A köhögés az egyik legkellemetlenebb tünetet a megfázásos betegségeknek, ami akár hetekre is elhúzódhat. De biztosan minden köhögést megfázás okoz? És egyáltalán: hányféle köhögés létezik?

A tél és a kora tavasz a köhögéses megbetegedések fő időszaka, a kellemetlenség akár 2-3 héten keresztül is kínozhat. A szűnni nem akaró tünet a szervezetet megterheli, és az éjszakai alvást is akadályozza.

Orvoshoz menjek vagy várjak?
A köhögésnek a légúti kórokozókon kívül számos egyéb oka lehet. A félrenyelt ételek vagy italok, a belélegzett füstös, poros levegő érthető módon köhögést vált ki. Számos betegség járhat köhögéssel, köztük nem légúti megbetegedések is. Ilyen a refluxbetegség, amikor az ágyban fekvéskor a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomornedv éjszakai köhögést és tartós rekedtséget okozhat.
Egyes gyógyszerek mellékhatásként váltanak ki köhögést, ilyenek például az ACE-gátló típusú vérnyomáscsökkentők (pl. enalapril, lizinopril hatóanyagok). Ezen a mellékhatáson sok esetben csak az adott gyógyszer másik gyógyszerre való cserélése segíthet.
Annak az eldöntéséhez, hogy a köhögéssel orvoshoz kell-e fordulnod, vagy próbálkozhatsz öngyógyszereléssel és házi praktikákkal, az egyik legfontosabb megválaszolandó kérdés az, hogy mióta tart a köhögés. A három hétnél rövidebb ideje tartó, egyéb náthás panaszokkal (pl. orrfolyás, orrdugulás, torokfájás) együtt járó köhögés otthon is kezelhető. {idozito2}

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha
• a köhögés fájdalommal jár
• vér található a köpetben
• zöldes-sárgára színeződött a felköhögött váladék
• légszomjat tapasztalsz
• 39 ºC fölötti lázad van
• a köhögés egy új gyógyszer szedését követően jelentkezik
• egyéb panaszok (pl. náthás tünetek) nélkül jelentkezik a köhögés
• több, mint három hete tart

kohogesnNem mindegy, milyen köhögés!
• A köpetürítéssel járó köhögések köhögéscsillapító szerekkel való csillapítása, ilyen módon a váladék légutakban való felhalmozódásának elősegítése tilos!
• Mivel a köhögéscsillapító a köhögést „elnyomja”, a köptető pedig azzal ellentétes hatású, hiszen „felköhögtet”, együttes szedésük kerülendő!

Köhögök, köhögök, de nem könnyebbülök meg tőle…
A megkönnyebbüléssel nem járó, ún. száraz köhögés esetén nincs felszakítható váladék a légutakban. A köhögésnek ez a típusa általában kezdődő légúti betegségeknél lép fel. A száraz köhögés a szervezet számára nagyon megterhelő; az alvás nyugalma és a jobb nappali közérzet érdekében lényeges a csillapítása.
Száraz köhögés esetén az agyi köhögési központban gátlólag ható köhögéscsillapító szerekkel érdemes próbálkozni. Ilyenek a vény nélkül is megvásárolható, dextrometorfán hatóanyagú patikaszerek, amelyek maximum 2-3 hétig szedhetők egyhuzamban.
Száraz köhögésnél a légúti nyálkahártya gyulladt, irritált és érzékeny, ezért jóleső érzést ad, ha azt nyákszerű anyagokkal vonjuk be. A növényi kivonatok közül az izlandi zuzmó, az erdei mályva levele és virága, a lándzsás útifű levele, a kankalin virága, illetve az orvosi ziliz gyökerének kivonata nyújthat segítséget a kínzó köhögési inger és az irritált légúti nyálkahártya okozta panaszoknál.
FITT.TIPP: A népi gyógyászatban régóta alkalmazott mézről sem szabad megfeledkezni! Napjainkban már klinikai vizsgálatok is igazolják ennek az édes gyógyírnak a köhögéscsillapító hatását. Az esti mézfogyasztás, legyen szó akácmézről, vegyes virágmézről, levendulamézről vagy egyéb fajtáról, egyaránt kiváló segítőtárs az elalvásban és az éjszakai nyugalom biztosításában a száraz köhögéses időszakban.

Hurutos légutak
A hidegebb évszakokban számos vírus okozhat jelentős mennyiségű orr- és garatváladék képződésével járó fertőzést. A fokozott váladékképződés váltja ki a hurutos vagy nyákürítéssel járó ún. produktív köhögést is. Miért baj a sok váladék? Amellett, hogy a kelleténél bőségesebb mennyiségű váladék miatt a légutak keresztmetszete csökken, a sok hurutos nyák a kórokozók szaporodásának is melegágya. Ezt tudva, a váladék felszakítását, felköhögését és szervezetből való távozását elősegítő ún. hurutoldók és/vagy köptető készítmények használata javasolt.
• A sűrű, nyákszerű váladékot apróbb darabokra szaggató hurutoldók (pl. acetil-cisztein, karbocisztein hatóanyagok) hozzásegítenek ahhoz, hogy a váladék könnyebben felköhöghető legyen.
• A légutakban lerakódott váladék mennyiségét tovább növelő és a köhögési inger intenzitását fokozó köptetők (pl. ambroxol, kakukkfű, borostyánlevél) a köhögési folyamat serkentése révén járulnak hozzá a könnyebb felköhögéshez.
Hurutoldókat vagy köptetőket napi 2-3 alkalommal, étkezés után kell bevenni, ügyelve arra, hogy a napi utolsó adag bevétele a késő délutáni órákban történjen (az esti bevétel kerülendő, mert akkor a nyák felköhögésével telne el az éjszaka egy része).
FITT.TIPP: A hurutos nyák felköhögése bőséges folyadékbevitellel, különféle illóolajok (pl. eukaliptusz, borsmenta) alkalmazásával – akár inhalálással vagy mellkas-bedörzsöléssel-, illetve a levegő megfelelő páratartalmának (40-60 % relatív páratartalom) a biztosításával elősegíthető.

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész