dietaleadNem tudod kiválasztani azt az egy, tökéletes, neked való diétát, ami segít megszabadulni a plusz kilóktól, jót tesz az egészségednek és az energiaszintedet is a topon tartja? Vegyél kölcsön egy-egy elemet a legjobb módszerekből!

Elképesztően sokan és sokat fogyókúráznak, a legnagyobb kattintásszámot az internetes oldalakon a fogyással kapcsolatos tippek hozzák. Szerencsére egyre többen vannak olyanok is, akik nem az egészségük árán akarnak fogyni, hanem inkább komolyan megalapozott, hosszú távú, életmódváltás szerű módszereket választanak. De a legtöbbüknek nem könnyű egy-egy módszert követni, és sajnos az is igaz, hogy nincs is olyan, ami mindenkinek alkalmas lenne! Ilyenkor a saját szokásaid, állapotod, céljaid és életmódod függvényében érdemes kiválasztani a neked való módszert vagy fogásokat, amelyeket akár meglévő diéták elemeiből is összerakhatsz. Könnyen lehet ugyanis, hogy egy kis dolog megváltoztatásával nagyot lépsz a célod felé.

Nordic diet, avagy az északi diéta

Mit vegyél kölcsön? Felejtsd el a feldolgozott élelmiszereket!
Itt olvashattál az északi, skandináv ihletésű étrendről, amelynek egyik leglényegesebb pontja az, hogy kerüld a feldolgozott élelmiszereket, és teljes értékű, igazi alapanyagokat használj. Legyen a kölcsönvett ötlet éppen ez: teljes értékű, tiszta, nem feldolgozott élelmiszerek fogyasztása révén egészségesebb és karcsúbb lehetsz.
Miért működik? A feldolgozott élelmiszerek bizonyos szempontból olyanok, mintha a gyártás folyamatában már besegítettek volna nekünk. Így a szervezetednek nem kell annyi energiát beletennie az emésztésbe, és nem is jutsz annyi tápanyaghoz, mint egyébként. Lehet, hogy a sok halat, amit ez az étrend javasol, nem szereted, de nem baj, csak a másik szabály kiválasztásával is nagyot lépsz előre. Azzal, hogy kerülöd a finomított élelmiszereket, az emésztésed energiafelhasználása egyértelműen nő. Egy mérés szerint egy teljes kiőrlésű kenyérszeletből és cheddar sajtból készült sajtos szendvics feldolgozásához 50%-kal több energia kell, mint ha ugyanez a szendvics fehér kenyérből és ömlesztett sajtból készül. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a teljes kiőrlésű gabonában mennyivel több tápanyag van. A finomított, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása egyértelműen köthető az elhízáshoz és más, egészségkárosító következményekhez. {idozito5}

Paleo

Mit vegyél kölcsön? A rostokat változatos forrásokból szerezd be.
A paleo diétát azzal az elmélettel támasztották alá, hogy a vadászó-gyűjtögető ősember étrendjét utánozza. Elődeink kifejezetten sok rostot fogyasztottak, melynek forrásai főként alacsony keményítőtartalmú zöldségek és alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök voltak. A mai világban viszont szinte mindenkire igaz az, hogy túl kevés rostot visz be. A különféle gyümölcs és zöldség eredetű rostok bevitele a bélflóra pozitív változását váltja ki, ami a testsúly egészségesebbé tételében is segít: ennek oka valószínűleg az, hogy egyes baktériumok a zsír tárolását könnyítik meg, míg mások inkább a teltségérzet jelzésében közreműködnek. A megfelelő állapotú bélflóra segít az olyan, krónikus gyulladások kordában tartásában is, amelyek például szerepet játszanak az inzulin rezisztencia kialakulásában. A baktériumflóra szerepének kutatása még tartogat meglepetéseket, de azt már tudjuk, hogy ha egészséges, akkor sokféleképpen gyakorol pozitív hatást a szervezetünkre.
Éppen ezért figyelj arra, hogy naponta 25-38 g rostot vigyél be, aminek a legjobb módja, ha telerakod a tányérodat zöldségekkel és gyümölcsökkel.

dietabKetogén diéta

Mit vegyél kölcsön? Minden étkezésnél egyél alacsony keményítőtartalmú zöldségeket!
A ketogén diéta a legújabb sláger, a lényege a szinte nullához közelítő szénhidrát bevitel, megemelt fehérjefogyasztással társítva. Ez általában úgy hajtható végre, ha nagyon sok alacsony szénhidráttartalmú zöldség kerül a tányérra minden étkezésnél: spenót, karfiol, leveles zöldségek stb. A legtöbben bizony nem így táplálkozunk, pedig tényleg jót tennénk vele magunknak!

Mediterrán étrend

Mit vegyél kölcsön? Ne félj az egészséges zsírsavaktól!
A mediterrán étrend egyik lényeges előírása az, hogy minél több egészséges zsír kerüljön az ételeinkbe, olyanok, mint ami az olívaolajban, avokádóban és az olajos magvakban van. Sokáig hallgattuk, és van, aki még ma is azt mondja, hogy a zsírtól óvakodnunk kell, pedig egyáltalán nem kell az egészséges ételek zsírtartalmától tartanunk, még akkor sem, ha a fogyás a cél. A legtöbb bizonyíték éppen azt támasztja alá, hogy a mediterrán étrend egészséges zsírtartalma ebben is segít. Nagyon valószínű, hogy ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak megpörgetik kissé az anyagcserét, és még a túlevést is megakadályozzák. Az alapanyagok, amelyekkel beviheted őket, tele vannak antioxidánsokkal, telítenek, csökkentik a gyulladásos reakciókat.

Szakaszos böjtölés

Mit vegyél kölcsön? Vacsora után felejtsd el a konyhát!
A szakaszos böjtölés nagyon kemény, viszont nem is eléggé igazolt módszer, ami akár az egészséget is károsíthatja. Viszont élhetsz előnyeivel, akkor, ha a nem túl késői vacsora után valóban befejezed az aznapi evést, és hagysz a szervezetednek a reggeliig egy nagyjából 12 órás pihenőidőt. Ezzel egyrészt elkerülöd az esti nassolás okozta plusz kalóriákat és az ilyenkor megevett egészségtelen ételeket, másrészt mindent rendesen meg tudsz emészteni, mielőtt lefekszel, és idő lesz arra is, hogy a megfelelő hormonválaszok létrejöjjenek, amelyek az éhséget és teltségérzetet szabályozzák, így hozzásegítve az egészséges testsúly fenntartásához.

Intuitív étrend (az anti-diéta)

Mit vegyél kölcsön? Felejtsd el a megszorításokat!
Sokszor olvashattál már nálunk is arról, hogy a túlzottan megszorító étrendek, a szigorú diéták és a nem realisztikus testkép elképzelések nem tesznek jót neked: éppen ezek az elvek szolgáltak alapul az intuitív étrend kidolgozásának. Ezek ugyanis rettentően sok mentális energiát emésztenek fel, amelyeket sokkal fontosabb dolgokra is fordíthatnál, mint a barátaidra, családodra, sportra, magára az életre. Az érzelmi teher ezeket inkább rontja, mint javítja. Jutalmazd magad testi és lelki egészséggel, ne az itt-ott hallott ideális súlyra koncentrálj, hanem arra, hogy egészségesebben és boldogabban élhess.

DASH diéta

Mit vegyél kölcsön? Csökkentsd a sót zöldfűszerekkel!
A DASH diétát nem véletlenül választották idén nyolcadik alkalommal a legjobbnak! Az eredetileg a magas vérnyomás javítására kitalált étrend sok zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és csökkentett hústartalommal tölti meg a fogásokat, és az egyik legjobb trükkje, hogy kifejezetten bátorítja a fűszerek, főként a zöldfűszerek használatát a főzésnél. Természetesen ebben az étrendben is melegen ajánlottak az otthon készített ételek, amelyek ízét a só helyett így inkább a fűszerek adják. Ízesíts így, és máris javul a vízháztartás, könnyebb dolga lesz a vesének és az egyéb kiválasztó szerveknek, csökken a vérnyomás.