adaptoEgy újabb megtanulandó kifejezés: adaptogén. Vajon most megvan a megoldás minden problémánkra, vagy inkább csak egy újabb divatnak dőlnénk be? Vagy esetleg már rég ismert dolgok kaptak új nevet?

Mindig van új a Nap alatt, tartja a mondás, és ez igaz is. A legutóbbi nagy őrület az egészség és táplálkozás témában az adaptogének: elég az Instagramra pillantani, és máris azt hiheted, hogy bárki bármit eszik, biztosan gazdagítja valamilyen adaptogénnel. De vajon tényleg mindenre jók, ennyire fontosak, és senki menüjéből nem maradhatnak ki? Ne essünk túlzásokba, mivel elég drága, és sokszor nehezen beszerezhető kiegészítőkről van szó, és amire nincs szükséged, az akár kárt is tehetsz a pozitív hatások helyett. Lássuk, kinek, miért, melyik kellhet!

De egyáltalán mi az, hogy adaptogén?
Az adaptogén szó egy sor olyan gyógynövényt jelent, amelyek a világ minden tájáról származhatnak, és általában természetes gyógyító hatással bírnak. A közös tulajdonságok, hogy biztonságosak és kiegyensúlyozó hatásuk van az agy és a hormonrendszer kapcsolatára. Ez az az egyensúly, amely nélkül nem működhet jól az immunrendszer, az anyagcsere, borulhat a hangulatunk, az energiánk és még a szexuális étvágyunk is. Ezen a ponton lépnek működésbe az adaptogének, amelyeknek mind hormonrendszert kiegyensúlyozó hatásuk van, de mellette mindegyik más-más téren is hat. Bár mindent igazoló kutatás még nincs a témában, de az alkalmazók szerint valahogy úgy működnek ezek a növények az adrenalin mirigyekkel, mint az edzés az izmainkkal: az edzés stressz az izmoknak, de ahogy egyre többet használjuk őket, annál nehezebben fáradnak el, kerülnek stresszhelyzetbe. Az adaptogének éppen így segítenek a stressz jobb kezelésében. {idozito4}

Hogyan vihetem be?
Ezek a kínai és ajurvédikus orvoslásban régóta használt kiegészítők akár önmagukban, akár kombinálva is jól működnek. Elég belekeverni a reggeli kávéba, egy koffeinmentes italba vagy egy turmixba, de egy részük táplálékkiegészítőként is elérhető. Az alkalmazásukat probléma szerint szedtük össze, de természetesen mindig érdemes megfigyelni, hogy az adott anyag milyen hatásokat vált ki belőlünk, és annak megfelelően módosítani.

→Haj, köröm, bőrproblémák
• Chaga gyógygomba (hamvaskéreg gomba): ez a gombaféle a szabadgyököket lekötő antioxidánsokkal van tele, így tartja fiatalon a bőrt.
• Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba): állítólag a legjobb öregedésgátló adaptogén. Szintén egy gombáról van szó sokféle antioxidánssal, ráadásul csökkenti a bőrben fellépő gyulladásos folyamatokat is.
• Rhaponticum (szekliceimola): antioxidánsokkal teli gyökér, ami a sejtek egészségét garantálja.
• Jiaogulan: ennek a fogyasztása a saját szervezetedet sarkallja egy olyan anyag termelésére, ami a sejtek korai öregedését és elpusztulását akadályozza meg.

→Stressz
• Rhodiola (aranygyökér): ez a gyógynövény segít a stressz csökkentésében, és kiváló a mellékvese fáradtság ellen. Óvatosan kell szedni, mivel az arra érzékenyeknél álmatlanságot okozhat.
• Mucuna pruriens (bengáli bársonybab): a babféle tele van a dopamin előanyagával, így természetesen csökkenti a stresszt.
• Ashwagandha (álombogyó): a kortizoltermelést befolyásolja, így a stresszhormon egyensúlyának visszaállításával természetesen nyugtat.
• Édesgyökér: szintén a kortizolszintre hatva oldja a stresszt.

→Felborult hormonrendszer
Schisandra: egy bogyó, ami a mellékvesét támogatva a mellékvese fáradtság ellen hat.
Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba): szintén a mellékvese fáradtság ellen hat, emeli az energiaszintet és a kitartást.
Ashwagandha (álombogyó): ez a legjobb kortizol kiegyensúlyozó, de a pajzsmirigy működését is támogatja. Főként abban hatékony, hogy az alulműködést kordában tartsa.

→Fáradtság
• Ginzeng: bármelyik fajtája megemeli az energiaszintet, de nem úgy, mint a koffein, ami egy hullámban megemeli, hogy aztán visszaessen visszaesik, hanem stabilan.
• Maca: a legédesebb, leglágyabb vörös, a közepes fekete és a legkevésbé édes ízű sárga változat is remek energiafokozó.

→Csökkent szexuális étvágy
• Shilajit: az ajurvédikus orvoslás egyik kedvence, ami kiegyensúlyozza a nemi hormonokat és serkenti a szexuális étvágyat
• He shou wu (kínai keserűfű): több ezer éve használják már Kínában ezt a növényt, ami emeli a libidót

→Lassult agyműködés
• Tulsi (szent bazsalikom): szinte azonnal javítja a kognitív funkciókat, máris gyorsabban jár majd az agyad
• Rhaponticum (szekliceimola): ez a gyökér is stimulálja az agyi aktivitást

→Rosszul működő immunrendszer
• Maca: C-vitaminnal van tele, már ezért is remek immunerősítő
• Ashwaganda (álombogyó): az ajurvédikus orvoslás hagyományos szere, amit betegségek utáni immunerősítésre használnak.
• Astragalus (baktövis, csűdfű): erős immuntevékenységet fokozó gyógynövény, ami azoknál is hatásosnak bizonyulhat, akiknek krónikus betegség hatására gyengült le az ellenállóképessége. Plusz előnye erős vírus- és baktériumellenes hatása.

→Szorongás és depresszió
• Ashwaganda: sok mindenre jó az álombogyónak is nevezett növény, állítólag 44%-kal csökkenti a szorongás-szintet.

→Emésztési zavarok
• Tulsi (szent bazsalikom): csökkenti a puffadást és gázképződést
• Édesgyökér: már régóta használják gyulladásgátló és nyugtató hatása miatt.