erősíti a lábat és a boka, valamint a térd ízületét. Fejleszti az egyensúlyt.

81971703 sEkapáda-rádzsakapótászana: Egylábas királygalamb-póz

1. Sarokülésből helyezd a tenyereidet a talajra a térdeid előtt, majd nyújtsd hátra a jobb lábadat. A rüsztödet a talajba nyomva, a térdedet teljesen nyújtsd ki, hogy a térdkalácsod ne nyomódjon a talajhoz.
2. Engedd a bal ülőgumódat a talaj felé a bal sarkad mellett, és a lábszáradat távolítsd el a combodtól. Eközben a jobb lábad maradjon végig nyújtva. A medenceövedet próbáld teljesen előre fordítani,
3. A hátul lévő, jobb lábadat hajlítsd be, fogd a lábfejedet a jobb kezedbe. Az elöl hajlított bal lábad lábszára simuljon a combodhoz. A fejedet fordítsd középre. A bal kezeddel tarthatsz múdrát, a mutató- és középső ujjadat összeérintve.
• Hatásai: élénkíti a hasi szerveket, az emésztést, nyújtja és rugalmassá teszi a csípő és váll körüli izmokat, valamint a derekat.

81971705 sHalászana: Ekeállás

1. Háton fekvésből zárd a lábaidat és húzd talpra azokat. A kezeid a törzs mellett tenyérrel lefelé helyezkedjenek el. A fejedet középhelyzetben tartsd. Kilégzéssel gördülj térd-homlok tartásba: a térdeidet a homlokodon támaszd meg, a lábszáraid a fejed fölött legyenek.
2. Kulcsold össze az ujjaidat, nyomd a karjaidat a talajba, közelítsd a lapockákat egymáshoz, forgasd a vállakat minél jobban a talaj felé, hogy a vállövre nehezedjen a tested súlya.
3. Nyújtsd ki a lábaidat, a lábujjakat helyezd a talajra. Belégzéssel nyújtózz felfelé a medencéddel, a hátad a talajra merőleges legyen. Ha szükséges, a tenyereid támasszák meg a hátadat. A két könyököd tartsd vállszélességben.
4. A fejet és a vállakat a földön tartva lassan, kilégzéssel, csigolyáról-csigolyára ereszkedj vissza a talajra. Ha már a keresztcsontod is a talajra simult, a lábaidat talpra állítva szintén helyezd a talajra. Pár légzésig pihenj ebben a pozícióban.
• Hatásai: oldja a feszültséget és elősegíti a befelé figyelést, masszírozza a belső szerveket, javítja az emésztést; aktiválja a máj-, a lép- és a vesefunkciókat, erősíti a has- és a hátizmokat, nyújtja a láb, derék és hát izmait; javítja a gerincferdülést.