evelinl2018 decemberében bronzérmet szerzett Bikini Fitnesz kategóriában a világbajnokságon: Szalai Evelin egy pihenőidőszak végén újra formában: igazán érdemes a szemünket rajta tartani!

Szalai Evelin nem először szerepel a fitt.info magazin címlapján: éppen három éve beszélgettünk az akkor még csak húszéves kezdő versenyzővel. A fiatal lánynak nagy tervei voltak: hogy ezeket hogyan sikerült valóra váltani, és merre tart most, arról is mesélt.

Elevenítsük fel, miről is beszéltünk 2016 februárjában? Alig győzted sorolni a versenyeket!
Igen, akkor szinte még az első versenyeimre készültem, amelyek nagyon is jól sikerültek! Abszolút bajnoki címet szereztem Bikini Fitnesz kategóriában, és a Fitmodell kategóriát is megnyertem a FitBalance-on. Még akkor ősszel a Magyar Bajnokságon is megnyertem a kategóriámat, aztán Dominikán a világbajnokságon tizenkettedikként végeztem.
És a sorozat nem maradt abba, hiszen az elmúlt évet még nagyobb sikerrel zártad, ugye?
2018 decemberében indultam Ecuadorban a világbajnokságon, ahonnan juniorként bronzérmet hoztam el, pedig olyan komolyan most nem is készültem. Ez hatalmas eredmény, juniorként nagyon kevesen dicsekedhetnek ilyennel világviszonylatban. Egyébként junior kategóriába 23 éves korig tartozunk – én most vagyok ennyi. {idozito2}
Három éve folyamatosan versenyzel?
Nem, volt egy hosszabb kihagyás, pihenőidő, tavaly év végén kezdtem újra. Érdekes, hogy nem is tudnám pontosan megfogalmazni, miért, de pihenésre volt szükségem, nem akartam mindenáron erőltetni a versenyzést. Az, hogy év végén újrakezdtem, elég spontán, hirtelen jött, szinte a világbajnokságon, és azt hiszem, beigazolódott, hogy érdemes hallgatnom az ösztöneimre.

16Aki nem tud eleget enni…

A versenyrutinod ennyi idő után már elég komoly, van még olyan dolog, ami gondot okoz a megmérettetéseken?
Nagyon szeretek versenyezni, így nem nagyon látom a nehézségeket. A legjobban talán az zavar, hogy minden versenyen hideg van és fázunk. De lelkileg például nem viselnek meg a megmérettetések, nem vagyok izgulós. És persze már mindent meg is tanultam: elkészítem magamnak a hajamat, a sminkemet, az időmet is én osztom be, elmegyek barnításra, megvárom a száradási időt, és így tovább… Ez az egész egy folyamat, amin végig kell menni, amíg színpadra nem állunk. És a verseny előtt csak pihenni kell, a backstage-ben pedig bemelegíteni, hogy az izmokba vér jusson, és még jobban mutassanak a színpadon. Kint megmutatjuk magunkat, és már csak azt várjuk, hogy bekerültünk-e a döntőbe. Az előtte lévő időszakban persze a diéta és a vízmegvonás tud kemény dió lenni.
Igen, kevesen bírják ezt az életmódot.
Edzeni nagyon szeretek, azzal egyáltalán nincs problémám. Az étkezéssel inkább: a versenydiéta nagyon szigorú, nagyon meghatározott benne, hogy miből mennyit és mikor kell ennem. Nekem nem az a gond, hogy valamit nem ehetek, inkább az, hogy sok húst enni nehezemre esik. Másoknak talán természetes, hogy megeszik két szelet tenyérnyi húst, de annak ellenére, hogy finom, nekem ez sok, és nehezemre esik. Viszont ha nem viszek be elég fehérjét, akkor nem tudok fejlődni, tehát meg kell ennem.
Hogy oldod meg ezt a problémát?
Az sajnos nem segít, hogy másik típusú hús legyen, mert sem a csirke, sem a hal vagy a marha nem megy ilyen mennyiségben. Persze van, amikor meggyőzöm magam, hogy muszáj, azt mondogatom magamnak, hogy e nélkül nem fejlődök. És persze pótolom máshol, ha mégsem sikerül: sok tojásfehérjével, fehérjeturmixokkal.

134„Te mitől nézel ki ilyen jól?”

Legutóbb, amikor beszélgettünk, éppen a személyi edzői képzést végezted, és nagyon büszke voltál a vendégeidre. Most is kérnek tőled tanácsokat?
Igen, akkor végeztem az iskolát, és a képzéshez hozzátartozott, hogy vendégeink legyenek, többen is jártak hozzám Győrben. Amikor levizsgáztam, felköltöztem Budapestre, és ott kellett hagynom őket, aztán jöttek a versenyek, magamra kellett koncentrálnom, és mások edzése kimaradt az életemből. De most is folyamatosan keresnek meg lányok, akik tanácsokat kérnek étrendről, mozgásról, kérdezik, hogy mitől van ilyen alakom. Ezekre a kérdésekre mindig szívesen válaszolok is, örömmel segítek. A jövőmben egyértelműen lesz helye ennek a munkának is.
Milyen tanácsot adsz azoknak, akik fogyni szeretnének?
A saját tapasztalataimat is tudom alkalmazni, de persze mindig hozzá kell igazítani az élethelyzethez a diétát. Például egy kezdő vendégnek, aki fogyni akar, nem versenyezni, és még nem is edzett sokat, egyáltalán nem a versenydiéta való. Olyat is hallottam már, hogy valakit ilyen diétára állított az edzője – persze le lehet tőle fogyni, de a vendég életkedvét is elvesszük, hiszen monoton, egyoldalú étrendet követ, ami hosszú távon nem tartható és nem is egészséges. Ha valaki fogyni akar, és tőlem kér tanácsot, akkor egy kevésbé szigorú étrendet javasolok, többféle alapanyagból, többféle elkészítési móddal készült fogásokkal, amitől azért beindul a fogyás.
Mik a közeljövő tervei számodra?
Az ecuadori verseny nagyon jó visszajelzés volt, hogy itt az ideje újra belevágnom a versenyzésbe. Az edzéseket soha nem is hagytam abba, a pihenés alatt sem, és most is edzek Berkes Lászlóval. Az idei tavaszra már vannak is célok: a Magyar Kupán szeretnék indulni, a Magyarország által rendezett első Diamond Cup versenyen májusban, és az Európa-bajnokságon Spanyolországban.
És ezek mellett jut időd másra is?
Igen, az utóbbi időben a közösségi oldalaimon a személyes márkámat is próbálom építeni, amit nagyon élvezek, már csak azért is, mert így hasznos tanácsokat is adhatok a követőimnek.