hamlasztasPattanásos, zsíros bőr? Egyenetlen bőrtónus? Zavaró pigmentfoltok? Esetleg finom ráncok? A savas hámlasztás mindezeken segíthet, és bőröd olyan ragyogó és hibátlan lesz, amilyenre nem is gondoltál volna.

Az ősz beköszöntével a kozmetikákban megkezdődnek a savas hámlasztások, szeptember második felétől ugyanis a nap káros UV hatásai már enyhébbek, ami mindenféle bőrmegújító kezelésre lehetőséget ad. A technika és a használt anyagok fejlődésével már nem kell félnünk attól sem, hogy a beavatkozás után vörös, gyulladt arcbőrrel kell kimennünk az utcára: ma már egy bőrmegújító kezelésre egy ebédszünetben is beülhetünk. Káros hatása nincsen, így bármilyen korosztálynak javasolt: akár már huszonéves korban elején kérhetjük a kúrát, például a tág pórusok kezelésére. A legtöbb kozmetikában használható sav úgynevezett finom sav, mely maximum púderszerű hámlást okoz a heteken át tartó megújulási folyamat során. Semmi vörösség vagy kellemetlen hámlás nem fog fellépni.

Kinek ajánlott?
Kicsit „mindent egyben” kezelés ez, ugyanis a hámlasztással kezelhető tulajdonképpen mindenféle bőrtípus. Kortól, nemtől függetlenül bárkinek ajánlható, hiszen a zsíros bőrtől a nyáron szerzett pigmentfoltokon át a ráncokig mindent kezelhetünk vele. Természetesen a kezelés eredménye függ a sav százalékos arányától, amit egy jól megválasztott kozmetikus precízen személyre szab.
Kinek nem ajánlott?
Rosaceás bőrre egyáltalán nem ajánlott a savas hámlasztás, hiszen a rosacea tulajdonképpen az arcunkon lévő érhálózatban pangó vér, amit sem erős mechanikai kezeléseknek sem, sem savnak nem ajánlott kitenni. Szintén legyünk óvatosak, ha érzékeny bőrünk van!

Milyen hatóanyagokkal dolgoznak a kozmetikusok?
A kozmetikákban az 5-7%-tól egészen 12-15%-os savig használhatók az anyagok, és nem árt tudni, hogy egy kozmetikai kezelés során leginkább a bőr felső rétegét fogják tudni kezelni. A kozmetikusok elsősorban gyümölcssavakkal, esetleg C-vitaminnal és azok észtereivel hámlasztanak. A szakember a hámlasztás után célzottan tud gépi kezelésekkel közvetlenül is bejuttatni hatóanyagot. A végeredmény az lesz, hogy a bőr legfelsőbb rétege nagyon szépen megújul, eltűnhetnek régi és mély hegek, valamint tökéletesen kezelhetők a tág pórusok, vagy a mélyebb, erőteljesebb ráncok.

hamlasztas b
Mire számítsunk?

A kozmetikában a savas kezelésre a szakember is felkészül: alapos bőrdiagnózist követően állítja fel a kezelési tervet, ahol meghatározza, melyik savas hámlasztó kezelést alkalmazzák, milyen problémákat kell kezelni, valamint mit is enged meg a bőr. A kezelés során pontos lépéseket és hatóidőket kell betartani, minden lépésnek (krémnek, maszknak) szabott ideje van, a savat megelőzően, és azt követően is. A sorozat hol bizsergeti, hol hűsíti, hol csípi az arcot. A savakat követően általában nyugtató, tápláló pakolásokat, hyaluronsavat (amely a bőrben is megtalálható, hidratáló, feszesítő anyag) dolgoznak a bőrbe, többnyire gépi eljárással. A gépi kezelést követi a kezelés fénypontja: az arc-dekoltázs masszázs, amely serkenti a sejtanyagcserét, illetve lifting hatással bír. Az utolsó, de nagyon fontos lépés a fényvédős hidratáló krém.
A kezelések számát minden esetben a bőrtípus, bőrprobléma határozza meg. Az alkalmak heti rendszerességgel következnek, és általában 4-6 héttel számolnunk kell, ha látványos eredményt szeretnénk elérni.

Miért fontos a fényvédelem?
Még ma is vannak szakemberek, akik akár napsütésesebb időben is belevágnának egy ilyen kezeléssorozatba, de ezt semmiképpen ne engedjük! A hámlasztás a bőr felső rétegének megújításával hat, viszont fokozott fényérzékenységet is okoz. Éppen ezért még télen is védeni kell ilyenkor a bőrt, különben szinte eltüntethetetlen pigmentfoltok jelennek meg rajta. Erre a célra legalább 20-30-as faktorszámú arckrémet használjunk, és ne a nyárról maradt naptejet! A másik fontos iránymutatás, hogy megfelelő mennyiségben igyunk vizet, ami elengedhetetlen a bőr legfelső rétegének megújulásához.

Dr. Kékessi Blanka- kozmetikus, bőrterapeuta