farmerleadA fogyás soktényezős folyamat, komoly és kemény munka, de nem is kérdés, hogy megéri: különösen akkor, amikor újra rád jön az a bizonyos farmer. Mert az azért nem kérdés, hogy mindenki tartogat egy bizonyos régi darabot a szekrényben, ugye? Ahhoz, hogy beleférj, a megfelelő lelki hozzáállásra is szükséged lesz!

Az a bizonyos farmer… Mikor volt rajtad utoljára az a nadrág? Jól állt? Szeretted? Az igazság az, hogy akár ez a régi nadrág egyedül képes gondoskodni arról, hogy lelkileg megacélozd magad és kitűzd a célt. Segít eltéríteni a meggondolatlan ételrendelésektől és a kanapén töltött estéktől. De addig, amíg újra bele nem férsz a nadrágba, ezzel azonnal visszanyerve elvesztett önbizalmad, semmiképpen nem kell azt gondolnod, hogy nem élvezheted az életed, és nem szeretheted magad a mostani valódban!

Edzésterv és étrend előtt: szembenézés
Természetes, hogy nem kell mostantól éhezned a cél eléréséhez! Ez amúgy sem működne, csak még rosszabbul éreznéd magad tőle. Inkább koncentrálj a mindennapos kis lépésekre. A következő hónapban az legyen a fő célod, hogy több energiád legyen, és ne az, hogy jobban nézz ki. Persze a kettő összefügg majd, de ha türelmes vagy, és jó irányba indulsz, könnyebben és hosszabb távra fogsz tudni majd változtatni. A most következő tanácsainknak is inkább a lelkedhez lesz köze, vagyis ahhoz, hogyan tarts ki a célod mellett, miközben nem szenvedsz. Alkalmazd őket a mindennapi életedben legalább egy hónapig, és ha melléteszed a kiegyensúlyozott étrendet és edzeni is elkezdesz, máris közelebb leszel a régi farmerodhoz!

A farmer mint útmutató
1. Vedd ki a régi farmerodat a szekrény mélyéről, és akaszd fel egy jól látható helyre a hálószobádban. Ha nincs ilyen nadrágod (van ilyen nő??), akkor papírból vágj ki egy nadrág sziluettet (persze kicsinyítve), és ezt tedd ki a hűtőre vagy az éjjeliszekrényed fölé.
2. A nadrágra vagy a kitett képére ragassz egy post itet, és írj rá valami pozitív üzenetet. Olyan mondatok segíthetnek a következő időben, mint: „megérdemled, hogy fantasztikusan nézz ki, és úgy is érezd magad. Csak idő kérdése, és újra hordhatod!” Emlékezz viszont egy alapvető igazságra: csak akkor tudod majd felvenni ezt a nadrágot, ha valóban akarod, és hiszel benne, hogy nem lehetetlen a küldetés.
3. Minden reggel készíts a fejedben egy fotót, amin a nadrágot viseled, és közben boldog vagy és valami olyat csinálsz, amit rég tettél, tele önbizalommal. Kis ideig dédelgesd ezt a képet, aztán kérdezd meg magadtól: mit tehetek ma, hogy megszabaduljak a plusz kilóktól és egészségesebb legyek? Aztán tedd azt!
4. Ígérd meg magadnak, és persze tartsd is be, hogy soha nem mondasz egy negatív szót sem a súlyodról, a külsődről a hónap során. Tartsd távol magad a kritikától és a negatív energiáktól, és csak jó dolgokat gondolj magadról. Minél pozitívabban gondolkodsz, minél kevésbé vádolod magad, annál könnyebb lesz a testeddel bánnod, annál nagyobb tisztelettel kezeled majd, és így könnyebben is alakíthatod.
5. Az edzésednek és étkezésednek is csak pozitív célokat adj! Ne arra gondolj, hogy hány órát kell izzadnod a teremben, hanem arra, hogy milyen csinos és erős leszel utána. Ne az járjon a fejedben, amilyen fogásról lemondasz, hanem azok az egészséges finomságok, amiket megehetsz, és az a külső, ami a jutalmad lesz.
6. Ne próbálgasd folyton a nadrágot. Ha csak egy méretre voltál tőle a hónap elején, akkor akár bele is férhetsz a végére. Ha messzebb van a cél, akkor is megpróbálhatod havonta egyszer – látni fogod, hogy egyre közelebb kerül! {idozito5}

 

farmerbÖnismeret és jó döntések

Ahhoz, hogy meghozd a jó döntéseket, és kitarts mellettük, persze többre van szükség, mint egy pillanatnyi elhatározásra. A jó fizikai állapot és a tisztánlátás között komoly kapcsolat áll fenn. Amikor jó formában vagy, több energiád is van, több mindent tudsz elvégezni, jobban tudsz gondolkodni, jobban alszol, és jobb döntéseket hozol. Tudtad, hogy az év végén és elején a meghozott elhatározások többsége arról szól, hogy hogyan kerülhetnénk jó formába és szabaduljunk meg a plusz kilóktól? A statisztikák viszont minden évben azt mutatják, hogy az elhatározások nagy része kudarccal végződik, mégpedig két okból. Egyrészt azért, mert mintha a rendszer kudarcra lenne tervezve, másrészt azért, mert rossz dolgokra fókuszálunk. Mintha a csapból is egy hét alatt ható módszerek és olyan szerek folynának, amelyek ha valóban hatásosak lennének, akkor nyilván egy idő után nem lenne rájuk szükség. Közben persze a legtöbben a szívünk mélyén tudjuk, hogy ezek a módszerek és szerek nem igazán működnek. Mégis követjük és vesszük őket, hiszen nagyon jó motiváció az ígéretük. Éppen ezért nagyon fontos, hogy valóban jó kiindulással állj hozzá a fogyás kérdéséhez – és akkor, de csak akkor sikeres leszel.

Higgy magadban!
A siker az önismerettel kezdődik. Ha nem szereted magadat, az negatívan fog mindent befolyásolni, amit teszel, így még távolabb kerülsz a sikertől. A lényeg a fogyás kérdésében is az, mint az élet sok más területén: tudnod kell nehéz helyzeteket kezelni, felépíteni és megújítani magad, és hinni magadban akkor is, amikor senki más nem hisz. Ha valóban így állsz a fogyás kérdéséhez, egy olyan módszertant sajátíthatsz el, amelynek segítségével az élet más területein is sikeresebb lehetsz. A szakértők szerint a pluszkilóktól való megszabadulás 80%-ban mentális, és csak 20%-ban fizikai erőfeszítés.

Mire kell fókuszálnod?
Bizony, az a fránya motiváció: mielőtt bármit is tennél, ki kell találnod, miért is akarsz fogyni (vagy bármi mást változtatni a testeden). Az oknak igazinak és meggyőzőnek kell lennie. Egy jó ok nélkül nem lesz hajtóerőd, nem lesz semmi, ami átlendítene a nehézségeken és akaratot adna a végrehajtáshoz. A megfelelő ok nélkül legfeljebb szenvedés és jojó diéta lehetséges.
A megfelelő ok általában nem észérv, hanem valami, amihez erős érzelmek kötnek. Sokkal nagyobb dologról van itt szó, mint hogy jól akarsz kinézni a strandon. Olyan kiindulópont kell, ami majd átlendít a nehéz pillanatokon, mert olyanok is biztosan lesznek. Hogy kinek mi ez az ok, az egyéntől függ. Lehet, hogy vissza akarod nyerni az alakod és beleférni újra abba a bizonyos, önbizalmat adó farmerbe. Az is lehet, hogy az egészséged érdekében van rá szükséged, de lehet, hogy valakinek példát mutatnál.

farmerb2
Gondold át, mit is tudsz a fogyásról

A sok elmélet közül megtalálni az egy igazat azért sem lehetséges, mert nem is biztos, hogy van általánosan működő módszer. Az azonban egyre biztosabbnak tűnik, hogy ha az energiaegyensúly fennáll, akkor nem lesz gond az elhízással. Ezt persze már számtalanszor olvashattad – de belegondoltál valaha? Olyan könnyű igent mondani a csábításra, de ha arra gondolsz egy étel láttán, hogy szükséged van-e rá, hogy egyáltalán éhes vagy-e, máris könnyebb lesz ellenállni neki.
Bánj óvatosan a nem átlátszó csomagokkal
Egyes szakértők megfigyelték, hogy amikor olyan csomagolásból eszünk valamit, ami nem átlátszó, mintha az agyunk nem fogná fel, mennyit is fogyasztottunk belőle. Amikor látod, mennyi fogyott, sokkal könnyebben megállsz. Talán ezért lehet, hogy a csipszek és kekszek zacskói nem átlátszók? Ha mindenképpen nassolásra vágysz, vagy bármi olyat eszel, ami nem átlátszó csomagból származik, mérd ki magadnak az adagot, és egyél csak egy kis tálkányit belőle. Így biztosan nem lesz több, mint amit terveztél.
Hagyd abba a fogyókúrát
A fogyókúrák korlátozzák a gondolkodásunkat, és mivel egyszer végük van, könnyen visszatérünk utána a rossz szokásokhoz. A cél inkább az egészséges életmód fenntartható változatának kialakítása legyen!
Gondolj úgy az edzésre, mint örömforrásra
Sokan úgy mennek edzeni, mintha éppen kínpadra vonnák őket, ez pedig biztosan nem lesz hosszú távon fenntartható. Az edzés, a sport, ha megtalálod a neked valót, öröm! Ne csinálj olyat, amit nem szeretsz, mert azzal csak növeled a rád nehezedő stresszt, így te magad akadályozod a fogyást.
Tudod, mi okozza az elhízást?
Persze, van genetikai oka is! De sajnos nem foghatsz mindent a génekre, hiszen tudjuk, hogy a plusz kilók kiváltó oka sokkal nagyobb százalékban a rossz életmód. Azzal, hogy megpróbáljuk a génekre hárítani a felelősséget, mintha magunknak építenénk akadályokat a fogyás útjába – hiszen tehetetlenné tesszük magunkat a problémával szemben. Talán nehéz elfogadni, hogy te magad is hibás vagy, de ha te vagy a hibás, te tudod megjavítani a problémát.
Motiváld magad kérdésekkel
Saját magad megerősítése nagyon fontos, de mi lenne, ha önmagadnak kihívásokat is adnál? Kérdezd meg magadtól: meg tudom csinálni? Le tudom adni ezt a pluszt? Képes vagyok lefutni öt kilométert?
Legyél kedves magadhoz
Képzeld el magad fél vagy egy év múlva. Képzeld el, milyen jól fogsz kinézni, és milyen jól fogod érezni magad. Ha csak arra koncentrálsz, aki most vagy, és arra, hogy mi nem tetszik magadon, akkor ismét csak a stresszt növeled, ami magasabb stressz hormon szintekhez és így rögtön további hízáshoz vezet.

A félreértett akaraterő

Sokan, főként akik még nem próbáltak lefogyni, vagy nincs is rá szükségük, azt mondják, hogy aki elhízik, abból hiányzik az akaraterő, hogy lefogyjon. Nagyon nagy félreértés ez, amellyel, ha magadról is ezt gondolod, éppen saját magadat becsülöd le. Az akaraterő valójában azt jelenti, hogy képes vagy a rövid távú kísértésekre nemet mondani, hogy a hosszabb távú célokat elérd. Erre nyilván szükséged is lesz, a pszichológusok szerint viszont akaraterőből korlátozott „mennyiséggel” rendelkezünk, és ha túl sokszor támaszkodunk rá, akkor egy idő után „elfogy”. Éppen ezért sokkal jobb megoldás, ha készítesz egy pontos tervet, tudatosan csökkented a kísértések számát és ha mégis megbotlasz az úton, nem bünteted és ítéled el magad túl szigorúan.