reggellUtálod a reggeleket? A kapkodó kezdés után, mintha az egész napod abból állna, hogy visszanyerd az életkedved – és mire ez bekövetkezik, újra este lesz? Szerezd vissza a reggeleid felett az uralmat, és szeresd meg őket!

Miért jó a reggeli rutin?
A reggeli rutin igazi kincs, ha valóban szokássá válik. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert ilyenkor vagyunk a legproduktívabbak, és ha nem használjuk el ezt az energiát a rohanásra és bosszankodásra, kapkodásra, akkor sokkal tovább fenntarthatjuk a szintjét, tehát tovább használhatjuk. 

Jó reggelt, lélek!

Ha jókedvűen, mosollyal szeretnél kilépni az ajtón, akkor nem árt, ha az otthoni tevékenységek is mosollyal telnek.

• kelj fel jól – ha van rá lehetőséged, érdemes a felkelést úgy időzíteni, hogy magadtól ébredj. A megfigyelések szerint ugyanis az erőltetetten, órára való ébredés azzal az eredménnyel jár, hogy valószínűleg egy olyan alvásfázisba csörög bele a vekkered, amiből sokkal nehezebb lesz magadhoz térned. Ez persze azt is jelentheti, hogy ha úgy esik jól, kissé korábbra is csúszhat a reggeled indulása! A másik fontos tudnivaló, hogy az alváshiány nem behozható a hétvégén, tehát igyekezz minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban feküdni és kelni.
• kezdd a napod mosolygással – ugye tudod, hogy a mosoly a másik irányba is működik, tehát ha egy nagy mosollyal vágsz neki a napodnak, máris megalapoztad az egész napos jó hangulatodat? Hogy ez a mosoly őszinte legyen, nem árt néhány dolgot előkészíteni előző nap. Gondold át a másnapi teendőidet, hogy ne azokra riadj fel. Nem mindenki ilyen típus, de sokaknak megnyugtató, ha még a másnapi ruhájukat is kiválasztják és kikészítik maguknak!
• tartsd még kikapcsolva a telefont – az elmúlt években a legtöbb ember reggeli rutinjának első eleme lett, hogy a telefonjukhoz nyúlnak, és azonnal az üzeneteket, közösségi oldalakat, híreket ellenőrzik. Ezek a bejövő impulzusok nagyon könnyen kizökkentenek a békés napindítás hangulatából, és eltérítenek az előre eltervezett és bevált nyugodt rutin végrehajtásából. Helyette inkább szánj 5-10 percet meditációra vagy jóga napüdvözletekre, hogy nyugodtan kezdd a napot! {idozito}

 

Jó reggelt, szerelem!

Vannak párok, akiknél csak az este és az éjszaka jöhet szóba egy kis összebújásra, míg mások inkább a reggeli szeretkezés hívei. Aki próbálta a felkelés utáni szexet, az tudja, hogy az egész napi hangulatot megalapozza ez a rohanásból lecsípett kis idő. Ki ne akarna úgy indulni otthonról, hogy egy ilyen meghitt, szeretetteljes élménnyel indította a napot?
• azok a hormonok – a kiadós ölelkezés kiváltotta hormonreakciók, vagyis az orgazmus közben termelődő oxitocin nem csak a kapcsolatotokat erősíti, de megnyugtat, boldoggá tesz, és a kapcsolatot is erősíti. Olyan ez, mint egy reggeli meditáció. Ráadásul az élmény hatására csak úgy ragyogsz majd, tehát a sminkelés idejéből is lecsíphetsz egy kicsit!
• boldogság hosszú távra – gondoltad volna, hogy egy reggeli közös forró tíz perc hatása a hangulatodra akár egy héten át is érezhető? A stressz elszáll, és nyoma sem marad!
• sokkal intimebb – gondoltál már arra, hogy nagyjából csak egy olyan ember van, aki tudja, hogy nézel ki, hogy viselkedsz, abban a pillanatban, amikor felébredsz? Kettőtök közös, titkos pillanata ez, amit egymással megosztva az intimitás még jobban megélhető.
• okosabb, ellenállóbb – bizony, a reggeli szex olyan előnyökkel jár, amire nem is gondoltál volna! A közben termelődő ingerületátvivő anyagok és hormonok, mint a dopamin, igazán élesre járatják az agyadat. A forró percek során ráadásul olyan antitestek koncentrációja is megnő, amelyek sokkal jobban feltüzelik az immunrendszeredet, mint a C-vitamin.
• pótolja az alvásidőt – arra gondolsz, hogy a reggeli rohanásban kinek van ideje ilyesmire, és az szóba sem jöhet, hogy előbb keljetek? Pedig megéri, mivel a pozitív hatások sokkal nagyobbak, mint az a néhány tíz perc kihagyott alvás! Vagy mégsem? Próbáltátok a közös reggeli zuhanyt?reggeln

Jó reggelt, sport!

Te mikor szoktál edzeni? Vannak, akik csak este jutnak el a szokásos termükbe vagy futásukra, másoknak az ebédszünet ad alkalmat. De ha eddig te is csak odáig jutottál, hogy munkába menet csodálva nézted a futásból hazatérőket, akkor próbáld ki, nem lenne-e jó csatlakozni hozzájuk! Eláruljuk: jó lenne! A reggeli edzésnek nagyon is sok pozitívuma van!
• több energia – a reggeli edzések egész napra feltöltenek energiával, sokkal jobban, mint a reggeli kávé! A mellékhatás? Tiszta fej!
• jobb kedv – meglátod, a korai mozgás után boldogabbnak és optimistábbnak fogod érezni magad, és ezt nem csak úgy mondjuk! Az edzés során a szervezetedet elárasztó boldogsághormonok hatása egész nap kitart, és ehhez csak hozzájárul annak tudata, hogy milyen hasznosan és egészségesen kezdted a napodat.
• kevesebb stressz – nem hangzik jól, hogy úgy kezdesz neki egy hosszú napnak, hogy megszabadultál a stressztől és feszültségtől? A boldogsághormon endorfin szintjének emelkedése mellett a stresszhormon kortizol szintjének csökkenésére is számíthatsz, ha már reggel keményen megizzasztod magad!
• alacsonyabb vérnyomás – a rendszeres edzés az egyik legjobb módja annak, hogy kivédd a magas vérnyomást és a szív- és érrendszeri problémákat. A legújabb kutatások szerint pedig reggel még hatékonyabb: akik reggel mozognak, azoknak akár 10%-kal is csökken a vérnyomásuk, és a csökkenés egész napra szól.
• jobb alvás – nem, nem a korai keléssel gúnyolódunk! Az edzés önmagában is javítja az alvás minőségét, de ha estére időzíted, akkor felpörögsz, és később fogsz tudni elaludni. Ezzel szemben, akik kora reggel veszik fel az edzőruhát, hosszabban és mélyebben alszanak, mint akik a nap egy későbbi szakában.

 

Jó reggelt, energia!

Egy jó alvás után egész napra meghatározhatod az energiaszinted és egészséges étkezésedet egy jól megválasztott reggelivel. Az igaz, hogy a rossz reggelinél még a semmilyen reggeli is jobb, de a legbiztosabb, ha az üres gyomorra bedobott édes kávé helyett mással ébreszted és indítod el magad.
FITT.TIPP: A kávé természetesen nem tilos, de figyelj rá, hogy mennyit iszol belőle! Ha üres a gyomrod, amikor megfogod a bögrét, akkor tej vagy valamilyen növényi ital segít a kávé erőteljes savait megszelídíteni. Az édesítést azonban legjobb, ha elfelejted: egy igazán finom főzethez nem is kell!
KEDVENC REGGELI ÉTELEINK
Természetesen az ideális reggeli mindig függ attól, hogy milyen tevékenységre készülsz utána. Az azonban alapvető fontosságú, hogy némi lassú felszívódású szénhidrátot és elegendő fehérjét is tartalmazzon.
• tojás – mert finom, sokféleképpen elkészíthető, tele van fehérjével és ásványi anyagokkal, sőt, antioxidánsokkal is. Nagyon jól telít, és ez máris záloga annak, hogy a nap folyamán kevesebbet egyél.
• görög joghurt – mert szintén tele van fehérjével, ami nem csak izomépítő hatása miatt lényeges, hanem azért is, mert telítettség érzetet ad, és a jóllakottságért felelős hormonok szintjét is serkenti. A görög joghurt probiotikus hatású is.
• zabpehely – nem, nem az ízesített, édesített változatokra gondolunk, hanem a hagyományos zabpehelyre, ami elképesztően sokféle változatban elkészíthető. Az új őrület például az éjszakai zabpehely (ehhez receptek például a www.fitt.info oldalon is találhatók), amely főzés nélkül, egy éjszakán át történő áztatással készül. A benne lévő összetett szénhidrátok lendületet adnak!