A nyár legszebb napjai: egy önfeledt strandolás a közeli medencében, tóban vagy akár a tengerben! Strandröplabda, úszás, játék a vízben… Idén ne a fertőzések emlékeztessenek rájuk, hanem a fényképek!

Felfázás vagy hólyaghurut

A nők közül sokan ismerik a húgyúti fertőzés kellemetlenségeit, az állandó, sürgető vizelési ingert, amit csak kis mennyiségű, szúró fájdalommal járó vizeletürítés követ. Emellett előfordulhat kismedencei fájdalom, gyengeségérzet, illetve egyes esetekben láz is.

A felfázásként vagy hólyaghurutként emlegetett betegségről ma már tudjuk, hogy a hátterében az esetek döntő többségében baktériumok okozta fertőzés áll. A kórokozók közül első helyen említhető az Escherichia coli, ami normál körülmények között az emberi szervezetben, így a bélcsatornában is megtalálható. Probléma jellemzően akkor lép fel, ha ez a baktérium a bélcsatornából a végbélnyíláson keresztül átjut a húgycsőbe, majd onnan bekerül a húgyhólyagba, aminek a falán megtapad, elszaporodik és fertőzést okoz. Minden olyan tényező, ami a baktériumok húgycsőbe való bekerülésének, majd továbbjutásának és megtapadásának kedvez, elősegíti a húgyúti fertőzés kialakulását.
{idozito3}

nyaribaj3Jobb megelőzni a bajt, mint kezelni!
• Nem véletlenül nevezik felfázásnak is a hólyaghurutot. Noha nem közvetlen módon a hideg váltja ki a panaszokat, van összefüggés a hideg és a húgyúti fertőzések között. Az alacsony hőmérséklet miatt meggyengült immunrendszer ugyanis könnyebben lehetővé teszi azt, hogy a húgyhólyagban megtelepedjenek a baktériumok. Épp ezért, bármennyire is kellemes a nyári hőségben a hideg kövön üldögélni, ha el szeretnéd kerülni a hólyaghurutot, ez szigorúan tilos. Strandolás és uszodai programok során pedig minél hamarabb meg kell szabadulnod a nedves, hideg fürdőruhától vagy bikinitől, szárazra cserélve azt.
• Annak érdekében, hogy a húgyhólyag „átmosása” biztosított legyen, oda kell figyelned a rendszeres, bőséges folyadékbevitelre. A húgyutak tisztításában a veseműködést segítő gyógynövényekből készült teák is jótékonyak lehetnek.
• Míg a tőzegáfonya és a medveszőlőlevél készítményeit régóta emlegetik a húgyúti fertőzéseknél javasolható szerként, addig az utóbbi évek tudományos eredményei alapján a D-mannóz, a méz, illetve a propolisz készítményei is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kórokozók ne vagy csak nehezebben tapadjanak meg a húgyutakban, ilyen módon védve a fertőzésektől.
• Ügyelni kell arra, hogy a bél és a hüvely természetes bakteriális flórája is ép és egészséges legyen, hiszen azok egészsége hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb kórokozó szabaduljon ki belőlük és férkőzhessen a húgycső bemenetéhez.

Ha már kialakult a baj
A hólyaghurut gyógyulásához és a felszálló fertőzések megakadályozásához általában antibiotikum-kezelésre van szükség, azaz orvoshoz kell fordulni!

Hüvelyi fertőzések

A hüvely gombás fertőzése erős, felhagyni nem akaró viszketéssel, esetleg égő érzéssel jár. Feltűnő a szemcsés, darabos, sárgás-fehéres folyás, ami a gombás fertőzéseknél jellemzően nem társul kellemetlen szaggal. Ez egyben meg is különbözteti a gombás fertőzést a baktériumok okozta hüvelyfertőzéstől. Emellett a hüvelygomba esetén a szeméremajkak pirosas elszíneződése, duzzanata, lepedékesedése is előfordulhat, és a szexuális együttlét fájdalommal járhat.

Az intim régióban szinte minden nőnél – így az egészséges, panaszmentes nőknél is – kimutatható potenciális kórokozó gombák jelenléte (leggyakrabban a Candida albicans). Nem mindegy azonban, hogy mekkora számban! Amíg a gombák szaporodását a normál hüvelyflóra korlátok közé szorítja, nem történhet meg azok túlszaporodása, és nem jön létre a kellemetlen panaszokhoz vezető gombásodás sem. A hüvelyflóra egyensúlyának a megbillenése viszont teret nyithat a gombák féktelen elszaporodásának. Valamennyi olyan tényező tehát, ami a hüvelyflórát károsítja, hüvelygomba kialakulásával fenyeget!

nyaribaj1Mik károsíthatják a hüvelyflórát?
1. vegyszerek, pl. uszodai víz klórtartalma
2. műszálas, nehezen szellőző, testhez tapadó ruházat
3. nedves, nyirkos mikrokörnyezet (pl. strand, uszoda után nedves fürdőruhában üldögélés a tó- vagy medenceparton)
4. erős hatású tisztálkodószerek (pl. hagyományos, lúgos kémhatású szappan) használata
5. túlzásba vitt intimhigiénia (pl. intim dezodorok, parfümözött törlőkendők használata, illatosított intim- vagy tisztasági betétek alkalmazása, túl gyakori irrigálás)
6. szexuális kapcsolat létesítése új partnerrel, hüvelybe jutó sperma
7. lokális spermicidek használata
8. fizikai vagy emocionális stressz
9. immunrendszer gyengülése
10. hormonális változások pl. klimax, fogamzásgátlók szedése miatt
11. bizonyos gyógyszerek pl. antibiotikumok szedése
12. nem megfelelő toalett-higiénia (pl. széklet- vagy vizeletürítést követően az elölről hátrafelé irányba törlés szabályának figyelmen kívül hagyása)

Miért gyakoribb nyáron a hüvelygomba?
A hüvelyflórát károsító tényezők között számos olyan van, amik nyáron gyakoribbak: ilyenek az 1-6. pontokban felsoroltak. Gyakrabban strandolsz, többet fekszel vagy üldögélsz vizes fürdőruhában a parton, talán az intimhigiéniára is jobban odafigyelsz, esetleg már túlontúl is… és ezek mind hüvelyi fertőzések forrásai lehetnek. Nem szabad elmenni a mellett a tény mellett sem, hogy a nyár a randevúk és az egyéjszakás kalandok időszaka. Számolnod kell azzal is, hogy egy új partnerrel való szexuális kapcsolat hüvelyi fertőzéshez is vezethet.

nyaribaj2Mit tehetsz a hüvelygomba megelőzéséért?
• Intim higiénia terén a kevesebb a több! Azaz, nem szabad az intim tisztálkodást túlzásba vinni! Egészséges nőknél a tiszta vízzel vagy a megfelelő kémhatású (pH körülbelül 4,2-4,5) készítményekkel való külső intim mosakodás javasolt. A hüvely „belső mosását” felejtsd el! – ne irrigálj, hacsak nem orvos javasolja azt terápiás célból!
• Tartsd karban a hüvelyflórádat, hogy az ki tudja védeni a különféle külső károsító tényezők hatását! Ebben segítséget nyújtanak a jótékony baktériumokat tartalmazó, úgynevezett probiotikus készítmények,- találhatók köztük a hüvelybe juttatandó és szájon át szedhető patikaszerek is. Ezeknek az alkalmazását érdemes már a nyaralás/strandolás előtt néhány nappal elkezdened és azt követően is folytatnod.
• Felejtsd el a strandolás előtti/közbeni „házi praktikákat”! Sose használj joghurtos vagy gombaellenes gyógyszerrel átitatott tampont, almaecetes hüvelyöblítést és hasonlókat! Egyrészt, az élelmiszerek tisztasága nem felel meg a gyógyszerekkel szemben támasztott követelményeknek, másrészt a gombaellenes kezelés nem megelőzési célra szolgál!
• A menstruáció már önmagában is kibillentheti a hüvelyflórát az egyensúlyából. Ha a havi vérzés alatt tampont használsz, és azt nem cseréled kellő gyakorisággal, sokat ronthatsz a helyzeten. Ügyelj a 2-3 óránkénti tamponcserére, és arra, hogy strandolást, fürdést követően a vízből kiszállva azonnal cserélj tampont!
• Minden esetben csak a saját, tiszta törölköződet, fehérneműidet, ruháidat használd!
• Strandolás, fürdés után minél hamarabb cseréld szárazra a fürdőruhád, bikinid!

Ha már megvan a baj
Viszketést, kipirosodást, folyást tapasztalsz? Ha úgy érzed, hogy intim fertőzésed van, fordulj gyógyszerészhez vagy orvoshoz! Nem biztos, hogy gombás fertőzés okozza panaszaidat. Lehetséges, hogy baktériumok vagy protozoonok elszaporodása okozta a bajt. A tünetek és esetleg egy hüvelyi pH-vizsgálat vagy nőgyógyászati kenetvétel alapján a gyógyszerész vagy az orvos megtalálja számodra az ideális kezelési módot.

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész