kromA cukorbetegség járványszerű terjedése és a legújabb tudományos ismeretek fényében egyre inkább felértékelődik a megelőzési lehetőségek, így a rutinszerű krómbevitel jelentősége. Felnőttekkel, gyermekekkel, kismamákkal, egészséges és beteg egyénekkel végzett vizsgálatok során is bebizonyosodott, hogy a krómpótlás javítja a szénhidrát-toleranciát, és mintegy 27 %-kal csökkentheti korunk „pestisének”, a cukorbetegségnek előfordulási gyakoriságát.

Korunk „pestise”, a diabétesz
A diabétesszel és annak szövődményeivel összefüggő adatok megdöbbentőek: a cukorbetegségre visszavezethetően hazánkban naponta hét alsó végtagi amputációra kerül sor, folyamatosan emelkedik a művesekezelésre szorulók száma, és a diabétesz szemet érintő érszövődményei a vakság vezető okát jelentik. Sajnos a jövő sem kecsegtet javulással. Az elkövetkező 20 évben a betegszám 55 %-os emelkedése várható. Törekedni kell tehát a megelőzésre!

További kedvező hatások is köthetők a krómhoz
A vércukorszintre és a glükóz-toleranciára kifejtett kedvező hatásokon túl a króm a jó koleszterin (HDL-koleszterin) szintjének emelkedéséhez, és a vér triglicerid-szintjének a csökkenéséhez is hozzájárulhat, ilyen módon kedvezőbbé alakíthatja a zsíranyagcsere paramétereit.
Egy 2017-es vizsgálat alapján a rendszeres krómszedés (24 héten át napi 300 mikrogramm) a kedvezőtlen laborparaméterekkel rendelkező egyéneknél is hozzájárul a nyugalmi szívfrekvencia csökkenéséhez, a pulzusszám mintegy 5-tel való mérsékléséhez, ami önmagában véve is védőhatást jelent a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából. {idozito}

A króm-fogyasztás fogyaszt is!
Amennyiben a megnövelt krómbevitel kalóriaszegény diétával és megfelelő testmozgással egészül ki, elérhető a testsúly csökkenése. A krómot szedők többet veszítenek testtömegükből, mint a placebót szedők. Egy – túlsúlyos és elhízott személyekkel végzett – analízis arra mutat rá, hogy a naponta adagolt króm a testtömeget átlagosan mintegy 0,5 kg-mal, míg a testzsír arányt 0,46 %-kal csökkenti.
Már kialakult anyagcserezavarok esetén is eredményre vezet a króm adagolása. Egy 2017-es vizsgálat alapján a 24 héten keresztüli, napi 300 mikrogrammos króm-bevitel mintegy 5 cm-rel csökkenti a derékkörfogatot. A derékkörfogat centiméterekben kifejezett csökkentése, amellett, hogy sok nőnél és férfinál esztétikai cél, számos szív- és érrendszeri- és anyagcsere-betegség megelőzéséhez is hozzájárulhat!

Kiknek kellene ügyelni a krómbevitelre?
A cukorbetegség nem válogat! A szénhidrát-anyagcsere normalizálása érdekében mindenkinek figyelnie kellene a megfelelő krómbevitelre, különösen azoknak, akik túl sok finomított vagy mesterséges élelmiszert fogyasztanak, várandósak, időskorúaknak, túlzott izommunkát végeznek vagy sportolnak.

Mennyi krómot és milyen krómot fogyasszunk?
A hazai ajánlások napi 40 mikrogramm krómbevitelt javasolnak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ennél többet: 250 mikrogrammot.
TUDTAD?
A króm mennyisége mellett lényeges a króm-sók típusa is. A króm bizonyos formáinak (pl. króm(III)-klorid, króm-pikolinát) felszívódása meglehetősen szegényes. Hiába veszel be tehát 100 mikrogrammot, ha annak csak törtrésze képes felszívódni!
A legújabb fejlesztések keretében előállított krómos élesztő ennél számottevően magasabb szervezetbeni felszívódást és biohasznosulást ígér. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakvéleménye alapján a krómos élesztőből való krómhasznosulás mértéke a króm-pikolinát-szedésénél tapasztalt érték mintegy tízszerese. Megéri tehát a krómot szerves kötésben tartalmazó, megnövelt biohasznosulással rendelkező krómos élesztős készítményt választani!

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész

Forrás:
Biol. Trace Elem. Res. (2017)