ajandekleadA tél az ajándékozás ideje! Ez pedig nem egyszerű feladat, hiszen szerezhetsz vele örömöt, bizonyíthatod, hogy odafigyelsz, de akár azt az érzést is kiválthatod akaratlanul, mintha nem is ismernéd, vagy nem nagyon érdekelne a másik. Ajándékozás a zseniálistól az unalmasig.

Azt mondják, adni jobb, mint kapni. De sokszor előfordul, hogy amikor azon törjük a fejünket, hogy kinek mit ajándékozzunk, meglepően sok szempontot kell figyelembe vennünk. Elsősorban – remélhetőleg – azt, hogy minek örülne az illető. Ez máris nehéz kérdés, hiszen feltételezi, hogy elég jól ismerjük ahhoz, hogy kitaláljuk a vágyait. Sokan követik el azt a hibát, hogy olyan ajándékot adnak, aminek inkább ők örülnének, a másik viszont sokkal kevésbé. Erre persze a könnyű válasz az, ha megkérdezed, vagy valamilyen utalványt, netán pénzt adsz. Ezek a megoldások azonban elveszik a meglepetés örömét, ami olyan sokat adhatna mindkettőtöknek. A másik fontos szempont, hogy olyat adj, ami neked is elfogadható. Attól, hogy nem egyezik az ízlésetek, még létezik egy olyan kompromisszum, ami a másiknak is örömet okoz, és neked sem okoz rossz érzéseket. A harmadik pedig lehet az anyagi oldal: azzal, hogy teljesíthetetlen, gondot okozó kiadásokba vered magad, senkinek nem teszel jót, így az ajándék sem okoz majd olyan jó érzést. Ne feledd, az ajándékozás nem kellemetlen: tartsd magad a mondáshoz, hogy adni jó!

Az ajándék kommunikáció!
Az ajándékozás, különösen az ünnepek táján, amikor egyszerre több embernek is kell választanod, egyáltalán nem könnyű, sőt, kifejezetten stresszes is lehet. De van egy másik mód, amely megmutatja, miről is szól valójában. Innentől gondolj úgy az ajándékra, mint kommunikációs formára, csatornára, és ne úgy, mint egy tárgyra, ami gazdát cserél. Amikor valakinek ajándékot adsz, akkor valójában szólsz hozzá. Ha pedig ő nyitott az üzenetre, akkor meg is érti azt. Nem is furcsa elképzelés, ugye? Valahogy mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és letudandó feladatként fogjuk fel a dolgot. Élvezzük újra az ajándékozást, adjunk neki időt, akkor is, amikor kiválasztjuk, akkor is, amikor átadjuk. Várjuk, valóban nézzük meg, mit szól hozzá az, aki kapta, és így mi is részesülünk öröméből. Így lesz az adni valóban több mint a kapni!
ajandekb1

Hogyan találd meg a tökéletes ajándékot?

Amikor olyan embernek választasz, aki tényleg fontos neked, nyilván te is a tökéletes megoldást keresed. Segítünk, hogyan találhatod meg a megfelelőt és személyre szabottat!
Listaírás
Készíts egy listát a dolgokról, amelyek érdeklik az adott embert, és azokról, amelyek meghatározzák őt. Legyen ez a lista hosszú – akár két percet is tölts el a megírásával. Ezek után gondolkozz, és a lista minden eleméhez társíts egy ajándékötletet, mindegy, hogy kicsit vagy nagyot. Persze nem kell mindet megszerezned, de biztos, hogy így egy csomó olyan ötleted támad, ami másképpen nem merült volna fel benned. Ha ezek közül választasz, esetleg összekombinálsz közülük többet is, biztos lehetsz benne, hogy a megajándékozott meghatódik, milyen gondos vagy, és mennyire jól ismered őt.

Figyelj a múltra
Egy fontos pillanat? Egy hely, amit imádott? Emlékeztesd ezekre! Remek ajándék lehet egy futóverseny befutófotója bekeretezve, a közös nyaralásotok képei naptáron vagy a gyerekkorotok együtt szerzett emlékeinek felidézése.

Mire van szüksége?
Kérdezd meg magadtól, hogy mi az, amire a másiknak tényleg szüksége van, és állíts össze egy csomagot neki. A kulcs itt az, hogy mindig minél szélesebb körben gondold át, mik a céljai és a szükségletei. Mire van szüksége egy elfoglalt dolgozó nőnek? Odafigyelésre és kényeztetésre? Akkor kapjon azt. Egy anyának? Ajándékozhatsz neki nagytakarítást. Valakinek, aki már rég nem jutott el az edzőterembe? Szervezz le néhány alkalmat egy személyi edzővel, hogy újra belejöjjön!

Végezz megfigyelést
Ha semmi más nem működik, akkor figyeld meg, kutasd ki a titkokat és ötleteket. Nézd meg a közösségi oldalait ilyen szemmel. Próbálj valahogy belesni a bevásárló oldalakon a kívánságlistájába. Menj el vele vásárolni, és figyeld meg, mi az, ami tetszik neki, de nem veszi meg.

Legyen az ajándék egy esemény
Egy ajándékot átadhatsz szimplán becsomagolva. Vagy átadhatod úgy is, hogy valami egyébként is értékesbe és maradandóba csomagolod, például egy kendőbe vagy konyharuhába. Vagy rejtsd el, és tervezz hozzá kincsvadászatot. Ha több darabból áll az ajándékod, mindenképpen egyesével csomagolj, hiszen ki ne imádna kicsomagolni!

Fakassz mosolyt
Imádja a mézeskalács ízű fehérjeport? Kapjon belőle egy vödörrel! Ki nem állhatja a krimiket? Ha e-könyv olvasót kap, tegyél rá egy csomó krimit. Válassz egy vicces, de egyedi feliratos pólót, vagy valami más mókás tárgyat – akár a komoly ajándékhoz passzolva: mint egy főzni szeretőnek a komoly, minőségi konyhai eszköz mellé egy unikornisos vajkést.

Add a tanulás örömét
Van valami, amiről tudod, hogy szívesen megtanulná? Segíts neki: fizesd be a tanfolyamra, a workshopra, vedd meg a tankönyvet, vagy ha régóta tanul egy nyelvet, de aggódik a vizsga miatt, a tanárával egyeztetve fizesd be a következő megmérettetésre.

Ne hagyd ki magadat sem
Végig azt mondtuk, hogy az ajándék ne rólad szóljon, hanem arról, akinek adod. Ezzel együtt még jobb, ha egy kicsit te is benne vagy: amikor te magad állítod elő, vagy egyértelmű, hogy mennyi energiát tettél bele, rögtön értékesebbé is válik.

Legyen finom
Az igazság az, hogy a finom ízekért mindenki odavan! A lényeg, hogy ne a megszokott, unalmas bonbon kerüljön a csomagba, hanem valami igazán kreatív és érdekes: egy különleges fűszer, egy egzotikus szósz, vagy akár egy közös vacsorára, netán főzőkurzusra való meghívás.

Hosszútávú ajándékok
Adj neki olyan ajándékot, ami hosszú távon újra és újra meglepi: mint egy magazin előfizetés, vagy egy havonta érkező kávészállítmány. Akár azt is megteheted, hogy havonta kap egy-egy újabb és újabb tárgyat, vagy egy többalkalmas workshopra is befizetheted, esetleg vehetsz neki színházbérletet. Így egész évben várhatja a következő meglepetést.

Jótékonykodjatok
Amikor valakinek tényleg megvan mindene – na, akkor van nehéz dolgod. De a mai világban szerencsére a legtöbben tudják már, hogy adni milyen jó. Legyen az ajándékod egy jótékony akció, valakinek vagy valaminek a támogatása. Adományozz, ültess egy fát a nevében, fogadj örökbe egy állatot az állatkertből. Csak válassz olyan célt, amiről tudod, hogy neki is fontos.
ajandekb2

Élmények vagy tárgyak?

Az utóbbi években nagyot változott a világ. Divat lett a minimalizmus, a kapszulagardrób, ha nem is élünk ezen elvek szerint, de mindannyian tudjuk, hogy csökkentenünk kellene tárgyaink számát és egyszerűsíteni az életünket. Ezzel párhuzamosan ráadásul sok mindent megengedhetünk és meg is engedünk magunknak – mindannyian sok olyan embert ismerünk, akik azonnal megszerzik maguknak, amire vágynak. De nem csak nekik jó ajándék egy élmény!
A kognitív kutatások egész sora bizonyította mostanában, hogy a legjobb választás az élmény-ajándék, mivel ezek sokkal direktebben és hosszabb távra emelik a boldogság szintjét, mint a kapott tárgyak. Az élményeknek az is előnye, hogy nem növelik a lakásban felhalmozott tárgyak mennyiségét, és nem okoznak jelenlétükkel plusz stresszt, ha mégsem tetszenek. Nagyon nehéz ugyanis ajándékba kapott, de soha nem használt dolgoktól megválni, úgy érezhetjük, mintha magát az ajándékozót dobnánk ki. Ráadásul úgy tűnik, hogy az élmény ajándékok az adó és kapó között erősítik a lelki kapcsolatot. Amikor valaki egy élményt kap ajándékba, attól függetlenül, hogy azt megosztják egymással vagy nem, máris jobban kapcsolódnak, mint ha egy tárgyat kapott volna.
Ez a hatás nincs egyenes arányban azzal sem, mennyire tetszik az ajándék annak, aki kapta.

Érdekes, hogy amikor megkérdezel embereket, melyik típusú ajándéknak örülnek jobban, nem választják egyik vagy másik kategóriát, és azt sem gondolják, hogy valamelyik kiválasztása mögött több beletett energia lenne. Viszont amikor valóban kapnak valamit, a kiváltott érzelmek mértéke már egyértelműen különbözik. Ráadásul nem csak a kibontás pillanatában: a koncerten, utazáson stb. érzett öröm egyértelműen túlszárnyalja azt az örömöt, amit az új pulóver felvétele jelenthet.
De persze egy tárgyi ajándéknak is lehet előnye. Ezek ugyanis más időtartományban hatnak, hiszen, főként, ha hosszan használható tárgyakról van szó, akkor újra és újra örömmel gondolhatunk rájuk, és arra, akitől kaptuk őket. Az élmény-öröm intenzívebb, de inkább egyszeri.