okoseveslFáradt reggelek, kimerült délutánok, karikás szemek, és olyan érzés, mintha semmi energiád nem lenne? Az állandó fáradtságért könnyen lehet hibás az étrended is!

Fogyni szeretnél, és éppen visszavettél a kalóriákból vagy kihagysz étkezéseket? Túl sok feldolgozott vagy gyorsétel kerül a tányérra? Nem tudsz lemondani a koffeinről, nassolnivalókról vagy édességekről, hogy átlendülj a nehezebb napok még nehezebb pillanatain? Ha ezek igazak rád, akkor valószínűleg nem adod meg a szervezetednek azokat a szükséges tápanyagokat, amelyek ahhoz kellenének, hogy csúcsteljesítményen üzemeljen. Sokan azt gondolják ugyanis, hogy amikor ezeket a tüneteket tapasztalják, valójában csak az akaraterejükkel van gond, de ez nem igaz! Néhány kisebb változtatással máris visszanyerheted az energiát, amiről nem is tudtad, hogy hiányzik.
Ha túl sokat eszel egyszerre, túl gyorsan eszel, olyasmit választasz, ami nem esik jól, vagy már este túl későn vacsorázol, akkor is nagy stresszt terhelsz a szervezetedre, és ez szinte minden energiádat felemészti – az emésztéshez. Ha kihagysz étkezéseket, nem iszol elég vizet vagy túlzottan megszorító diétákkal próbálkozol, sejtszinten éhezteted a szervezetedet, nagyon gyorsan kiürítve az energiaraktáraidat. Ilyenkor nem a koffein és a cukor segít, hiszen azok csak rövid ideig tartó energialöketet adnak. Inkább hosszabb távra próbáld felpörgetni az energiaszintedet!

1. Ütemezz helyesen
A napodat kezdd egy kevés fehérjével, magokból készült krémekkel, tojással vagy egy fehérjeturmixszal, hogy egész napra egyensúlyba állítsd az energiaszinted. Igyál a nap folyamán elegendő vizet, mivel a dehidratáció is fáradtságot és fejfájást okoz.
Ne nagyobb étkezésekre alapozd a táplálkozásodat, mert azok megemésztéséhez nagyon sok vérnek kell az emésztőszervekbe áramolnia, álmosságot okozva. Inkább több kisebb étkezést próbálj beiktatni. Különösen igaz ez este, amikor már ne egyél sokat és nehezet, mert akkor a szervezeted az éjjelt az emésztéssel tölti, nem azzal, hogy regenerálódjon, ami az éjszakai feladata lenne.
Arra is figyelj, hogy ne egyél túl gyorsan, mert ez stresszreakciót válthat ki a testedben. Az ugyanis nem úgy van tervezve, hogy jól kezelje az egyszerre bevitt sok ételt, ami csak megáll a gyomorban, és így még több energiát veszítesz. {idozito2}

2. Figyelj oda, amikor eszel
Amikor egy finom fogásra nézel vagy illatát érzed, a nyálelválasztásod azonnal fokozódik. Kell ennél jobb jel, hogy az emésztésed jobban működik, ha az ételre figyelsz, mint ha tévét nézel vagy olvasol közben? Egyértelműen kimutatható, hogy jobban emésztjük azt a fogást, aminek az elfogyasztására odafigyeltünk.

okoseves3. Felejtsd el a koffeint
A legtöbb ember éppen arra használja a koffeint, hogy energialöketet kapjon, de hosszú távon ez inkább csak ront a helyzeten. A koffein ugyanis úgy ad energiát, hogy a központi idegrendszert stimulálja. Éppen ezért ha túl sokat viszel be belőle, akkor túlstimulálod a rendszert, és ez gyorsan magnézium, C-, és B-vitamin hiányhoz vezet.

4. Tiszteld a hormonrendszeredet
A kiegyensúlyozott étrend támogatja a hormonrendszer kiegyensúlyozott működését. Az egyes hormonok szintjére ugyanis nagyon komoly hatással van az, hogy mit eszel és iszol, és ez az energiaszintedet is befolyásolja. A cukros, magas keményítőtartalmú feldolgozott élelmiszerek megemelik az inzulin és a kortizolszintet. Az egészségtelen zsírsavak és a túl sok alkohol más hormonok túltermelését okozza, ami szintén energiaveszteséghez vezet. Előbb-utóbb a pajzsmirigy működése is borulni fog: hogy ezt megelőzd, szintén a koffeinfogyasztást kell csökkentened, és minél több jódtartalmú táplálékot, tengeri halat kell enned.

5. Okosan a táplálék kiegészítőkkel
A szakértők nem igazán tudnak megegyezni abban, hogy mennyi és milyen táplálék kiegészítőre lehet szükségünk, az viszont mindenki szerint egyértelmű, hogy a hiányos táplálkozás rontja az energia és a vitalitás szintjét. Ha úgy érzed, nincs elég erőd, és ezt valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiányának tulajdonítod, lehet, hogy a multivitamin, a B-vitaminok segíthetnek. De ahhoz, hogy fenntartsd a szintet, nem a tabletták fogják hosszú távon az utat mutatni, hanem a teljes értékű, minél több természetes alapanyagot tartalmazó étel fogyasztása.

Új energiára vágysz?
A felsorolt változtatásokat nem kell egyszerre végrehajtanod, mert akkor inkább csak kifárasztod magad a megvonással és az odafigyeléssel. Szépen-lassan, egyesével építsd be őket a mindennapjaiba, és meglátod, egy kis lépésnek is lehet nagy eredménye. Ha megváltoztatod, hogyan eszel, az is megváltozik, hogyan érzed magad a mindennapokban.