pár1A tökéletes párt keresed? Lehet, hogy már megtaláltad? Valami nem stimmel a kapcsolatban, vagy minden jó, de mindenen lehet kicsit javítani? Segítünk hogyan válassz, és hogyan lehet még elsöprőbb a szerelmetek! +TESZT: te melyik szerelemtípusba tartozol?

Tényleg az ellentétedet válaszd?

Az ellentétek vonzzák egymást, szól a régi mondás. De ez vajon tényleg igaz a párválasztásnál? Vagy inkább minél több mindenben jó lenne egymásnak megfelelni? Olyan vitatéma ez, amiben nem nagyon látszik a megoldás: valószínűleg mindkét véglet igaz!

A személyiségünk nagyjából stabil és fix. Az intelligenciánkat egyaránt befolyásolják öröklött tulajdonságaink és neveltetésünk is. Az emberek természetesen képesek a változásra – bizonyos kereteken belül. A döntéseink általában nagyjából racionálisak, vagy csak részben előre meghatározottak, attól függően, hogy mennyi energiát és figyelmet teszünk az adott döntésbe. De abban mind egyetérthetünk, hogy életünk párjának kiválasztása az egyik legfontosabb döntésünk!
Így amikor felmerül a kérdés, hogy olyan párt válasszunk, aki hasonló, vagy aki éppen különbözik tőlünk, akkor a legjobb válasz a mindkettő. A lényeg, hogy azt értsük meg, miben kellene hasonlónak lennünk és milyen különbségek válhatnak a kapcsolat javára.

Hasznos különbségek

Úgy tűnik, a legfontosabb és leghasznosabb különbség a különböző tehetségek, és a sikerhez való hozzáállás esete. Arról ugyanis, hogy miért is érdemes valamiért küzdeni, tenni, többféle elképzeléssel rendelkezhetünk. Az egyik embertípus azt tekinti, hogy milyen eredményeket, jutalmat kap, ha sikeres lesz. Ezek az emberek általában kreativitással, nyitottsággal, az új lehetőségek megtalálásával és elérésének képességével haladnak előre az életben. A másik típus úgy értékeli, hogy a célok elérésének lényege, hogy biztonságban legyünk, és mindig bebiztosítja magát mindenféle veszteség ellen. Őket az mozgatja, hogy megfeleljenek feladataiknak, ne hibázzanak, és minden simán menjen. Az ő erősségeik a tervezés, alaposság, szilárd, realista érvelés.
Ha két olyan ember kerül össze, akik eltérő típusba tartoznak, az első látásra robbanékony elegynek tűnik, hiszen az egyikük mindenáron új dolgokba vágna, kockázatot is vállalva, míg a másik ahhoz tartaná magát, ami eddig is működött. Az egyikük optimista, spontán, sietős. A másik szkeptikus, napi tervek szerint él, és gyakran megáll, hogy ellenőrizze, jó irányba halad-e. Mi lehet ebből, ha nem hatalmas konfliktus? Mostanra azonban úgy tűnik, hogy a leginkább alkalmazkodóképes és egymással is elégedett párok éppen ilyenek: a kétféle típusból állnak össze. Talán az is az oka ennek, hogy minden pár esetében vannak olyan célok, amelyek előrevisznek, és vannak, amelyek a biztonságot szolgálják. A két személyiségtípus segítségével mindkét irányban jól tudnak teljesíteni, és így valóra váltják álmaikat és e mellett a felelősségeiknek is megfelelnek. A közös gyerekek azt is látják, hogyan lehet optimistának és realistának is lenni egyszerre. A rendszer viszont csak akkor működik, ha a különbségek mellett van egy fontos hasonlóság is: mégpedig a közös célok. A párnak azt kell éreznie, hogy ugyanabba az irányba tartanak, nagyjából ugyanazt akarják az élettől, és inkább csak abban különböznek, hogy ezt hogyan érik el.

pár2{idozito3}
A szerelem változó arca

Hogyan szeretjük egymást? Sokféle típusa van a szeretetnek és a szerelemnek, és egyik sem rosszabb a másiknál. A szerelmünk egy kapcsolaton belül is képes változni, képesek vagyunk egymásra hangolódni, és idővel is módosul az érzések szenvedélyessége vagy célja. Ahhoz, hogy jobban működjetek együtt, hasznos tudni, hogy milyen is a szerelmetek!

A legújabb felosztás hatféle stílust ír le, amelyek meghatározzák a szerelmünket és így romantikus kapcsolatainkat is. Ezek a stílusok a személyiségünkből is adódnak, de a stílusunk változik, bár az is igaz, hogy a legtöbbünknél az egyik típus dominál. Ez a stílus fontos részét képezi annak, hogy hogyan is érezzük magunkat a kapcsolatban.

TESZT!
Válaszold meg kérdéseinket, és kiderül, melyik stílus a leginkább jellemző rád. Ne feledd, nincsenek jó vagy rossz válaszok, ahogy pontrendszer sem! A teszt inkább abban segít, hogy megvizsgáld az érzéseidet és jobban megértsd romantikus tapasztalásaidat. Ha éppen kapcsolatban vagy, jó ötlet lehet megkérni a párodat is, hogy kitöltse a tesztet, és összehasonlítani a válaszaitokat. Érdekes kísérlet megtippelni a párod típusát, mielőtt válaszol a kérdésekre! Természetesen, ha elsőre úgy tűnik, nem passzoltok, az sem baj, hiszen a stílusotok ismeretében is dolgozhattok a kapcsolaton!

Hogyan csináljam? A lejjebb látható állítások a különféle attitűdöket tükröznek. Minden állításhoz jelöld meg, hogyan viszonyulsz. Ha van párod, akkor a vele kapcsolatos érzéseid alapján válaszolj, ha nincs, akkor a legutóbbira gondolj, vagy az alapján válaszolj, ami szerinted a leginkább igaz rád.
Minden állításhoz írj egy betűt:
A=teljesen egyetértek
B=nagyjából egyetértek
C=semleges vagyok
D=inkább nem értek egyet
E=egyáltalán nem értek egyet
Az adott típus mondataira adott válaszokból láthatod, mi jellemző rád, és mi nem!

Erósz szerelme
Szenvedélyes szerelem, intimitás és elkötelezettség jellemzi ezt a típust. Nála a kapcsolat lényege az elégedettség és a szenvedély. Az Erósz stílusúak teljesen és intenzíven adnak, és kockázatot is hajlandóak vállalni a szerelemben. Ehhez a stílushoz mindenképpen elég erős egóra van szükség, és általában biztonságos a kötődésekkel kapcsolatos képük.
1. A párom és én első látásra vonzódtunk egymáshoz
2. A párommal nagyon jól működik köztünk a kémia.
3. A szeretkezéseink intenzívek és kielégítőek.
4. Úgy érzem, hogy a párommal egymásnak teremtettek minket.
5. A párom és én érzelmileg is gyorsan egymásra hangolódtunk.
6. Nagyon jól megértjük egymást.
7. A párom pont olyan, amilyen a fizikai ideálom.

pár3Ludikus szerelem
Ennek a stílusnak a számára a szerelem egy interakcióban játszott játék, amit különböző partnerekkel lehet játszani. A kapcsolatai nem kifejezetten mélyek, tart mások érzelmi intenzitásától, gyakran manipulatív és cinikus. Az ide tartozók negatívan állnak a kapcsolatokban elérhető elégedettséghez, és gyakori köztük az elkötelezettség kerülése.
8. Mindig megpróbálom a páromat kicsit bizonytalanságban tartani a kötődésemet illetően.
9. Szerintem, amit a párom nem tud rólam, az nem is bántja.
10. Előfordult már, hogy azon kellett igyekeznem, a párom ne tudja meg, hogy mások is vannak mellette.
11. Elég könnyen és gyorsan túl lennék rajta, ha véget érne a kapcsolatunk.
12. A párom biztosan szomorú lenne, ha megtudna dolgokat, amelyeket másokkal tettem.
13. Amikor úgy érzem, a párom túlságosan függ tőlem, egy kicsit mindig hátralépek.
14. Imádok játszani a párommal és másokkal is.

Sztorgikus szerelem
Jellemzője a barátság és a szerelem szoros összekapcsolódása. Ez a fajta szerelem szilárd, kitartó, előrevivő, de nem forradalmi érzés, és általában idő kell a kifejlődéséhez. A hosszú távú kapcsolatokban kifejezetten gyümölcsöző.
15. Nehéz lenne megmondanom, mikor fordult át a barátságunk szerelembe.
16. Igazság szerint a szerelmünket először kicsit ápolgatni kellett.
17. Szerintem mindig is barátok leszünk a párommal.
18. A mi szerelmünk a legjobb fajtából való, mert barátságból született.
19. A barátságunkból szép lassan lett szerelem.
20. A mi szerelmünk egy nagyon mély barátság, nem egy misztikus érzelem.
21. A szerelmi kapcsolatunk a legkielégítőbb, mert barátságból született.

Pragmatikus szerelem
Ez a stílus logikus, kicsit emlékeztet a bevásárlólistákra, racionális kalkuláció, melynek középpontjában a másiktól elvárt értékek és tulajdonságok állnak. Nagyon jól passzol a számítógépes társkereséshez, és ahhoz, ahogy ezek a programok társítják az embereket. Hosszú távú kapcsolatokban nagyon jól működik.
22. Átgondoltam, merre halad a leendő párom az életben, mielőtt szorosra fűztük a kapcsolatunkat.
23. Megpróbáltam részletesen megtervezni az életemet, mielőtt kiválasztottam a páromat.
24. Amikor párt választottam, abból indultam ki, hogy a legjobb, ha olyat szeretünk, akinek hasonló a háttere.
25. A párom kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy hogyan fog reagálni a családomra.
26. Fontos szempont volt számomra a párválasztásnál, hogy jó szülő lenne-e belőle.
27. A párválasztásnál fontos volt az is, hogyan állna a karrieremhez.
28. Mielőtt nagyon belebonyolódtunk volna a kapcsolatba, próbáltam rájönni, hogy az ő genetikai háttere mennyire passzolna az enyémmel, ha gyereket vállalnánk.

Mániákus szerelem
Birtokló, függő szerelem, nagy érzelmi kilengésekkel és érzelemkinyilvánításokkal, de alacsony önértékeléssel. Gyakran érzékelhető a kapcsolaton belül, hogy bizonytalan önmagával szemben. Gyakran nem túl kielégítőek a kapcsolatai, és gyakoriak az ambivalens kötődési minták is.
29. Amikor a dolgok nincsenek rendben köztünk, megfájdul a gyomrom.
30. Ha szakítanánk, annyira kétségbeesnék, hogy még az öngyilkosság gondolata is felmerülne bennem.
31. Néha annyira izgatott vagyok a szerelmünk gondolatára, hogy aludni sem tudok.
32. Amikor a párom nem figyel rám, szinte betegnek érzem magam.
33. Mióta szerelmes vagyok a páromba, alig tudok bármi másra figyelni.
34. Nem tudok megnyugodni, ha arra gyanakszom, hogy a párom valaki mással van.
35. Ha a párom egy ideig figyelmen kívül hagy, őrültségeket is képes vagyok elkövetni, hogy visszanyerjem a figyelmét.

Agapikus szerelem
Mindent odaadó, önzetlen, nem követelő szerelem, amit az önfeláldozó, kapcsolatra figyelő, szexuálisan is ideális szerelemmel társítunk. Erószhoz hasonlóan hajlamos feloldódni az érzésben.
36. Mindig megpróbálok a páromnak segíteni a nehéz időkben.
37. Inkább én szenvednék, mint hogy engedjem őt szenvedni.
38. Nem lehetek boldog, ha nem helyezem a sajátom elé az ő boldogságát.
39. Általában hajlandó vagyok feláldozni a saját vágyaimat, hogy az övéi teljesüljenek.
40. Bármit is szerzek vagy kapok, az a páromé.
41. Amikor a párom dühös lesz rám, akkor is feltétel nélkül szeretem őt.
42. Bármit megtennék a kedvéért.