motivacioleadA napsütéses órák és a hőmérséklet csökkenésével mintha egyenes arányban fogyna az energiánk és a jókedvünk. És bár nyilván tudjuk, hogy ezen éppen segítene a sport, de amikor ahhoz sincs kedvünk, hogy felkeljünk a kanapéról, extra erőfeszítés kell ahhoz, hogy edzeni induljunk. Segítünk visszahozni a téli motivációdat!

Amikor az ember a téli depressziótól szenved, vagy legalábbis azt érzi, hogy mintha sokkal kevesebb lenne a kedve és energiája mindenhez, akkor a megszokott edzéstervet is nehezebb betartani, és nehéz motiváltnak is maradni. Az idő hidegebb, a napok rövidebbek, kevés a fény, és még az ünnepek stressze is nyomást gyakorol mindenkire. Ráadásul az év végi szabadságok miatt a menetrend is könnyen felborul. Ilyenkor sokkal könnyebben kerülnek elő a kifogások, és mielőtt észrevennéd, a néhány kihagyott napból kihagyott hetek lesznek.
A helyzet az, hogy bármennyire nehéz is elindulni, muszáj, hiszen az edzéstől jobban érzed magad. Az általa megnövelt endorfin szint segít legyőzni a stresszt. A mozgás javítja a vérkeringést, az alvásminőséget, és jobban is nézel ki tőle, ami szintén javítja a kedvet.
Használj jó stratégiát, és így könnyebb lesz a rendszeres edzéstervednél maradni egész télen, és elérni a célt, amit magadnak tűztél ki. De mi lehet ez a stratégia?

Tűzz ki célokat!
A téli hónapok nagyon jó alapot adnak arra, hogy új célokat tűzz ki, és ehhez egyáltalán nem kell megvárnod a január elsejét. Ha eddig kitűzött célok nélkül dolgoztál, vagy a régieket követted, itt az ideje újabbat kitűzni. Tűzz ki bátrabbakat: fogyási célt, táplálkozásit vagy fitneszcélt: egy perccel hosszabb planket, húzódzkodást, egy hosszabb távot a futásban. A lényeg, hogy konkrét legyen, fontos és elérhető számodra, és indulj meg felé! {idozito5}

Tervezd be az edzéseket!
Előre tervezd be az edzéseidet, írd be a naptáradba és legyenek ezek a prioritások. Ha ránézel az időbeosztásodra, kezeld a sportot olyan fontos programként, mint egy munkamegbeszélést, és legyél ott. Ha hozzászoksz, hogy heti 3-5 alkalommal mozogsz, máris kevésbé leszel hajlamos kihagyni az alkalmakat, hiszen fizikailag is hiányozni fognak, és bűntudatot érzel majd, ha kimaradnak. 

Találj egy edzőtársat!
Ha a sportolás terén inkább magányos típus vagy, ez most akkor is jó döntés lesz, főleg ha egy másik magányos típust találsz, így ott vagytok egymásnak, de nem feltétlenül kell beszélgetnetek. Legyen ez családtag, barát, egy személyi edző, a lényeg, hogy ugyanazt csináljátok. Most, hogy valaki mást is bevontál, nem fogod lemondani az alkalmakat. Sokkal élvezetesebbek is lesznek az edzések, és mivel a fejlődést is lesz kihez hasonlítani, mindketten jobban haladtok majd. Nem utolsó szempont a biztonság sem, ha például a szabadban futtok!

Menj ki a szabadba!
Telente nagyon kevés időt töltünk szabad levegőn, pedig a hideg nem azt jelenti, hogy nem lenne jó kint mozogni. Csak találd meg azt a mozgásformát, amit szeretsz: túrázás, futás, síelés stb. Ezek mind nagyon jó sportok, és nem utolsósorban a kinti edzés erősíti az immunrendszeredet és a téli depresszió enyhébb eseteiben akár meg is szünteti a tüneteket.

motivaciobPróbálj ki valami újat!
A tél arra is jó alkalom, hogy valami újat kipróbálj. Gondold át, mire vágysz, mi érdekel. Csatlakozz egy kosárcsapathoz, kezdj jógázni, vegyél táncleckéket, mássz sziklát egy teremben – ezek mind új lehetőségek lehetnek! Sokszor hajlamosak vagyunk csak a megszokott mozgásformákban gondolkodni, és a fitnesztermen, az aerobic órarenden vagy a futópályán nem látni túl. Pedig olyan sok más lehetőséged van, hogy feldobd a sportéleted!

Állíts össze egy új zenelistát!
A zene egyértelműen, bizonyítottan motiváló faktor, mégpedig akkor is, amikor a sportról van szó. Nem véletlen, hogy sokan használják a teremben, a futópályán. De ebben is hajlamosak vagyunk nem megújulni, pedig akár az új impulzusok, akár az évszakok változásának kedvéért nem árt néha változtatni. Ha ügyes vagy, akár a saját intervall listádat is elkészítheted, emelheted a tempót, vagy egyszerűen csak feldobhatod magad a kedvenc számoddal akkor, ahol előre tudod, hogy el szoktad érni a holtpontot.

Meditálj!
Ha úgy érzed, megakadtál, ha úgy érzed, a téli hónapokban egyszerűen nehezebben jutsz egyről a kettőre, akkor minden nap szánj néhány percet a meditáció gyakorlására. A meditáció hatására nagyobb kedved lesz célokat kitűzni és elérni, jobban tudod vizualizálni a sikert, jobban elképzelheted, hogyan fogsz kinézni, hogy akarsz viselkedni stb. Így a fitnesz céljaid eléréséhez is jó motivációt kaphatsz.