gyogynovlEgy bögre gőzölgő, illatos gyógynövénytea akár a legmakacsabb megfázásban is segíthet. De vajon melyik növényt milyen tünethez válasszuk, és hogyan készítsük?

Gyógyír a bögréből

A hideg téli hónapokban és a tavaszhoz közeledve a megfázás, meghűlés, influenza igen gyakran jelentkezik. A fertőzések megelőzésére fontos a réteges és időjárásnak megfelelő öltözködés, az immunrendszerünk megerősítése és a vitaminpótlás. Ha mindezek ellenére nem tudtuk elkerülni a meghűlést, szerencsére számos természetes módszerrel enyhíthetjük annak kellemetlen velejáróit. Erre az egyik legjobb és legkézenfekvőbb módszer a gyógyteák fogyasztása, melyek azontúl, hogy a megnövelt folyadékfogyasztás révén gyorsítják az orrváladék elfolyósítását és ürülését, vízben oldódó aktív hatóanyagaik révén más biológiai aktivitást is kifejtenek, amivel gyorsítják a gyógyulást, vagy éppen erősítik az immunrendszert.

gyogynov2nA tünetek ellen is hatnak

A meghűléses betegségek természetes módon történő kezelésére elterjedt módszer az erélyes izzasztás alkalmazása, amiben legfontosabb szerepet a szervezet védekezőképességének fokozása játszik. Megfázás esetén leggyakrabban diaforetikus- azaz izzasztó hatású- gyógynövényekből, hársfavirágból és a bodzavirágból készült gyógyteát fogyaszthatunk.
A meghűlés kezelésének másik kedvelt gyógynövénye a kamilla, mely elsősorban gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható. A kamillavirágból készült tea nyálkatartalma révén bevonja az irritált, gyulladt nyálkahártyát, így hozva enyhülést. A bodza-, hársfa- és kamillavirágból gyógyteát forrázat készítésével nyerhetünk, amihez a drogot forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10-20 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. Szűréskor érdemes jó alaposan kinyomkodni a felpuhult növényi részeket, illetve a filteres tea alkalmazásakor magát a filtert is, hogy minden hatóanyag, így az értékes nyálka is az italba kerüljön.
A megfázás egyik leggyakoribb kísérő tünete a produktív köhögés, mely során a túlzott nyáktermelődés a légutak irritációját okozza. Köptető hatású gyógynövény készítmények fogyasztásával enyhíthetőek a kellemetlen tünetek és a bakteriális felülfertőződés is megelőzhető. A legismertebb köptető hatású gyógynövény a kakukkfű. A nyákoldó, köptető hatás elérésére fogyasszunk a kakukkfű virágzó hajtásából készült teát, alkoholos tinktúrát, inhaláljunk kakukkfű illóolajjal, de a hát és mellkas kakukkfű illóolajos kenőcsökkel történő bekenése is enyhülést hozhat.

Megelőzés teákkal

Mivel a megfázást, influenzát a legyengült immunrendszert megtámadó vírusok okozzák, hideg időben a betegségek megelőzésére különösen fontos az immunrendszer erősítése. Erre az egyik legkiválóbb gyógynövény a kasvirág, vagy Echinacea, mely az immunsejtek aktivitását fokozza, így készítményeit a megfázás, influenza elején alkalmazva a betegség lefolyása gyorsabb, a tünetek pedig enyhébbek. Alkalmazásáról fontos megjegyezni, hogy hatóanyagai egy része hőre érzékeny, ezért ne teaként fogyasszuk, hanem gyökerének alkoholos kivonatát, vagy a föld feletti részek préslevét tartalmazó készítményt használjunk!
Megelőzésként, illetve a megfázást követő lábadozás során javallottak az erősítő, roboráló hatású teák. Ezek közül legfontosabb a C-vitamin forrásként is ismert csipkebogyó, melyet önmagában és más gyógynövényekkel – például hibiszkusszal- tea formájában, vagy étrendkiegészítő, vitamin készítmény formájában alkalmaznak. Mivel hatóanyaga hőérzékeny, ezért nem forrázatot, hanem hideg vizes kivonatot készítünk a csipkebogyó húsából: azt szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, 5-10 órán át állni hagyjuk, majd szűrés után fogyasztjuk.

gyogynov1n

Tippek gyógytea vásárláshoz

• A gyógyteák vásárlásakor mindig figyeljünk arra, hogy a készítmények az adott gyógynövények aktív hatóanyagait tartalmazó részeiből készüljenek! Tehát a kamilla esetén például kamillavirágzat teát és ne kamillateát vásároljunk, fogyasszunk.
• Amennyiben gyógyító célból iszunk teát, akkor a hatásosság érdekében mindig a megfelelő mennyiségű gyógynövényt kell alkalmazni – erről szakkönyvekből, gyógyszerészünktől tájékozódhatunk – a tünetek megszűnéséig akár naponta 2-3 alkalommal.
• Fontos a gyógynövény minősége is: ha a termék csomagolásán szerepel, hogy „gyógyszerkönyvi minőségű”, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a benne lévő gyógynövény tartalmazza az előírt hatóanyag mennyiséget, így a belőle készült tea valóban hatásos lesz. A „gyógyszerkönyvi minőség” garantálja továbbá, hogy a benne található növényi részek nem szennyezettek különféle, az egészségre káros anyagokkal (pl. nehézfémek, rovarirtószerek).

gysztlogo