lilaleadA tavaszi, erőltetett méregtelenítő kúrák helyett van sokkal jobb megoldás, amelynek segítségével újra egyensúlyba kerülhet az egész testünk és lelkünk, és még az is kiderül, mi is volt a baj!

Lélek és test együtt mozdul, együtt rezdül: ha az egyik működésén javítunk, a másiknak is segítünk. Bár már tudjuk, hogy a méregtelenítés, a tisztítókúrák nagyrészt feleslegesek és nem is hatékonyak, de az biztos, hogy némi megkönnyebbülést mindenki ösztönösen kíván a téli sötétség és nehéz ételek után: mintha a pókhálót akarnánk letörölni magunkról. Az eddig ismert, és sokak által évekig szinte vallásosan követett tisztítókúrákkal az is a baj, hogy olyan jól kezdődnek: az ember elkezdi magát jobban érezni, nő az energiaszintje, még le is ad egy-két kilót. Aztán véget ér, a kilók visszajönnek, ahogy a fájdalmak is, a kedv és az energia pedig elkezd eltűnni. A legtöbb módszer, ami a megkönnyebbülést szolgálná és segítené a szervezet működését, csak egy-egy területre koncentrál, például az emésztésre vagy az anyagcserére. A másik gond, hogy mindig inkább azt mondja meg, hogy mit hagyjunk el, azt nem, hogy mit válasszunk helyette. Ha csak a fizikai testünkkel foglalkozunk, és nem az egész lényünkkel, biztosan nem számíthatunk jó eredményekre.
A lélek és a test szoros kapcsolatát az is mutatja, hogy amikor egy kapcsolat, személyes gond vagy munkahelyi konfliktus ér, azt a tested is megsínyli. Ilyenkor stresszhormonok termelődnek, amelyek rontják az alvásminőséget, hízást okoznak és megemelik a vérnyomást. A mély gyász a szív működésében is képes változásokat létrehozni. A magány és az unalom is egyértelműen kapcsolatba hozható krónikus egészségügyi problémákkal. A lényeg, hogy egy boldog, nyugodt ember fizikailag is különbözik egy mérges, szomorú vagy szorongó embertől. A testünk és a gondolataink, érzéseink oda-vissza hatnak egymásra: ez a hatás pedig akár gyógyító, akár megbetegítő tényező is lehet. Éppen ezért is van szükség arra, hogy az egész rendszert próbáljuk megjavítani.

A hét rendszer elmélete

Ez az elmélet azon alapul, hogy a testi, mentális és érzelmi kérdéseket együtt érdemes kezelni. Alapjaként a nyugati orvoslás és a keleti filozófiák együtt szolgálnak. Ha már hallottál a test hét energiaközpontjáról, a csakrákról, akkor látni fogod, hogy ezek is szerepet kaptak benne.
A hétből mindegyik rendszer bizonyos fizikai és érzelmi területeket, kérdéseket reprezentál, amelyeket táplálkozás, életmód és színterápia útján lehet megközelíteni. Ha valaki makacs tünetekkel küzd, ez a módszer segíthet, hogy kiderüljön, melyik központ billent ki az egyensúlyából. Megérthetjük, hogy egy korábban jól működő dolog hogy romolhatott el, hogyan javíthatjuk az egészségünket. {idozito2}

vorosA gyökérrendszer

SZÍN: VÖRÖS
A gyökérrendszerhez tartozik a biztonság, túlélés és stabilitás érzete. Mivel amikor a túlélés a tét, szinte semmi másra nem koncentrálunk, érdemes minden gyógyulási folyamatot innen indítani.
Mi tartozik ide?
Ehhez a részhez tartoznak a családot és közösséget illető érzelmi kérdések, hiszen azok adják a világba az alapvető hátterünket.
Amikor teljes mértékben jelen szeretnénk lenni a világunkban, biztonságban kell éreznünk magunkat. Ha nem ezt érezzük, az adrenalint termelő mirigyek beindulnak. Az immunrendszer az, ami a belső határainkat védi.
Szintén ide tartoznak a genetikai kérdések is, hiszen ezek is a család és identitás területéhez tartoznak. Végül a gyökérhez tartoznak azok a struktúráink, amelyek a Földön tartanak: a lábak, a végbél, csontok, izmok és bőr.
Hogyan állítható vissza az egyensúly?
• Mivel a gyökérrendszer színe a vörös, az ilyen színű ételek segíthetnek kiegyensúlyozni az itt fellépett egyensúlyvesztést.
• Gondoljuk át az olyan ügyeket, amelyek a családdal és a közösséggel kapcsolatosak. Ha bizonytalan vagy benne, hogyan csináld, kérj segítséget egy szakembertől.
• Ne egyél, igyál olyasmit, ami az adrenalint termelő mirigyeket aktiválja és stresszbe hozza az immunrendszert (pl. kávé).
• Egyél elegendő fehérjét, ásványi anyagot és vörös színű ételeket. Az eper, paradicsom, piros színű paprika ráadásul C-vitaminban is gazdagok, és segítenek a stresszt szabályozó hormonok termelésében. Mindenféle fehérje, különösen a szabadon tartott állatok vörös
húsa segítenek kiegyensúlyozni és megerősíteni az energiaszintet és a vércukorszintet.

narancs
Az áramlás rendszere

SZÍN: NARANCS
Ez a rendszer azokra a testrészekre koncentrál, amelyek új életet képesek létrehozni.
Mi tartozik ide?
Ide tartozik a teljes szaporítórendszer, de a sejtek megújulásának folyamata is. Ide sorolhatók a vesék és a hólyag, mivel ezek irányítják a szervezetben a víz áramlását, segítenek a folyadékfogyasztás és a hidratáltság kezelésében.
Amikor áramlásban vagyunk, az azt jelenti, hogy könnyen tudunk befogadni és elengedni. Ennek megfelelően a vastagbél is része ennek a rendszernek, hiszen itt vonódik ki a víz a felesleges anyagok közül.
A rendszerhez tartozik a kreativitás, az érzelmek és kapcsolatok. Ha jól működik, képesek vagyunk jól működő kapcsolatot fenntartanunk a munkánkkal, barátainkkal és párunkkal.
Hogyan állítható vissza az egyensúly?
• Az olyan narancsszínű ételek, mint a sárgarépa és az édesburgonya sok karotinoidot tartalmaznak, amelyet mindkét nemnél összefüggésbe hoztak a hormonrendszer szabályozásában. A citrusfélék és más narancs ételek bioflavonoid tartalma szabadon tartja az ereket és kivédik a visszerek képződését. A két anyag szintén hat a daganatos sejtek növekedése és szaporodása ellen.
• Az olyan kreatív tevékenységek, mint a zenélés, festés, főzés a kreativitást serkentik és hagyják áramolni az érzelmeket.
• Mindig figyeljünk a megfelelő hidratáltságra, és vigyünk be elegendő mennyiségű egészséges zsírsavat.
• Együnk több narancsszínű ételt.
• Kerüljük a szintetikus parfümöket, BPA-t tartalmazó műanyagokat és más olyan anyagokat, amelyek ártanak a hormonrendszernek.

sarga
A tűz rendszere

SZÍN: SÁRGA
A harmadik rendszer a napfonattal és az emésztéssel van összefüggésben.
Mi tartozik ide?
A hasnyálmirigy, máj, epehólyag, vékonybél és gyomor tartozik ide. Ezek közös szerepe, hogy a bevitt élelmiszereket megemésszük, energiává alakítsuk, ahogy a tűz is életet adó meleget ad az elégett anyagokból.
Ez a tűz adja a hajtóerőt a munkához, versengéshez és teljesítményhez. Amikor egyensúlyban van, energikusnak, erősnek és magabiztosnak érezzük magunkat. Amikor túlműködik, könnyen elveszítjük az örömöt a teljesítményben, hiszen mindig még többre vágyunk. Amikor alulműködik, fáradtnak, kiégettnek érezzük magunkat.
Hogyan állítható vissza az egyensúly?
• A sárga a tűz színe, ahogy ez a színe sok olyan gyorsan égő szénhidrátnak is, amelyek kiégést okozhatnak, hiszen túlhevítik a rendszert. A lassan égő, alacsony glikémiás indexű, rostokban gazdag szénhidrátok azok, amelyek kiegyensúlyozott tüzet adnak. A rendszernek szintén szüksége van a B-vitamin csoport minden tagjára, hogy egészségesen működjön az anyagcsere és az ételből energia jöjjön létre.
• Alakítsunk ki egyensúlyt a munka és az élet között, és tanuljuk meg megfelelően táplálni az ambíció, energia és hajtóerő hármasát.
• Együnk több zöldségek és más, rostokban gazdag szénhidrátot, valamit sárga színű melegítő alapanyagokat, mint a gyömbér és a kurkuma.
• Egészítsük ki táplálékunkat B-vitamin komplexszel.

zöld
A szeretet rendszer

SZÍN: ZÖLD
A nyugati hagyomány a szeretetet a szívvel köti össze, a hagyományos kínai orvoslás szerint a tüdő a gyász otthona.
Mi tartozik ide?
A szeretet a negyedik rendszer, ami a szív és a tüdő területét foglalja magába.
Ez a rendszer irányítja a vonzódást, azt az érzést, hogy a szeretet minden formája képes minket nagyobbnak éreztetni a saját szemünkben, hatására nagyvonalúvá, jobbá válunk. Amikor ez a rendszer kibillen az egyensúlyból, az gyakran mindent elsöprő gyászban nyilvánul meg, és olyan csalódottság érzésben, ami nem is akar meggyógyulni.
Az egyik legnagyobb kihívás ezen a területen, hogy a szeretetet magunknak is megadjuk-e. Sokan azt tapasztalják, hogy az egyensúly kibillenését éppen az okozza, hogy minden szeretetüket másoknak adják, és saját magukra nem is jut figyelmük.
Hogyan állítható vissza az egyensúly?
• A rendszer színe a zöld, ami a gyógyulás színe is, a legtöbb zöld ételt a szív egészségére pozitívnak tartjuk.
• Találj módokat, hogy kiteljesítsd nagyvonalúságodat, szeretetedet és együttérzésedet, és ne feledkezz el a saját magad szeretetéről sem. Jó ötlet lehet időt és erőforrást áldozni arra, hogy másoknak segíts, ahogy arra is, hogy időt szánj arra, hogy megnyugodj és feltöltsd magad.
• Próbálj ki aerob jellegű mozgásokat, amelyek nagy mozdulatokkal dolgoznak, mint a tánc vagy a futás, hogy a szíved és tüdőd optimális állapotban tartsd.
• Egyél sok zöld színű zöldséget, mint a brokkoli, kelbimbó, sötétzöld leveles zöldségek.

kek
Az igazság rendszere

SZÍN: AKVAMARINKÉK
Ahogy felfelé haladunk a testben, elérünk az igazság rendszeréhez.
Mi tartozik ide?
Ehhez tartozik a pajzsmirigy, torok, fülek, orr és a száj. Az érzékszervek segítenek információhoz jutnunk és hűen kifejeznünk magunkat. A hallás és beszéd is ebbe a rendszerbe tartozik.
Ez a rendszer irányítja azt a képet, amit magunkról mutatunk a világnak, és az elképzelésünket arról, hogy kik vagyunk. Az önazonosság, választás és a hang mind az igazság része, és itt a hang egyaránt jelenti a beszéd fizikai cselekvés részét és a szélesebb értelemben vett önkifejezést. Ha képesek vagyunk kommunikálni alapvető gondolatainkat és érzéseinket, máris nagy lépést tettünk a rendszer támogatása érdekében. Mai világunkban mégis sokan bajban vannak, amikor ki kellene fejezniük igaz valójukat. Nem ritka, hogy akik félnek nyíltan beszélni, úgy érzik, hogy képtelenek lefogyni. Úgy tűnik, ha megtaláljuk a valódi hangunkat, mintha máris aktiválnánk a pajzsmirigyünket, egészségesebb anyagcsere szintet elérve.
Hogyan állítható vissza az egyensúly?
• Gyakoroljuk az egyenes, nyílt beszédet.
• Együnk több, tengerből származó növényi alapanyagot, amelyek gazdagok jódban, szelénben és cinkben.
• Együnk több levest, ragut, szószt, és más olyan folyékony ételt, ami a torkot táplálja.

lilan
A belső szem rendszere

SZÍN: INDIGÓ
A hatodik rendszer magában foglalja az agyalapi mirigyet, amit néha belső szemnek is neveznek, hiszen a test és agy jelzéseit felügyeli.
Mi tartozik ide?
Ide tartozik a szemünk is, ahogy az idegsejtek, idegi ingerületvezetők, agysejtek, amelyek feldolgozzák, amit látunk.
A belső és a külső szemünk is ide tartozik, ahogy az alvás, a hangulatok, gondolatok és az intuíció. Ha valaha is azt érezted, hogy a rossz alvás vagy rosszkedv hatására mintha nem látnál jól, vagy érzékelted, hogy a jókedv vagy egy jó alvás hogyan mutatja tisztábbnak a dolgokat, máris látod értelmét, hogy egyensúlyt teremts ebben a rendszerben.
Hogyan állítható vissza az egyensúly?
• A rendszer színe az indigó, így hát kék és bíborszínű ételekkel támogathatod. A bogyók és a szőlő különösen jó forrásai a rezveratrolnak, annak az antioxidánsnak, amelyek védik az agyat és az idegeket.
• Aludj eleget!
• Írj álomnaplót, amiben követheted, a belső szemed mi mindent lát
• Halgass az intuíciódra és ösztöneidre
• Egyél több kék és lila ételt

fehér
A szellemi rendszer

SZÍN: FEHÉR
Ez a rendszer foglalja magában a legnagyobb kihívásokat: a célt, a kapcsolódást és magát a lelket.
Mi tartozik ide?
Ennek segítségével ismerhetjük fel, hogy egyéniek vagyunk, de mégis elválaszthatatlanok az egésztől. Segít, hogy kapcsolódhassunk jelentésekhez és célokhoz, értékekhez, hitekhez, és olyan tevékenységekhez, amelyeket fontosnak tartunk.
Az ide tartozó szervünk a tobozmirigy, ami a napi ritmust szabályozza, megkülönböztetve a sötétséget a világosságtól. Ha a ritmusunk kibillen, nem tudunk aludni, nehezen kezeljük az évszakok közti váltásokat, elveszettnek érezzük magunkat, akkor ezzel a rendszerrel van gondunk.
Hogyan állítható vissza az egyensúly?
• Szánjunk időt naplóvezetésre, amelyben az életünk célján elmélkedünk.
• Keressünk olyan tapasztalatokat, amelyek igazi örömöt keltenek, és megmutatják annak örömét, hogy élünk.
• Együnk tápanyagokban gazdag fehér ételeket, mint a kókusz, hagyma, fokhagyma, káposzta, karfiol, amelyek a májat tisztítják, és rostokban gazdag fehér babot.