csend2A világ mintha egyre zajosabb lenne – minden értelemben. Nem meglepő, hogy egyre többen jönnek rá: a csend értéke egyre nagyobb, és egyre többet vagyunk hajlandók adni érte. Ahogy őseink nem gondolták, hogy valaha is pénzt adnánk a vízért, most már pénzt adnánk egy kis csendért és időért is?

Idézd fel, mikor volt a legutolsó alkalom, hogy valóban teljes csendet tapasztaltál? Anélkül, hogy megszólalna a telefon, dudaszót, szirénát és riasztókat hallanál, vagy akár csak a forgalom zaját. Anélkül, hogy zúgna a hűtő, és menne a tévé a nappaliban? Anélkül, hogy állandóan félbeszakítanának a kollégák, a gyerekek vagy bárki más, akár csak egy percre is. Az igazság az, hogy világunk nagyon is zaklatottá vált, és a csend, ez az értékes érzés, ami mintha bársony ölelésbe fogna, egyre ritkább. Annyira, hogy már-már luxuscikké válik.

Pörgős világban élünk
Állandó történések és tevékenységek alkotják napjainkat. Még az óceánok is egyre zajosabbak, amit az is igazol, hogy kutatók megfigyelték, a bálnák is egyre nehezebben kommunikálnak egymással. Nagyjából olyan élményben lehet nekik is részük, mint amikor egy bárban a melletted ülővel próbálsz beszélgetni. Egy brit kutatás szerint, hogy az emberek 81%-ának nehéz beszélgetnie a társával, amikor étteremben eszik. Még egy kampány is indult egy sor ismert ember támogatásával a témában, melynek célja, hogy megszabadítson minket legalább a zenétől, amelyet egyes éttermek és boltok indokolatlanul játszanak, ezzel inkább hangzavart, mint jó érzést keltve. A szabály egyszerű: minél több zaj vesz körbe, annál többet keltünk mi magunk is, részben azért, hogy halljanak minket, részben azért, hogy kizárjuk mások zajait.

{idozito4}
Csend-vakáció: az új divat

Gyönyörű szigetek, népszerű úticélok, divatos helyszínek: az új divat most átfordult, és az elhagyatott szigetek és tájak kezdenek a legvonzóbb helyekké válni. A híresek és gazdagok olyan helyeket választanak, ahol élvezhetik a csendet, és a vele járó nyugalmat. Gisele Bündchen egy háromnapos jóga elvonulásra ment Costa Rica egyik távoleső erdei központjába – ő amúgy is azt hangoztatja, hogy mindannyiunknak rendszeresen kellene 20 perces mini szüneteket tartanunk, amikor kirekesztjük a külvilágot. Emma Watson egy kanadai helyszínen töltött egyedül egy hetet, csak hogy a saját gondolataival legyen. A híresek egyetértenek abban, hogy a csend az elvonulás új módja, és igenis segít megoldanunk a gondjainkat.

csend1A zaj káros az egészségünkre
A zaj stresszforrás, elvárásokkal, ránk nehezedő nyomással, beavatkozással társítjuk. A csend és nyugalom viszont olyan emberi szükséglet, amellyel kapcsolatban mostanában kezdjük belátni, hogy ugyanolyan fontos, mint az alvás vagy az evés. Minél többféle elfoglaltság, impulzus kerül az életünkbe, annál nagyobb az igényünk a csendre, ami nem csak a szellemi, de a testi egészségünkhöz is elengedhetetlen. Elég, ha arra gondolunk, hogy amikor a fejünk felett elszáll egy repülő, az nagyjából 110 Decibel hangerőt is elérhet, és a szakértők szerint, ha hosszú ideig 90 Decibelnél hangosabb hanghatásoknak vagyunk kitéve, az már maradandó halláskárosodást okozhat. A különféle zajhatások idegessé tesznek, már akkor is, ha nem hangosak, mint a hűtő vagy a légkondicionáló zaja, és egy idő után akár viselkedési zavarokhoz is vezethetnek. A 85 Decibel feletti erős zaj (ez nagyjából egy turmix hangjának felel meg), csökkenti a kreativitást, a problémamegoldó készséget. A folyamatos kitettség valamilyen zajnak egyes esetekben akár alacsonyabb IQ-szintet is eredményezhet. Természetesen a zaj a testi egészségre is rossz hatással van. Emeli a stressz szintet és a vele járó hormonszinteket, a szívritmust és az artériás nyomást. Szintén negatív következmény, hogy ilyenkor az emésztés lelassul.

5 csend-előny, amiről nem tudtál
Az okostelefonok és a technológia világában még akkor is nehéz dolog megtartani a csendet, ha olyan környezetben vagy, ami nem zajos. A napjaink tele vannak jelzésekkel, szól a tévé, a zene… Sokan nem is szeretik a csendet, inkább valamilyen háttérzajt választanak. Nekik furának tűnik valamit csendben csinálni, pedig a zajmentes környezet kifejezetten jót tesz nekik is.
1. Nagyjából kétórányi csend serkenti az agysejtek termelődését. Ezzel a demencia esélye is csökken.
2. A csend hatására a hippocampus agyi központ is jobban működik. Ez irányítja a memória működését.
3. Egy kétperces zajszünet is csökkentheti a vérnyomást, lelassítja a keringést, és így máris jót tesz a szív egészségének.
4. Egy ötperces zajszünet a stressz szintet is csökkenti: ha valóban ideges vagy, felejtsd el a relax zenéket, és legyél teljes csendben!
5. A csend elengedhetetlen a jó alváshoz: kerüld éjjel a háttérzajokat, ne maradjon bekapcsolva a tévé, a zene, és próbáld a hálószobát is a legcsendesebb helyre tenni.

Pénzzel megvehető a csend?
Elsőre furának tűnhet, de mivel a csend valóban luxuscikké vált, egyre drágábban juthatunk hozzá. A nyaralóhelyek és központok, amelyek a teljes csend-élményt kínálják, szinte elérhetetlenek a nagyközönség számára. A csend viszont befektetés önmagunkba, a szellemi és testi egészségünkbe és jóllétünkbe, és ezért egyre inkább hajlandók vagyunk többet fizetni. Mivel a pénz megveheti a csendet, azok, akiknek van belőle, olyan személyzetet fizetnek, akik távol tartják tőlük a zajokat, drágább jegyet vesznek, hogy a repterek külön váróiban pihenhessenek és elkerüljék a több ember zaját. Mintha a drágább autók is egyre halkabb motorral készülnének. Az igazság az, hogy a csend sokszor valóban a gazdagok kiváltsága: hiszen a már említett elvonulások is csak olyan helyen képzelhetők el, amelyek messze esnek mindentől, és csak kevés ember van jelen – ezt pedig meg kell fizetni. Nem kell kutatás sem ahhoz, hogy tudjuk, minél alacsonyabb a jövedelmünk, annál valószínűbb, hogy olyan lakásban lakunk, ahol a szomszédokat és az utca zajait is jobban halljuk. És minél többel rendelkezünk, annál jobban eltávolodhatunk a zajforrásoktól és kizárhatjuk a hangokat a saját terünkből. A gazdagok nem szoktak a vasút vagy a buszmegálló mellett lakni…

csend3Csendpontok
A csend élvezetéhez nem csak az kell persze, hogy csökkentsük a behatásokat és elkerüljük a zsúfolt bárokat, vagy becsukjuk az ablakot. Inkább arra van szükség, hogy megváltoztassuk a szokásainkat, és a kornak és igényeinknek megfelelő módon válaszoljunk az ingerekre. Tanuljunk meg távol maradni és nemet mondani. Így máris miénk lehet egy csendes reggeli vagy egy magányos séta öröme. Az Angliában egyre népszerűbb The Quiet Garden Movement (Csendes kert mozgalom) éppen arról szól, hogy elkezdtek csendes menedékeket létrehozni iskolákban, kórházakban, templomokban és házakban – ide bárki elvonulhat 20 percre, és elmenekülhet a nagyvárosi zsúfoltság és zajok elől, és ez a 20 perc máris nagy változást hozhat. Ha gondolkodni akarunk, egyedül lenni vagy akár imádkozni, meditálni, rendet tenni a gondolataink között, ezek a pontok segítenek megadni a megfelelő környezetet.

20 perc csendben
Előfordult már veled is, hogy egy teljesen nyugodt helyen megpihentél, az agyad mégsem tudott elszakadni a munkától, és azoktól a dolgoktól, amelyek egyébként foglalkoztatták? Mert a csend valójában nem csak a zaj hiánya, hanem az agy egy bizonyos állapota is, amelynek eléréséért meg kell dolgozni. De vajon hogyan?
Ülj le egy nyugodt helyen egy székre, egyenes háttal, a kezedet fektesd a combodra. Lazítsd el a nyakadat és az álladat kissé engedd a mellkasod irányába. Koncentrálj a lélegzés folyamatára és hagyj minden más gondolatot „elenyészni”. A tekinteted ne fókuszáld semmire. Vegyél öt mély levegőt, befelé az orron, kifelé a szádon engedd, és az ötödiknél csukd be a szemed. Utána a figyelmedet fordítsd egymás után az egyes testrészeidre a lábujjaktól a fejtetőig, figyeld meg a testérzeteidet minden testrészben. Ne próbáld megváltoztatni őket, csak vegyél róluk tudomást. Engedd el az összes gondolatot. A következő belégzés egy ütemre történjen, a kilégzés kettőre. A következő 3-4-re, stb. amíg elérsz a tízig. Fogadd el, hogy természetes, hogy mégis beférkőznek a fejedbe gondolatok, de engedd el őket, és tereld vissza a figyelmed a lélegzésre. Végezd a gyakorlatot 20 percig, amely alatt csak a létezésedet figyelted meg. Hidd el, hogy minél inkább próbálod, annál jobban fogod élvezni a csendet, a nyugalmat és a mozdulatlanságot.