meditacio1Ülj lótuszülésbe, tedd össze a hüvelyk- és középső ujjadat, és mondd, hogy Om… Sokan ma is ezt gondolják a meditációról, ami pedig ennél sokkal több. Neked melyik való?

A meditáció az elmúlt években nagyon is divatos lett, mára általánosan elismerik előnyeit, hiszen a rohanó hétköznapokban mindenkinek ki kell néha kapcsolnia. A gond az, hogy olyan sokféle módszer és forma terjedt el, hogy ember legyen a talpán, aki képes kiválasztani, melyik lesz a neki való. Sajnos a legtöbben nem tudjuk, és nem is akarjuk azt a megoldást választani, hogy mindet kipróbáljuk, és így döntünk. Egyszerűbb, ha némi önismeret segítségével eleve meghatározzuk, melyik lehet a hozzánk illő mód. Ebben igazíthat el, ha alapvető szempontok alapján kategorizáljuk őket, és innen már könnyebben keresgélhetünk.

Módszerek és típusok

Fókuszált figyelem (FF)
Ebben a típusban a lényeg az, hogy egy dologra koncentráljuk a figyelmünket. Lehet ez egy gyertya, egy elképzelt kép, érzés vagy szándék, vagy akár egy hang, mondjuk egy általunk kimondott mantra.
Nyitott megfigyelés (NM)
A buddhista technikák egy része idetartozik, a lényeges, hogy a tudatosságunkat olyan dolgokra irányítjuk rá, mint a légzésünk, az érzéseink vagy gondolataink, és megpróbáljuk eltávolítani magunkat az állandóan kalandozó agyunk utazásaitól. Ha ez sikerült, akkor van rá lehetőség, hogy azonosítani kezdjük a gondolatainkat és érzéseinket, nem hagyva, hogy azok irányítsanak bennünket.
Automatikus transzcendencia (AT)
Ezeknél a technikáknál, mint például a transzcendentális meditációnál vagy a védikus meditációnál, a lényeg azon van, hogy könnyedén, erőfeszítés nélkül végezzük. Nincs szükség hozzájuk koncentrálásra, csak egy mantra ismételgetésére, amit speciálisan magunknak választunk ki. Az ismétlés nyugtató hatása és a mantra vibrálása megnyugtatja az idegrendszert, a transzcendencia mélyebb rétegeibe vezetve, és így spontán javul a fiziológiás és pszichológiai egyensúly. Ezeket a technikákat az különbözteti meg a többi technikától, hogy a használt mantráktól függően mérhetően más eredményeket adtak. {idozito2}

meditacio3

Mit vegyünk még figyelembe?

A megfelelő meditációs technika kiválasztásának más szempontjai is lehetnek.
1. Könnyedség és élvezetesség
A sokféle, sokak által gyakorolt módszer közül az életmód is segíthet választani. Ha nyugodt életet élsz, akkor érdemes kipróbálni egy FF technikát, hogy a figyelmed fokozott legyen. Ha viszont elfoglalt, sokat követelő életed van, akkor inkább egy AT módszer való neked, ami sokkal megnyugtatóbb hatású, és a modern élet kihívásaival szemben képes megújító hatást kifejteni.
2. Hatékonyság
A FF módok nagyon hatékonyak tudnak lenni, ha olyan célzott hatást akarunk elérni, mint mondjuk az együttérzés, de a másik két csoport módszerei jobban hatnak, ha a cél a pszichológiai vagy fiziológiai egészség helyreállítása vagy megtartása. Ezek segítségével a teljesítmény is jobban javítható. Az AT csoportba tartozó védikus meditáció különösen hatékony a szorongás, függőség, magas vérnyomás, alvászavarok és migrének ellen.
Az FF technikák az agynak azon a területén aktívak leginkább, amely a végrehajtó és kreatív funkciókat irányítja. Az NM módszerek szintén ebben a lebenyben hatnak, de sokkal erőteljesebben. Az AT módok az agy egész területén összehangolják az agyhullámokat, ami neurológiai szempontból a legjobb eredmény.
3. Praktikusság
Mindegyik módszernek van egy ideális időigénye. Ha van elegendő időd, akkor napi kétszer egy óra vipassana meditáció (NM) nem okoz gondot, de ez valószínűleg keveseknek vállalható, és inkább olyat kell találni, ami nem emészt fel többet 15-20 percnél.
Szintén fontos kérdés a helyé. Akárhol végrehajtható a gyakorlás? Vagy nyugodt, magányos hely kell hozzá?

Semmi nincs kőbe vésve
• A tanárok sem egyeznek meg abban, hogy milyen gyakran kellene gyakorolnod a módszereket
• Az sem gond, ha kevered kicsit a technikákat, vagy addig kísérletezel, amíg megtalálod a neked megfelelőt.

meditacio2

A legkedveltebb változatok

Mindfulness meditáció
Ez a buddhista gyökerű módszer a legnépszerűbb Nyugaton. Amikor ezt gyakorlod, egymás után áramló gondolataidra figyelsz. Nem ítéled meg őket, nem bonyolódsz beléjük, csak megfigyeled őket, és azt is, ha valamiféle mintázatot vélsz felfedezni bennük. Ez a gyakorlat a koncentrációt a megfigyeléssel társítja, és sokkal könnyebben megy, ha egy tárgyra vagy a lélegzetedre összpontosítasz, miközben a testérzeteidet és az érzéseidet figyeled meg.
Kinek való? Azoknak, akiknek nem áll rendelkezésre egy tanár vagy mester, aki megtanítsa, mivel könnyen gyakorolható egyedül is.

Spirituális meditáció
A keleti vallásokban használt módszer, de a keresztény hitrendszertől sem áll távol. Legjobban talán az imához hasonlítható, amiben a környezetben uralkodó csend visszhangzik, és célja az Istennel vagy az Univerzummal való szorosabb kapcsolódás. A spirituális élmény fokozásához gyakran használnak illóolajokat, leginkább zsályát, cédrust, mirrhát, szantált. Ezt a fajta módszert otthon vagy valamilyen szent helyen könnyedén gyakorolhatod.
Kinek való? Azoknak való leginkább, akik kiteljesednek a csendben és spirituális megvilágosodásra vágynak.

Fókuszált meditáció
Ennél a módszernél a koncentráció eléréséhez valamelyik érzékedet kell használnod. Lehet a fókuszban például a lélegzésed, vagy olyan külső hatások, amelyekre képes vagy összpontosítani: egy gong hangja, egy gyertya lángjának nézése. A gyakorlat elméletben könnyűnek tűnik, de a kezdőknek nehéz egy dolgon tartani a figyelmüket egy-két percnél tovább. Ha az elméd elkalandozik, fontos, hogy visszatérítsd, és újra az eredeti tárgyra koncentrálj.
Kinek való? Ez a módszer mindenkinek ideális, akinek szüksége van egy új fókuszra az életében.

Mozgásmeditáció
A legtöbb ember ennek hallatára biztosan a jógára gondol, de valójában a mozgásmeditáció jól megvalósítható az erdőben sétálva, kertészkedés, vagy bármilyen lágy mozgás közben. Aktív formája az elmélyülésnek, amelyben a mozgás irányít.
Kinek való? A mozgásmeditáció azoknak való, akik a cselekvésben találnak békét, és szeretik, ha elkalandoznak a gondolataik.

Mantrameditáció
Ez a technika nagyon elterjedt a hindu és buddhista tradíciókban. Az elme megtisztítása érdekében egy repetitív, vagyis ismétlődő hangot használ, ami lehet egy szó, mondat, vagy akár az Om szócska.
Mindegy, hogy ez a mantra hangosan vagy csak magadban hangzik el, miután egy ideig mondogatod, sokkal éberebbé válsz, és összhangba kerülsz a környezeteddel. Ez az érzékelés sokkal mélyebb rétegéig vezet el.
Kinek való? Néhányan azért kedvelik ezt a módszert, mert könnyebbnek találják azt, hogy egy szóra koncentráljanak a lélegzésük helyett. Azoknak is jó technika, akik nem szeretik a csendet és élvezik az ismétlődést.

Transzcendentális meditáció
Ez a módszer a világon a legnépszerűbb, és tudományosan is sokat kutatták. Sokkal jobban egyénre szabható, mint a mantra meditáció, mivel saját szöveget találhatunk ki, ami illik hozzánk.
Kinek való? Ez a technika azoknak való, akik szeretik a rendszert és komolyan gondolják, hogy rendszeresen meditálni fognak.