szem2

 Amikor a szemed viszket, vagy száraznak érzed, az megkeseríti a napjaidat. Pedig milyen kicsi dolognak tűnik! A legtöbb esetben az érzést a szemszárazság okozza, ami akár az allergia vagy a szél miatt is létrejöhet.

A könny jó!
A szemszárazság azt jelenti, hogy a szem nem tudja a megfelelő nedvességet biztosítani magának, így a felszíne kiszárad. Szerencsére van megoldás! Mert bizony a könny nem csak arra való, hogy sírás által kifejezze az érzéseidet vagy elkenje a szempillaspirálodat… Amikor pislogsz, a szemed felszínén vékony könny-film képződik, ez tartja nedvesen a szaruhártyát. Ez a nedvesség elengedhetetlen a szemfertőzések elkerüléséhez, elmossa a szemedbe került port és más szennyeződéseket, és olyan tisztán tartja a felszínt, amennyire lehetséges. Ez a könnyfilm olajokból, vízből, és több mint 1500-féle fehérjéből áll. Az összetétele sem egyenletes, a külső réteg olajos, hogy ne hagyja túl gyorsan elpárologni a vizet, a középső réteg a vizes, és van egy legbelső, kissé nyálkás réteg, ami a helyén tartja a vizes összetevőt, hogy az valóban nedvesítse a szemet. Ha a szemed nem termel elég könnyet, vagy a három réteg valamelyike nem működik megfelelően, akkor következik be a száraz szem szindróma.
Hogyan veheted észre?
• száraz érzés a szemben
• viszketés
• csípő, égő érzés
• olyan, mintha valami belement volna a szemedbe
• kipirosodott szemek
• alkalmanként fényérzékenység

{idozito3}
Mit tehetsz ellene?

szem1Műkönnyek
A műkönny segít a szemszárazság enyhe eseteiben, mivel kiegészíti a szem által megtermelt könny mennyiségét. A legjobbak a tartósítószert nem tartalmazó változatok, mert ezeknél a legkevésbé valószínű az irritáció kialakulása. A lényeg, hogy ne keverjük össze a műkönnyeket azokkal a szemcseppekkel, amelyek azt ígérik, hogy gyorsan megszüntetik a szem kivörösödését! Ezek ugyanis úgy hatnak, hogy összehúzzák a szemben futó ereket, így szüntetik meg a pirosságot. A gond az, hogy ezek még tovább szárítják a szemet, és a pirosság is visszatér egy idő múlva, sőt, akár erősödik is. Így még többet használod a szemcseppet, a szemed még szárazabb lesz, és végül egy ördögi körbe kerülsz.

Meleg borogatás a szemre
A szemszárazságot okozhatja az is, hogy a szemhéjad alsó részén található mirigyek nem termelnek elég olajat – amely a könnyfilm felső rétegét alkotja. Ha ezek a mirigyek eltömődnek, csökkent működésük is száraz szem szindrómát okoz. Ha szerinted nálad ez a probléma, akkor érdemes lehet kipróbálni a meleg pakolást. Egy könnyű textilt áztass be meleg vízbe, és tedd a csukott szemedre néhány percre. Ez épp annyira melegíti át a szemhéjadat, hogy több olaj kerülhessen a könnyfilmbe. Ha ezt minden nap megteszed, megelőzhetsz vele komolyabb szemproblémákat is.

Napszemüveg: szinte mindig!
Akkor is viselj kint napszemüveget, ha nem tűz a nap! Hogy miért? A magyarázat egyszerű: a szél elpárologtatja a szemedet védő könnyfilmet is, és máris száraz, kényelmetlen érzést érzel a szemedben. A napszemüveg ettől a hatástól is megvéd, nem csak a naptól. De persze attól a káros UV-sugárzástól is, ami gyulladást, szaruhártya károsodásokat is okozhat.

Használj párologtatót!
Száraz környezetben a szemedet védő könnyréteg könnyebben elpárolog. Ezen segíthet az, ha nem olyan száraz a levegő, tehát ha beruházol egy jó párologtatóra. Ez különösen a hálószobában fontos, mivel ott sok időt töltünk. A másik ok, amiért ide tedd, hogy bár sokan azt gondolják, álmukban teljesen csukva van a szemük, ez nem igaz: így a száraz levegő komoly károkat tehet!

Óvatosan a képernyőkkel!
A mai világban a szemszárazság egyik leggyakoribb oka a képernyőkre való hosszú ideig tartó fókuszálás. A helyzet az, hogy legtöbben észre sem veszik, hogy amikor a számítógép vagy tévé előtt ülnek, sokkal kevesebbet pislognak, mint máskor. Ha órákig nem is állsz fel a gép elől, és ennyire keveset pislogsz, biztos lehetsz benne, hogy kiszárad a szemed.
Figyelj oda, és előzd meg a bajt! Első lépésként a képernyő mindig a szemed vonala alatt legyen. Ha ugyanis felfelé kell nézned, máris nagyobbra nyitod a szemed, még jobban kitéve a gyors párolgás veszélyének. Szintén lényeges, hogy bizonyos időközönként pihentesd úgy is a szemed, hogy hosszabb időkre becsukod, hogy időnként felállsz a gép elől, és próbálsz többet pislogni.

És ha ez nem lenne elég…
Ha úgy érzed, a tüneteid nem túl erősek, akkor valószínűleg elég, ha beveted a fenti trükköket, és meglátod, mi történik. De ha egyre több fogy a műkönnyből, és valamelyik tünet mégis nagyon zavaró, akkor menj szemészhez. Előfordulhat ugyanis, hogy a szemszárazságot nem környezeti tényezők okozzák, hanem egyes gyógyszerek vagy betegségek, például antihisztaminok, nyálkahártya duzzanatot csökkentő szerek (mindkettő gyakori a pollenallergiák kezelésében, ami magában is okoz szemviszketést…), a pajzsmirigy alulműködése, de akár olyan autoimmun betegségek is, mint a rheumatoid arthritis és a lupus.