derek1Fájó derék, vagy egyszerűen csak egy kis merevség? Elvagy vele? Vigyázz, mert ha nem figyelsz rá, komolyabb baj is lehet belőle! A derékfájás nem kerüli el a fiatalokat sem!

 A derékfájást kevesen kerülik el: a sportos életmód sem feltétlenül garancia! A legújabb kutatások szerint a legnagyobb ellenséged az ülő életmód, különösen akkor, ha nem mozogsz, nem állsz fel elég gyakran. A másik leggyakoribb ok a fiatalok között a kevés mozgás.

Kik hajlamosak derékfájásra?

Ha azt hinnéd, hogy csak annak fáj a dereka, aki öreg, és egész életében sokat hajolt vagy emelt, akkor tévedsz. A mozgásszegény életmód legalább olyan sokat árthat a deréknak, mint a folyamatos, túlzott igénybevétel!
Derékfájás szempontjából rizikócsoportba tartoznak azok, akik…
• helytelen pozícióban ülnek tartósan, például a számítógép előtt vagy autóban
• munkahelyi „ártalomként” jelentős, (egyoldalú) fizikai terhelésnek vannak kitéve, például gyakran emelnek, hajolnak, csavarodva hajolnak, majd úgy emelnek, vibrációnak vannak kitéve. Ilyen könnyen előfordulhat a fogorvosoknál, manikűrösöknél, kozmetikusoknál éppen úgy, mint a kasszánál ülve, az árukat naphosszat egy irányba emelve, pakolgatva.
• mozgásszegény életmódot folytatnak
• dohányoznak vagy túlsúlyosak
• korábban már egy vagy több derékfájásos időszakon átestek
• helytelen sportterhelésnek vannak kitéve
• 50 év felettiek
• családjuk kórtörténetében már előfordult a derékfájás; ha például az anyai ágon mindenkinek fájt a dereka, nehéz menekülni a panasz elől
• stresszes életmódot folytatnak, stresszfeldolgozási problémákkal küzdenek

derek2{idozito4}
Figyelj rá oda!

A derékfájdalomnak számos oka lehet, és mivel akár súlyos betegségre is utalhat, vannak tünetek, amelyek esetén valóban nem árt szakorvoshoz fordulni.
Azonnal vizsgáltasd ki magad, ha…
• éjszaka, háton fekvő helyzetben tapasztalsz erős derékfájdalmat
• a deréktáji fájdalom lázzal, súlyvesztéssel, hasi/ kismedencei fájdalommal társul
• a deréktáji fájdalom alsó végtag(ok)ba kisugárzó fájdalommal, zsibbadással jár együtt
• alsó végtagi gyengeséget, sántítást, járászavart, ferde testtartást tapasztalsz
• széklet-, vizeletinkontinencia lép fel
• korábban sérülés, baleset érte a deréktáji részt, ami fájni kezd
• súlyviselésre jelentősen fokozódik a fájdalom
• diagnosztizált csontritkulás vagy tumoros megbetegedés esetén hirtelen fellépő gerincfájdalomról van szó
• ha a deréktáji panaszok 1-2 hét öngyógyszerelés után sem enyhülnek

Segítség a patikából?

Ha nincs komolyabb baj, elsőként külsőleges patikaszerek, azaz gélek, krémek vagy kenőcsök segíthetnek. Amennyiben azok használata néhány nap alatt nem vezet eredményre, vagy kevésnek bizonyul, a szájon át adagolandó nem-szteroid gyulladáscsökkentők (úgynevezett NSAID-ok; például diklofenák, naproxen, dexketoprofén, ibuprofén) maximum 5-7 napig való szedése javasolható. Ha a tünetek ebben az esetben sem javulnak, orvosi ellátásra van szükség.

ILLATOS ÉS „GYÓGYSZERES” KRÉMEK ÉS GÉLEK
• Az izmok görcsök összehúzódásával, a lágy részek enyhébb gyulladásos folyamataival jellemezhető panaszok enyhítésében kedvező hatásúak azok a készítmények, amelyek összetevőik között mentolt, kámfort, metil-szalicilátot vagy a csípős paprika hatóanyagát, a kapszaicint tartalmazzák. A gyógynövények közül a rozmaring-, az eukaliptusz- vagy a borókaolaj szerepel gyakran az összetevők listáján. Ezek az erős illatú készítmények keringésserkentő hatásúak, a vérkeringés élénkítése és az izomgörcsök oldása révén perceken belül hozzájárulhatnak a panaszok enyhüléséhez. Különféle lóbalzsamok, kínai vagy vietnámi kenőcsként ismert illatos kenőcsök, sportoláskor bemelegítéshez is használható készítmények sora áll rendelkezésedre. Ha túlhűtött, légkondicionált teremben ücsörögtél, vagy sportolás, netán kertészkedés során enyhén megerőltetted a deréktáji izomzatod, ezeknek a géleknek vagy krémeknek az alkalmazása elegendőnek bizonyulhat. Jótékony hatású lehet, ha a készítmények felvitele egy kis masszírozással, az érintett területek kíméletes átmozgatásával jár.
• A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású „gyógyszeres” krémek, gélek, valamint emulgélek jelentős része megvásárolható vény nélkül. Ezek hatóanyaga a leggyakrabban diklofenák vagy ibuprofén. Ha a mellékhatásoktól tartasz, jó, ha a külsőlegesen alkalmazandó patikaszerek mellett döntesz, ugyanis a bőrön alkalmazott fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők hatása számos esetben lehet olyan erőteljes, mint a szájon át szedetteké, miközben a bőrön keresztüli alkalmazásnál az esetleges mellékhatások (pl. szív- és érrendszeri mellékhatások vagy a gyomor- és nyombélfekélyek) kockázata sokkal kisebb.
• A krémeknél és a géleknél hosszabb hatásidővel rendelkezhetnek a gyógyszeres (pl. diklofenákos) tapaszok, amik a feltapasztást követően fokozatosan bocsájtják szabadon a hatóanyag-tartalmukat, így akár napi két tapasz elegendőnek bizonyul. Sokan kedvelik ezeket, mivel a kenőcsökkel szemben nem kenik össze a ruhát, sokáig a helyükön maradnak, és hosszú időre megszabadíthatnak a kínzó derékfájásos panaszoktól.
ehhez tartozó rész
derek3Erre ügyelj, ha kenegeted a derekad!
• Egyszerre csak egyféle készítményt használj, ne keverd össze azokat; az egyikre, annak alapos lemosása és eltávolítása nélkül, ne vidd fel a másikat! Ha kevered a sok kenőcsöt és krémet, annak bőrkipirosodás lehet a vége.
• Jóból is megárt a sok! A több napon keresztül, nagyobb adagokban alkalmazott krémek, gélek bőrirritációt okozhatnak. Ha ennek ellenére sem sikerül hatást elérned, célszerű szájon át szedett gyógyszerekkel próbálkoznod vagy orvoshoz fordulnod.
• A krémeket, géleket csak ép bőrfelületre kend fel! Vigyázz, hogy a vérbőséget okozó szerek ne kerüljenek a szembe, szájba és egyéb nyálkahártyákra! Felvitelük után alaposan moss kezet, meleg szappanos vízzel!
• Sose alkalmazz párakötést vagy légmentesen záró kötést a derekadon, ha azt bekrémezted vagy begélezted! Bekrémezett bőrre fájdalomcsillapító tapaszt sem szabad felhelyezned!
• Figyelj rá, hogy egyes krémek fényérzékenységet okoznak ott, ahol használtad őket!

 KEVÉS A KRÉM? JÖHET A TABLETTA!
A külsőleges készítmények nem kielégítő hatása esetén a derékfájdalmak enyhítésére elsősorban a szájon át szedett fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású tabletták, kapszulák javasolhatók. A leggyakrabban a diklofenákra, az ibuprofénre, a dexketoprofénre vagy a napoxenre esik a választás, ezek készítményei közül számos vény nélkül kapható. Adagolásukkor tekintettel kell lenni arra, hogy szedésük, különösen, ha nagy dózisokban, hosszabb időn keresztül szeded azokat, fokozza a gyomor- és bélrendszeri vérzések, illetve a nem-kívánatos szív- és érrendszeri események rizikóját. Nem véletlen, hogy a betegtájékoztatókban is az olvasható, hogy öngyógyszerelés keretében maximum 5-7 napig való egyhuzamban történő szedésük javasolt. Ha ez alatt az idő alatt nem javulnak, vagy romlanak a hát- vagy derékfájásos panaszaid, orvoshoz kell fordulnod!

keretes ide
Tudtad? Hiába szeded a paracetamolt!
A láz- és fájdalomcsillapító hatású paracetamol, aminek a bevétele számos fájdalomtól, így például migrénes fejfájástól vagy toroktáji fájdalomtól szabadíthat meg, a derékfájás okozta panaszok esetén kevésnek bizonyul, szedése nem hozza meg a várt enyhülést. Az elmúlt években végzett nagy betegszámú vizsgálatok eredményei arról tanúskodnak, hogy sem a rendszeres, sem az alkalmankénti paracetamol-adagok nem hatásosabbak a derékfájdalmak megszüntetésében és a mozgásfunkció javításában, mint a placebo-kezelés, azaz a hatóanyagtól mentes tabletták bevétele.

Szelíd megoldások

JEGELŐ GÉLPÁRNA VAGY INFRALÁMPA?
A hideg- vagy a meleghatás, ha az jól megválasztott, hozzásegíthet a gyógyuláshoz. Általános szabály, hogy a gyulladt testrészeket nem célszerű melegíteni. Sok esetben a hőfok is kérdéses, így például a deréktáji sérvpanaszokkal összefüggően a langyos-melegvizes zuhany az, ami jóleső érzést ad, szemben egy forró fürdővel.
Orvosi vizsgálat nélkül sokszor nem dönthető el, hogy mi okozza a derékfájást; így a hideg, meleg és a forró közti döntés is nehézkes, Mi esik jól? – sok esetben ez dönt.

NE STRESSZELJ!
Megfigyelték, hogy ha csökken a munkahelyi vagy egyéb eredetű pszichés terhelés, a derékfájdalom előfordulási gyakorisága is csökkenthető. Igaz tehát, hogy a relaxációs és stresszkezelő módszerek hatékonyan vethetők be a gyógyszeres, a fizioterápiás és egyéb kezelések mellett a derékfájás orvoslásában!

NEM SZABAD SOKAT „LUSTÁLKODNOD”, MÉG BETEGEN SEM!
Derékfájdalom esetén bizonyított tény, hogy a hosszantartó ágynyugalom nincs pozitív hatással a fájdalom alakulására, így a fekvés legfeljebb 2 napig javasolt! A gyógyszerek arra jók, hogy annyira csökkentsék a fájdalmat, hogy kíméletesen átmozgathasd a fájó derekat.
Lényeges, hogy minél hamarabb, ugyanakkor fokozatosan térj vissza a korábbi aktivitásodhoz. Ha nem vagy alig sportoltál, ideje apránként nekikezdened! Jó hatású lehet minden olyan sport is, ami a törzset tartó core-izmokat erősíti meg, mint a TRX, Pilates. Ne feledd, hogy nincs olyan terápia – legyen az akármilyen divatos is -, amely minden ember esetén ugyanolyan hatásos, mert nincs két egyforma páciens és két egyforma derék sem! Fontos a személyre szabott mozgásprogram kialakítása, amihez hozzáértő szakember, gyógytornász segítségét kell kérned.