szteroid leadKét hónap alatt +2-4 kg izom. De jól hangzik, ugye? De a szteroidok használatáért súlyos árat fizetsz: az egészségedet adod! Biztosan megéri?

A tesztoszteronhoz hasonlít
Az anabolikus szteroidokat hivatalosan anabolikus androgén szteroidoknak nevezik: a név alapján az anabolikus vagy más szóval testépítő, izomtömeg-növelő hatás elválaszthatatlan a férfi nemi hormonok (azaz androgének) okozta hatásoktól. Szerkezetük a férfi nemi hormonéhoz, a tesztoszteronéhoz hasonló. A laboratóriumokban kifejlesztett számos származék (pl. nandrolon, metandienon, stanozolol, metenolon) injekcióként, szájon át bevehető tablettaként vagy porként, bőrre ragasztandó tapaszként, bőrre kenhető gélként vagy krémként egyaránt a piacra juthatnak. A hatóanyagok egyrészt az izmok felépítéséhez szükséges új fehérjék keletkezését fokozzák, másrészt a már meglévő izom lebontásának folyamatát akadályozzák. Valószínű, hogy az anabolikus szteroidok a sejtek fejlődésének az útját is képesek befolyásolni: a zsírsejtek helyett az izomsejtek irányába tolják el a fejlődést. Hatásukra gyorsabban és látványosabban nő az izomtömeg.
TUDTAD? Az anabolikus szteroidok nem a XXI. század szülöttei, már az 1940-es évektől használják őket a testépítők és sportolók, főleg a súlyemelők. Tapasztalataik alapján a felsőtest izomtömegét kéthavi adagolás eredményeként mintegy 2-4 kilogrammal növelik meg az anabolikus szteroidok.

{idozito4}
Tilos, de használják

Az anabolikus szteroidok használata nem csak a profi sportolók körében fordulhat elő, hanem a szabadidős–sportolók között is elterjedt. Statisztikai adatok alapján a férfiak 6,4 %-a, míg a nők 1,6 %-a életében legalább egyszer, hosszabb-rövidebb időre ilyen típusú szerekhez folyamodik.
Napjainkban a nagy, nemzetközi sportszervezetek mindegyike tiltja az anabolikus szteroidok használatát, azonban a szerek fekete piaci kereskedelme jelentős. Sajnos, Magyarországon is volt már rá példa, hogy étrend-kiegészítő terméket tiltottak be, mert az anabolikus szteroidokat tartalmazott.

Hirtelen szívhalál, májdaganat
Az anabolikus szteroidokkal együtt járó hatások közül leggyakrabban a szív- és érrendszert érintő problémák fordulnak elő: a vérnyomás emelkedik, az LDL-koleszterinszint nő. Minél tovább használja valaki, annál több lerakódás, ún. plakk képződik az ereiben, ezek leszakadozva az erek elzáródásához és szívinfarktushoz vagy tüdőembóliához vezethetnek. A szívet ellátó koszorúserek olyan mértékben elmeszesedhetnek, hogy elégtelenné válik a szív vérellátása. Az anabolikus szteroidokat használóknál a szív izomzata gyengül, a bal kamra képtelen kellő erősséggel a vért a keringésbe pumpálni. A következmény tragikus: számos esetben hirtelen szívhalál. A szteroidok alkalmazása erősen megterheli a májat is, mindez magasabb dózisok esetén májelégtelenséghez vagy májdaganathoz vezethet.

szteroidSzemmel látható jelek – az izomtömegen túl…
Kopaszság, a bőr pattanásossá válása férfiaknál és nőknél egyaránt kialakulhat anabolikus szteroidok hatására. Nemre jellemző „mellékhatások” is megfigyelhetők: férfiaknál a mell növekedése, a szexuális teljesítőképesség csökkenése, herekárosodás miatti spermiumszám-csökkenés egyaránt tapasztalható. Nőknél a testszőrzet megerősödése (pl. szakáll megjelenése), a hang mélyülése és menstruációs zavarok léphetnek fel.

Függőség és tartós depresszió fenyeget
A sikeres izomtömeg-növelés nem okoz feltétlenül örömet, a testi változások mellett pszichés változások is bekövetkeznek. Agresszív viselkedés, erőszak, mániás viselkedésformák, sőt öngyilkossági gondolatok is felléphetnek. A kialakuló depresszió súlyos mértékű lehet, és a szerhasználat abbahagyása után is éveken keresztül fennállhat. Az anabolikus szteroidok hosszabb időn keresztüli alkalmazása ráadásul függőség kialakulásához vezethet; ez körülbelül minden 3-4. anabolikus szteroidot alkalmazónál meg is történik.

Amikor betegség indokolja az anabolikus szteroidok adását
Szigorú orvosi kontroll mellett, bizonyos kórképekben indokolt helye van az anabolikus androgén szteroidoknak.
Krónikus betegségben szenvedő idős embereknél, égési sérülteknél, súlyos alultápláltság esetén vagy AIDS-es betegeknél az anabolikus szteroidok javítják az étvágyat, növelik a testtömeget.