fényvéd2Egészséges, napcsókolta bőr… Nem is olyan régen így gondoltunk a barnaságra, és azt mondtuk arra, aki sápadt volt, hogy rossz, beteges színe van. Ennek mára vége: mert bizony el kell fogadnunk, hogy a barnaság valójában a bőröd kétségbeesett védekezése a károsodások ellen.

Sokan emlékeznek azokra a nyarakra a tóparton, ahol csokibarnára barnultak leégés nélkül, napvédelem nélkül. Mára azonban olyanok is bekenik magukat, akik korábban nem – a Nap sugárzása érezhetően erősebb lett, és már a tavaszi hónapokban is szinte égethet. Ezt pedig szó szerint a bőrünkön, és a hajunkon, szemünkön is érezzük. Fogadd el természetes bőrszíned akkor is, ha kissé sápadt, alkalmazkodj hozzá öltözködésben és sminkkel, és védd magad!

Mit okozhat az UV-sugárzás?
• égési sérüléseket, leégést
• irritációt, napallergiát
• vízvesztést a bőrben
• idő előtti öregedést (photoaging)
• pigmentfoltokat
• génmutációkat, és ezek által bőrrákot

fényvéd4{idozito3}
Napvédelem a tányérodon

Vannak olyan tápanyagok, élelmiszerek, amelyek védenek az UV sugárzás káros hatásaitól. Ezeket minél gyakrabban tedd a tányérodra, hogy egészségesen tehess szert szebb színre!
Kurkuma: gyulladásgátló tulajdonságai megvédenek a meleg és az UV sugarak gyulladást okozó hatásaitól. Mivel enyhe ízű fűszer, szinte akármibe beleteheted, például meleg vízzel és citromlével frissítő reggeli ital készülhet belőle.
Paradicsompüré: ami nagyon gazdag likopinban, egy olyan antioxidánsban, ami az UV sugárzás által lendületbe jövő szabadgyökök hatásait gátolja. Érdekes, hogy a likopin jobban felszívódik béta-karotin, egy másik erős antioxidáns jelenlétében. És milyen szerencse, hogy a paradicsomban az is van! Minél színesebb, annál jobb!
Béta-karotin: ez az anyag természetesen egy sor más zöldséggel is bevihető, az alapszabály, hogy a narancssárga színt keresd. Édesburgonya, sütőtök, sárgarépa – mindegyik jó megoldás, és érdekes, hogy nagy mennyiségben már önmagukban is barnás árnyalatot adnak a bőrödnek.
Görögdinnye: a száraz, alulhidratált bőr sokkal érzékenyebb a napsugárzás káros hatásaira. A víz pedig, úgy tűnik, hatékonyabban szívódik fel gyümölcsökből, mint ha meginnád. Persze az sem gond, hogy a dinnye tele van elektrolitokkal, likopinnal és kolinnal, ami szintén csökkenti a gyulladásokat és C-vitaminnal, ami a kollagéntermeléshez is szükséges.
Lazac és más halak: az Omega 3 zsírsavak is a gyulladásokat gátolva védenek meg a napozás okozta károktól, a halak E-vitamintartalma pedig szintén antioxidánsként működik.
Zöld tea: a benne lévő antioxidánsok csökkentik az UV sugárzás okozta génkárosodásokat.
Citrusfélék: a bennük lévő limonént egy kutatás összefüggésbe hozta a bőrrák kockázatának 34%-os csökkenésével. Ráadásul a házi limonádé a melegben kiszáradt szervezetben nem csak a vizet, de az elektrolitokat is pótolhatja.
Mandula: a benne lévő szelén a szépség kulcsa, hiszen jelenléte a szervezetben szükséges azoknak az antioxidáns enzimeknek az előállításához, amelyek védenek az oxidációs károsodásoktól.
Spenót és más zöldek: karotinoidok és vitaminok, lutein, béta-karotin és zeaxanthin. Ezek mind fontos anyagok, ha táplálkozással védekeznél a napsugárzás káros hatásai ellen.

fényvéd3Védd magad kívülről is!

Már kívülről fújjuk a fényvédők használatának fontosságáról szóló tételeket, de mégis állandóan találkozunk olyanokkal, akik nem használják őket. Nem, sajnos nem jó indok, hogy a nagyanyáinknak sem kellett, hiszen az UV-sugárzás sokkal erősebb lett az utóbbi évtizedekben. Elég, ha a meteorológiai jelentéseket figyeled, ahol egész nyáron az UV-szintről is kaphatsz figyelmeztetést. A régebben csak a nálunk forróbb éghajlaton tapasztalható szintek már itt is megjelentek. Az 1-10-ig terjedő skálán többször is megtapasztalhattuk az extrém, 8 feletti értékeket, amikor akár 10 perc alatt leéghetünk.
A megoldás természetesen sokféle lehet. A józan paraszti ész szabályait követve ne menj a tűző napra a legmelegebb, déli órákban. Az öltözködéseddel is védd magad: a lenge, világos, minél többet takaró öltözék mellett a széles karimájú kalap is jó szolgálatot tesz. És természetesen ne hagyd ki a fényvédelmet!
FITT.TIPP: Különösen a melegben a kissé színezett fényvédő arckrémek jobban vizsgáznak sminkként is, mint a fényvédőt is tartalmazó alapozók!

Amit ne tegyél!

A napvédelem nem olyan bonyolult, mégis vannak hibák, amelyeket nagyon sokan elkövetnek. Kerüld el őket, és legyél valóban védett!
Nem kened újra!
Ez talán a leggyakoribb hiba. Különösen ma, amikor már alig lehet alacsony faktorszámú napvédőt kapni, a legtöbben megveszik a magas faktorszámút, egyszer bekenik magukat, és aznapra el is felejtik a napvédelem kérdését. Viszont a fényvédő anyagok egy része lebomlik a napfény hatására, más részét akár ledörzsölheted, fürdéskor lemosod. Így fontos, hogy néhány óránként újra kell kenni.
Nem használsz eleget!
Maradt naptejed tavalyról? Ha jól és eleget használtad volna, ez nem történhetne meg! A teljes test védelméhez nagyjából egy kisebb tojásnyi adagra van szükséged, és ha az újrakenést is beleszámítod, ez azt jelenti, hogy nagyjából egy hosszabb nyaraláson elfogy egy flakonnal.
Kifelejtesz helyeket!
A füled, a hajtöveknél kibukkanó fejbőr, a kezed, az ajkaid: ezeket is bekented? A fülek környéke az utóbbi években gyakori helye lett a bőrrák felbukkanásának, hiszen rendszeresen elfelejtjük bekenni.
Lejárt krémet használsz!
A tavalyról maradt naptej már nem véd igazán! Ha drága is a termék, azért kened magadra, hogy megvédjen, így nem mindegy, hogy milyen a minősége. Ne használj régi napvédőt, mert nem véd meg!