fog2Itt a nyár, a fagyik, jeges italok ideje – a hűsítő élmények helyett azonban sokan vannak, akiknek inkább fájdalmat okoznak ezek is, ahogy az első korty a forró kávéból.

A szakértők szerint a fogak érzékenysége azt jelzi, hogy probléma van a szádban, amivel foglalkozni kell! Mik lehetnek ezek, és mit kell velük tenni?

1. FÁJDALMAS PROBLÉMA: a fogak felszínének védő rétege elkopott
Ez a védőréteg nem más, mint a fogzománc, ez vonja be a fogakat, legalábbis azoknak az íny feletti felszínét. A feladata éppen az, hogy a fogak belső, érzékeny részeit megvédje az érzékenységet kiváltó anyagoktól. Ha azonban elkezdődik az a folyamat, amelyet saveróziónak hívunk, akkor ez a réteg elkezd elkopni. Ez a probléma egy idő után károsíthatja magát a fogat is, amelyben üres, csatornaszerű járatok futnak. Ha ez megtörténik, a csatornákon keresztül egészen a fog belsejében futó idegekig juthatnak be a hideg, forró, édes, ragacsos és savas ételeket és italok, nyilalló fájdalmat okozva.
Mikor történik ez? A saverózió általában a túl sok savas kémhatású anyag hatására következik be, tehát ezek fogyasztásával vigyázni kell. De ugyanezt a hatást váltja ki a refluxos betegeknél a gyomorsav, vagy a nagyon gyakori hányás is. A fő gond az, hogy nem visszafordítható folyamatról beszélünk, tehát a legjobb, ha nem engedjük megtörténni!
Tegyél ellene! Kerüld a nagyon savas ételeket és italokat, mint a szénsavas italok. A citrusfélék fogyasztása után várj egy órát, majd lágy sörtéjű fogkefével moss fogat. A kutatások azt mutatják, hogy a tejtermékek kalciumtartalma segít megakadályozni a folyamatot, mégpedig helyben is, akár úgy is, hogy kiöblíted a szádat tejjel. Ha mégis tapasztalható fogaidon a saverózió, használj naponta erre kifejlesztett fogkrémet. Vannak olyan paszták is, amelyeket a fogorvosod tehet fel a fogaidra, és vannak ilyenekből otthon is használható változatok: ezek segítenek zárni a nyitott részeket a fogzománcon.

{idozito3}
2. FÁJDALMAS PROBLÉMA: a fogszuvasodás már áthaladt a fogzománcon

A fogszuvasodás, vagyis amikor kilyukad a fog, pontosan azt jelenti, hogy a fogzománcon lyuk keletkezik, és ez egyre mélyebbre hatol a fog építőanyagába, a dentinbe. Ennek kiindulása gyakran a fogkő, ami a fogfelszínen rakódik le, és ha nem távolítjuk el megfelelően fogmosással, és időközönként fogorvosi kezeléssel, akkor lyukakat okozhat. A fogszuvasodás kezelés nélkül előbb-utóbb áthatol a zománcon, és a dentinben komoly érzékenységet okoz. Ez szerencsére orvosolható a lyukas fog betömésével.
Tegyél ellene! Ha sikerül még előbb elcsípni a bajt, akkor egy fluroidos kezelés segítségével akár vissza is fordítható a zománcban létrejött károsodás. Már csak azért sem érdemes várni a fogorvos meglátogatásával, mert az elhanyagolt fogszuvasodás előbb-utóbb már csak gyökérkezeléssel lesz javítható, végső esetben pedig a fog kihúzásával.

fog13. FÁJDALMAS PROBLÉMA: az íny visszahúzódása
Az íny feladata az, hogy a fogakat a helyén tartsa. Amikor az íny visszahúzódik, akkor a fognyak védtelen marad, érzékeny és fájdalmas lesz. Hogy mi okozza ezt? Lehet szó ínybetegségről, túl agresszív fogmosásról, vagy túl kemény sörtéjű fogkefe is okozhatja. De az ok hosszú ideig fennálló ínysérülés, dohányzás vagy akár genetikai is lehet.
Tegyél ellene! A megoldás alapvetően attól függ, hogy mi okozza a problémát, de a puhább fogkefe és a kevésbé agresszív használat általában javít rajta, ahogy az ínysorvadás elleni fogkrémek is.

4. FÁJDALMAS PROBLÉMA: egy törött fog
Ha már a törött fog gondolatára rosszul vagy, akkor jól működnek az ösztöneid! Amikor egy fogból letörik egy darab, az a fogzománcot és a dentint mindenképpen feltárja, de akár a vérereket és idegeket is magában foglaló fogbél is a felszínre kerülhet, ami igencsak fájdalmas élményeket okoz. Ennek egyik jele a harapáskor fellépő éles fájdalom. Hogy mitől törhet el egy fog? Túl kemény ételtől, szájat ért ütéstől, vagy attól, hogy törékenyek a fogaid. Szintén járhat ilyen hatással a fogcsikorgatás és a fogak állandó összeszorítása.
Tegyél ellene! Ha a fogból letörik egy darab, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulnod! Ha álmodban csikorgatod a fogad vagy görcsösen szorítod az állkapcsod, egy fogvédő segíthet a nagyobb baj megelőzésében – nem beszélve a stresszkezelő technikákról.

5. FÁJDALMAS PROBLÉMA: intenzív fogfehérítésen vagy túl
A fogfehérítés egyre divatosabb, de sokan nem tudják, hogy veszélyes is lehet! A legtöbb fehérítő ugyanis peroxidot tartalmaz, ami károsíthatja a fogzománcot, különösen, ha gyakran csinálod, túl erős a készítmény, vagy valóban intenzív kúrán vagy túl. Ilyen esetekben az érzékenységet csökkentő fogkrémek sem biztos, hogy segítenek. Ha pedig nem, akkor mindenképpen fogorvoshoz kell fordulnod, hogy megoldja a problémát.