Erikát szinte meg sem ismerik városában, Nagykanizsán, miután 70 kilót adott le. Az immár ismét fitt, energikus anyuka igazi sikertörténet: bár alkata és étkezési szokásai ellene voltak, mégis elérte célját!

Hány kilóról mennyire sikerült lefogynod?
158-ról indultam, most 88 vagyok, de tudni kell, hogy 188 cm a magasságom, és nem vagyok vékony csontú alkat!

Hogyan jutottál el a 158-as számig?
Az egész családom hízásra hajlamos, én is az voltam, már gyerekként is. Ezért is vitt el Apukám 12-13 évesen kosarazni, hogy úgy fogyjak le, hogy nem éhezem, hanem élvezem a sportot. A sok mozgás meg is tette a hatását, de aztán az érettségi évében abbahagytam, viszont az étkezésem maradt ugyanolyan, és jöttek is fel a kilók. Persze nem egyszerre történt, hanem szépen fokozatosan: 14 év alatt híztam nagyjából húsz kilót. Amikor terhes lettem, az egész várandósság alatt hányingerem volt, ami csak az evéstől múlt el. Az első terhességemmel harminc kiló jött fel, amiből húszat leadtam. Aztán jött a másik baba, és megint harminc kilót híztam. Ez így már negyven volt… Most, a -70 kilóval vagyok nagyjából ugyanolyan, mint kosarasként voltam. Éppen a múltkor találtam meg a lánykori ruháimat, és jók rám!

Semmit nem sportoltál ez alatt?
Jártam kosarazni, de csak heti egyszer hobbiszinten, ami nagy változás volt a korábbi napi két edzés, és hétvégén meccs menetrendhez képest…

A férjed milyennek ismert meg?
Akkor találkoztunk, amikor a mostanihoz képest húsz kiló volt rajtam, még nem voltam annyira elhízva, inkább olyan voltam, akire azt mondják, van rajta mit fogni. De ő soha nem mondta nekem, hogy fogyjak le! A fotókat visszanézve kérdeztem is, hogy miért. Azt válaszolta, hogy szültem neki két gyönyörű gyereket és egy szava sem lehet.

Az egészségeddel nem volt gond?
Egyedül a térdem fájt, de az nagyon. De például a terhességeim alatt is jók voltak a cukorértékeim, a vérnyomásom. Gond volt viszont, hogy nehéz volt öltözködnöm, de mivel nem hirtelen híztam meg, megszoktam, hogy ilyen vagyok, így nem éreztem, hogy ekkora lenne a baj. Utólag sokkoló látni a fényképeken, hogy néztem ki.

A nőgyógyászod sem aggódott a harminc kiló hízás miatt?
Egyáltalán nem! A védőnők figyelmeztettek, amikor az első terhesség alatt egy hónap alatt nyolc kiló jött fel. Addig – nem véletlenül – mérlegünk sem volt otthon, akkor vettünk, onnantól kezdve tudtam, mennyi is vagyok. Első terhességemnél, amikor kérdezték, hogy mennyi vagyok, 105-öt tippeltem, de a mérleg 120-at mutatott. Azért ott megdöbbentem.{idozito4}

fogyas3
Elég volt pár fotó!

Aztán egyszer csak mégis elég lett…
Amikor kosarazni kezdtem, tudatosult bennem, hogy én a többiekhez képest kövér vagyok. Később is tudtam, hogy az vagyok, és kellene fogynom, de úgy voltam vele, mint mindenki: majd jövő héten, majd hétfőn, most nem… A kislányom keresztelője után kaptunk képeket, és azokat nézve kérdeztem magamtól: ez én vagyok? Nem hittem el, hogy így nézek ki! Ez két éve szeptemberben volt, és akkor bekattant valami. Eldöntöttem, hogy most úgy csinálom, ahogy mindig kellett volna. Nem volt villámdiéta, 90 napos, sem éhezés.

Hogy vágtál bele?
Utánaolvastam, hogy mi lenne tartható és elfogadható, és a kalóriaszámlálást választottam. Telepítettem a telefonomra egy alkalmazást, beállítottam a célt. Számolgattam, méregettem és tíz kiló le is ment 1-2 hónap alatt, de aztán november körül megállt a fogyás. Úgy döntöttem, hogy januártól segítséget kérek egy edzőteremben. Előtte kicsit féltem egy ilyen terembe elmenni, féltem, hogy kinéznek onnan. Januárban kiderült, hogy öt percre tőlünk, a Fittlesz!-ben éppen indul egy három hónapos fogyi spinning program, heti öt edzéssel, követéssel, diétás tanácsokkal. Úgy éreztem, ez a sors keze, és belevágtam.

De nem csak a sport segített, ugye?
Nem. A teremben táplálkozási tanácsadásra is volt lehetőség, és a férjem Valentin napra megajándékozott a konzultációval. Gabi a helyes útra állított az étkezés terén is. Így lett kerek a történet. Végül a három hónap alatt az edzésekkel és az új étkezési szokásokkal fogytam újabb húsz kilót.

Mik voltak az elvek?
Nincs nagy titok, de mára ez már nem is diéta, hanem életmódváltás! Úgy eszem, ahogy mindig is kellett volna: cukor és liszt nélkül, sok zöldséggel, én, aki mindig is kerültem a zöldségeket és gyümölcsöket. A rostokban dús étrendtől az emésztésem is helyreállt, a tészta már nem hiányzik. Nagyon jó érzés egészségesen étkezni, és tudni, hogy nem hízom vissza. Most már havonta egyszer belefér egy csaló nap is. Tésztát, kenyeret, ilyesmit egyáltalán nem eszünk, csak zabpehely-, szezám- és lenmaglisztet veszünk, a cukor helyett Xilitet, aszalt gyümölcsöt, mézet használunk, nekünk ez vált be.

fogyas4A családod támogatott?
Igen, soha nem volt ezzel gondom, anyukámmal és öcsémmel is nagyon szoros a kapcsolatunk, mindig volt, aki a kicsikre vigyáz, és végig mellettem is álltak. Ők sose mondták, hogy mi mind kövérek vagyunk, te is az maradsz! Ráadásul, amikor látták, hogy fogyok, ők is csatlakoztak az új étrendhez. Anyukám egy év alatt fogyott ötvennégy kilót, a férjem pedig negyvenet. A férjem, ésaz egész családom végig nagyon támogatott, na és persze a táplálkozási tanácsadóm (Gabi) és az edzőim (Tamás és Gergő) is tartották bennem a lelket, a mélypontok idején is fontos volt, hogy mindig bíztattak. Ráadásul a férjem és anyukám miatt sem hagyhattam abba, mert akkor ők is abbahagyták volna, így végül egymást inspiráltuk. Egyébként a gyerekeim miatt is változtattam, mert látom, hogy ők is örökölték a hízásra való hajlamot, és egy családban az anya az, aki megszabja az étkezést.

És így, hogy elérted a célod, mi a következő teendő?
Én most élem meg a nőiességemet, hiszen 58-ról 42-es ruhaméretre fogytam. Tudok magamnak szép ruhákat venni, a gyerekek után futni. Elkezdtem TRX-re járni, hogy formásodjak. Májusban volt egy hasplasztikám, amit szerencsére a TB támogatott. A karom és a combom még nem olyan formás, de a TRX majd segít ebben is.