nyaral2A nyaralás mi más lenne, mint móka, kacagás, pihenés és romantika, relaxáció és élmények? De a kikapcsolódás néha olyan idegesítő tud lenni! Vannak dolgok, amiket nem tudsz befolyásolni: rossz az idő, ellopják a táskádat, a vágyott egzotikus vidéken inkább az egzotikus rovarok lepnek meg, rosszul esik a helyi konyha. De arra gondoltál már, hogy a nyaralási stressz egy része az útitársad miatt ér?

Légy óvatos, mit vársz el, mit hogy fogalmazol, mit hogyan csinálsz! Ha a kedveseddel utazol, a kezdet szinte biztosan isteni lesz, de aztán gyakran átfordul unalmas középbe és olyan hazaútba, amikor már nem is szóltok egymáshoz. Az első közös nyaralás különösen kritikus lehet! Előfordult már, hogy valami olyat mondtál, ami akár a kapcsolatotokat is veszélyeztette? Ez otthon sem egyszerű helyzet, de ha mindentől távol, egymásra utalva történik, akkor van igazán baj. Szerencsére van megoldás, tippjeinkkel megkímélhetitek magatokat a nyaralási szakítástól!
Egy nyaralásban nem csak ketten lesztek benne! Az első taxisofőrtől kezdve a repülőtér személyzetéig vagy az utastársakig, a szállásadókig, a többi vendégtől a medence mellett ugrálókig és a bárban ivókig mindenkivel kapcsolatba kerültök majd, és ezek mind stressztényezőt jelenthetnek. A vakációnak ráadásul hajlamosak vagyunk hatalmas elvárásokkal nekiindulni, és így szinte biztos lesz a csalódás.

Nem változtathatod meg az időjárást
Forróság vagy rettenetes hideg? Napokig tartó esők erős szél, esetleg hurrikán? A repülő dobál, a hajót tengeribetegségig billeg, és esernyőt biztosan nem csomagoltál… A legjobb, ha igyekszel utánanézni előre az időjárásnak, és nem feltételezni semmit. Így megfelelően pakolhatsz, ha erre pedig nincs lehetőséged, akkor az adott helyen vehetsz egy olcsó kiegészítőt: ernyőt, kalapot, pulóvert, amit akár ott is hagyhatsz a nyaralás végén.

{idozito3}
A repülő nem azért késik, hogy téged bosszantson

Hidd el, hogy nem minden miattad van! Sokkal inkább azért, mert például a légi menetrendeket túl szorosra tervezik. Éppen azért a biztos megoldás az, ha nem számolod ki az átszállás idejét, hanem bőven hagysz rá. Hidd el, kényelmesebb ezt az időt eltölteni egy repülőtéren, mint egy lekésett járatot megpróbálni pótolni. Egyesek szerint a késés nem is bosszantó, inkább több időt hagy arra, hogy beszélgessünk és együtt legyünk.

nyaral1Ne csodálkozz, ha nem mindig udvariasak veletek
Igen, ez is előfordul, lehet, hogy valakiből úgy kell kihúzni a megfelelő információt, egy drága étteremben lehet zavaróan lekezelő a pincér, vagy egy panzióban tolakodóan barátságos a tulajdonos. Ezek persze nem kellemes élmények, és nem is lenne szabad megtörténniük, de mégis: mit profitálsz belőle, ha balhét csapsz? Csak a saját hangulatodat rontod el, és a feszültség veletek marad! Gondolj arra, hogy lehet a másiknak is rossz napja, és engedd el, vagy állj fel, és lépj ki a helyzetből!

Beszéljétek meg, mi a szórakozás – de még indulás előtt!
Más és más módon kapcsolódunk ki, és azt is sok minden befolyásolja, hogy egy vakációt ki hogyan képzel el. Van, aki a kihagyott edzéseket pótolná ilyenkor. Van, aki csak pihenne a tengerparton, miközben párját izgatják a szomszédos város látnivalói. Már előre beszéljétek meg, milyen programokat néztetek ki, és csak akkor csináljátok közösen, ha mindkettőtöknek kedve van hozzájuk. Ha a párod nem akar veled hajnalban, forróságban 15 km-t futni, akkor csak hagyd aludni: utána sokkal jobb lesz mindkettőtök napja. Ha ő szörfözni tanulna, míg te inkább a kedvenc magazinodat olvasgatnád a parton, akkor majd a nyugágyból drukkolsz neki! A jó közös nyaralás nem azon múlik, hogy mindent együtt csináltok, hanem azon, hogy mindketten jól érezzétek magatokat.

Ne próbáld megváltoztatni a párodat!
Ez persze nem csak a nyaralásra vonatkozik, hanem az élet minden pillanatára, de a vakáció az az idő, amikor valóban sokat vagytok együtt! Fogadd el, hogy az introvertáltak nem fognak napokon át önfeledten bulizni egy csomó idegennel, ahogy azt is, hogy az extrovertáltaknak szükségük van arra, hogy ilyet is csináljanak. Itt megint csak az lehet a jó megoldás, ha hagytok egymásnak időt, amikor mindketten azt tehetitek, amit csak szeretnétek!

Bánjatok óvatosan az alkohollal!
Ez szintén állandó érvényű szabály, de a nyaraláson a hétköznapoknál gyakrabban megszegjük! Ha túl sok időt töltötök a bárban, elhangozhatnak olyan mondatok, amelyeket később megbántok, megtörténhetnek olyan dolgok, amelyeknek nem kellene, és akkor nem is beszéltünk arról, hogy a másnaposság nem túl kellemes élmény.

Ne tervezzétek túl a programot!
Vannak, akik a nyaralásból is képesek teljesítménytúrát csinálni: ami nem is olyan nehéz, hiszen általában az életünket is úgy rendezzük be, hogy egyik teendőtől a másikig haladunk. Ez a teljesítményvágy könnyen jelentkezik, amikor egy messzi tájra utazol, és úgy érzel, mindent meg kell nézned, ki kell próbálnod. Nagy hiba ekkora terhet tenni a vakációra! Egyrészt lehet, hogy nem is lesz teljesíthető a terv, másrészt biztosan nem számoltok sok tényezővel. Biztosan várost akartok nézni 40 fokban? Biztosan el kell mennetek minden szép öbölbe, ahelyett, hogy néhány kellemes és urambocsá lusta órát eltöltenétek egyben? Ha van is listátok, tervezzétek lazára, és legyenek benne kihagyható elemek!

Tervezzetek be külön töltött időt
Régi tévhit, ami sok vakációt megkeserített már, hogy akivel együtt utazunk oda, azzal minden időt együtt kell töltenünk. Ez akár olyan helyzetben is előfordul, amikor több pár együtt nyaral. Előre egyeztessétek, hogy nem kell mindent együtt csinálnotok – még párként sem! Pihenésre mindenkinek szüksége van, és mindenki tudja, érzi, hogy neki mi a pihenés! Annak kedvéért, hogy csak közös programjaitok legyenek, ne áldozzátok fel a pihenést! Inkább váljatok szét néha, és utána elmesélhetitek egymásnak, ki mit látott, és újra örülhettek is a másiknak.

Hagyjatok rá!
A legtöbben spórolnak a szabadsággal és a vakáció előtti este még dolgoznak, ahogy a hazatérés utáni reggel is a munkában kezdődik, miközben a szennyes ruhák halmával próbálnak megküzdeni és a kipakolatlan bőröndöket kerülgetik napokig a lakásban. Ez nagyon rossz stratégia, és szinte biztos út ahhoz, hogy a vakáció első pár napja stresszesen teljen, hazatérés után pedig már másnap azt érezd, semmit nem ért az egész, ugyanolyan fáradt vagy, mint előtte. Ha teheted, az utazás előtt és után is hagyj szabadon egy-egy napot – akár úgy is, hogy el sem árulod, mikor értek haza. Így lesz időtök arra, hogy nyugodtan induljatok el és érkezzetek meg!