csokIntimitás, szerelem, közelség, vigasztalás, megszokás – nagyon is sok oka lehet annak, hogy egy csókba feledkezzünk. A csók a szerelem kulcsa, az ajkak a beszéden és mosolyon kívül ezen a módon is kommunikálhatnak – sokkal több dologról, mint gondolnád!

Ha jól csókolsz, az segíthet életed szerelmét megtalálni, ha viszont nem, lehet, hogy nem kapsz második esélyt. A kutatások szerint a csók igenis számít, aktívan befolyásolja egy romantikus kapcsolat alakulását. De mégis miért, és hogyan csinálhatod igazán jól?

A csók meggyőző
Egy kutatás eredményei azt mutatták, hogy a férfiak és a nők egyaránt a potenciális partner kiválasztásának eszközeként tekintettek a csókra. Nem meglepő következtetés, hogy aki jól csókol, annak nagyobb esélye van a romantikus folytatásra, míg ha kevésbé ügyes ezen a területen, máris csökkentek a lehetőségei. Hogy miért? Mert a jó csók a kötődés érzését erősíti, a kapcsolódást segíti, ami egy kapcsolat elején, de később is nagyon fontos. És persze ne feledjük, hogy a jó csók a vágy felkeltésében is fontos lehet, a szenvedélyes csókolózás nem ritkán vezet egy szenvedélyes éjszakához.

Mégis milyen a jó csók?
Érdemes az alapoknál kezdeni: a vonzó csókpartnereknek biztosan jó a higiéniája, friss a lehelete és tiszták, rendben vannak a fogai. Ha ezzel nincs gond, akkor ne fogd vissza magad: a férfiak és a nők is vonzónak tartják, ha valaki képes a saját elképzeléseit érvényesíteni a csókban, de a nélkül, hogy elnyomná a másik igényeit. Az is fontos, hogy beleadjuk szívünket-lelkünket. Hogy mire érdemes még figyelni? Arra mindenképpen, hogy a csókolózás nem csupán az ajkak és nyelvek játéka, a simogatás, érintés, a fizikai kontaktus is lényeges kiegészítő elem. Lényeges a lágy ajak, és az első csóknál, különösen a nők, inkább a zártabb szájú kivitelezést kedvelik – ami persze fokozódhat, de nem érdemes ajtóstul rontani a házba!

{idozito4}
Nők kontra férfiak

Mi tetszik a nőknek és mi a férfiaknak? Miért éppen a csókról gondolkodnánk egyformán?
• Nők: a jó csók fontosabb a nőknek, mint a férfiaknak, és jobban is használják, arra, hogy következtetéseket vonjanak le arról, hogy az adott partnerrel továbblépjenek-e. Szintén gyakrabban használják a kötődés eszközeként, és gyakrabban vágynak rá egy kapcsolatban is. Érdekes, hogy ha valakiről azt érzik, csak szexre vágyik, a nők kevésbé szeretnek vele csókolózni.
• Férfiak: ők kevésbé válogatósak a csókpartnereket illetően, viszont szenvedélyesebbek – hamarabb és gyakrabban bocsátkoznak igazi mély, nyelveket is bevonó, nyitott szájú csókokba, és tetszik nekik, ha partnerük közben hangokat hallat.

Mikor és hogyan csókolózzunk?
Úgy tűnik tehát, hogy három alkalom is van, amikor különösen fontos, hogy meggyőzzük (leendő) partnerünket egy csókkal. (Ami persze nem azt jelenti, hogy máskor ne élhetnénk ezzel a remek eszközzel…)

1. ISMERKEDÉSKOR
Az első csók egy kicsit mindig izgalmas, és ezért talán nem is érdemes olyan sokáig halogatni. Ne feledd: az érdekeid érvényesítése vonzó lesz a másik számára, és nyilván az is érdekel, hogy a másik hogyan csókol vissza. Ha tehát látszik a szándék, élj vele!
Ezzel együtt az első csók esetében vannak alapvető elvárások: például az alapos fogmosás, az erős szagú ételek kerülése. A rágó jó ötletnek tűnhet, de valójában a te illatod és ízed is nagyon lényeges, ne nyomd tehát el teljesen! Az ajkaid legyenek lágyak, ne spórolj az ajakbalzsammal! Ez után már csak a technika jön: kissé nedvesítsd meg az ajkaidat, majd amikor odahajolsz az első (zárt ajkú) csókra, a kezeddel is érints: a másik arcát, a haját… Egy kissé hagyhatod a párodat, hogy „vezesse” a csókot (most éppen egymást értékelitek!). Az első csók nem a szenvedélyes, órákig tartó ismerkedés ideje, bár lehet átérzett és szenvedélyes, akár flörtölős is! Nem is kell sokáig tartania, inkább maradjon még bennetek vágy az ismétlésre. Lényeges viszont, hogy az érintés, az egymás szemébe nézés ne szakadjon meg váratlanul!

2. A KAPCSOLAT ERŐSÍTÉSÉRE
A csók a partnerben a figyelem, a szerelem és a kapcsolódás érzését erősíti, különösen a hosszabb kapcsolatokban, ahol sajnos hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla. Amikor azt akarod, hogy a párod jól érezze magát, jusson eszedbe ez az egyszerű eszköz!
A technika kiindulása itt is hasonló a feltérképező csókéhoz, és itt is mindig figyeljetek a higiéniára, a lágy ajkakra és a szerető érintésekre. De a kötődést kifejező és erősítő csókok lehetnek hosszabbak, belefér az összebújás is, bár erre a funkcióra használható a rövidebb, puszi szerű ajakérintés is. Ebben az esetben ugyanis inkább a gondolat és a törődés az, ami számít, hiszen inkább a kapcsolódást erősíti, nem szexualitásra hív fel. Az ilyen csókok spontán, véletlenszerű érintkezések, és persze nagy szerepük van szeretkezés után is, hogy a partner érezze a szerelmet és a törődést.

3. A CSÁBÍTÁS ESZKÖZEKÉNT
Persze nem felejthetjük el – és nem is kell –, hogy a csók sokszor szenvedélyes együttléthez vezet, különösen az intimebb, nyitott szájú, mélyebb változatai. Ha olyan hangulatban vagy, a csókkal akár a párod vágyát is felébresztheted. A szenvedélyes csók valójában az előző két típusból való továbblépés. A higiéniás és érintésre vonatkozó ajánlások itt is fontosak, de az intenzitás biztosan fokozódik, és ahogy mélyül a csók, az egyéb érintések is egyre intenzívebbek lesznek.
Ez a fajta csók természetesen tovább is tart, és úgy érdemes az intenzitást fokozni, ahogy a partner is viszonozza. Szépen lassan aztán az egész átvezet az előjátékba, de természetesen ez sem kötelező: a csókból is bármikor van visszaút!