Megijedjünk tőle, vagy éljünk együtt vele? A visszér mindenképpen kellemetlen, esetenként csak a szépségnek árt, máskor viszont akár nagyon komoly egészségi kockázatot is hordozhat. De vajon van rá jó megoldás?

Mi is az a visszér?
Rossz hír, hogy visszér bármelyik felszíni vénából lehet. Ez az a csatorna, ami a vért a szív felé szállítja, tehát, különösen a lábakban, ahol a visszerek általában megjelennek, a gravitáció ellenében dolgozik. A lábak izmainak összehúzódásai segítenek ebben a munkában, mintha kívülről pumpálnák a rugalmas érfalakat. A vénában ráadásul billentyűk is vannak, éppen azért, hogy csak az egyik irányba engedjék a vért keringeni. Ha ezek a billentyűk nem működnek megfelelően, akkor a vér visszafelé folyhat, vagy csak nem távozik el kellőképpen, és a véna kitágul, akár kissé meg is csavarodik. A feladatát természetesen innentől kezdve nem tudja megfelelően ellátni.
A visszerek többfélék is lehetnek. Legenyhébb, csak esztétikailag zavaró megjelenésük a seprűvénák. Komolyabb gondot okozhatnak akkor, amikor megvastagszanak, és kidagadnak, esetleg fájdalmat, égő érzést okoznak. {idozito}

Mitől alakul ki?
A korral is járhatnak
A visszerek megjelenésének esélye a korral együtt nő, hiszen az évtizedek alatt elhasználódnak az erek.
A nőknél gyakoribbak
Rossz hírünk, hogy a nők élete során fellépő hormonális változások közben egyes hormonok hatására a vénák fala ellazul. Az olyan gyógyszerek, mint a fogamzásgátlók, szintén növelik a visszerek megjelenésének valószínűségét.
A terhesség is kihozhatja
A terhesség idején nem csak a hormonváltozások, de a vér mennyiségének megnövekedése is megnagyobbíthatja a vénák térfogatát.
Kellemetlen örökség
Bizonyított tény, hogy akinek a családjában előfordult már visszérbetegség, annak nagyobb eséllyel kell szembenéznie vele.
A túlsúly ezért is árt
A megnövekedett számú kilók miatt nagyobb nyomás nehezedik a vénákra, ezzel is növelve a visszeresség esélyét.
Ülő és álló munka
Ezekben a pozíciókban nagy a gravitáció ellenállása, így nehezebb a vért felfelé juttatni. Ülés közben, ha keresztbe tesszük a lábat, még meg is törik a véna, további terhet róva rá. Hosszú utazások során ezért is fontos időnként felállni, mozogni.

visszer2Kellemetlen tünetek
A visszerek látszanak, így nem nehéz észrevenni őket, ráadásul sajnos kellemetlen egyéb tünetekkel járnak. Még akkor is, ha nem okoznak fájdalmat, elszíneződhetnek, kéken vagy lila színnel jelennek meg a bőrfelszínen. Gyakran ki is dagadnak, kanyargó, vastag erekként látszanak.
Az általuk okozott érzések sem éppen kellemesek: nehéznek, fájdalmasnak érezzük a lábunkat. Olyan, mintha a lábszár égne, esetenként meg is dagad, az erek környéke viszket. Ez a fájdalom hosszabb ülés vagy állás után rosszabbodik.

Nem szép, és veszélyes is lehet!
A visszerek biztosan nem mutatnak szépen egy lábon, de akinek nem okoznak panaszokat és szövődményeket, az eldöntheti, hogy tesz-e ellenük, vagy együtt él velük. Vannak azonban helyzetek, amikor ez nem mérlegelés kérdése, hiszen a kockázat nagyon nagy lehet. A visszerek miatt ugyanis fekélyek jöhetnek létre a bőr felszínén, általában a boka környékén. Ezt előre jelezheti egy elszíneződés a bőr alatt, amit nem árt orvosnak megmutatni, mielőtt nagyobb lesz a baj. A másik veszélyes szövődmény a vérrögök kialakulása, amelyek a szövetekben mélyebben elhelyezkedő, ott megvastagodott vénákban jönnek létre. Ilyenkor a láb fájdalmas és dagadt lesz. Ne feledd, a sokáig tartó lábfájdalom és dagadás ok arra, hogy orvoshoz fordulj!

Mit tegyél ellene?
Vannak olyan okok, amelyeket nem tudunk elkerülni: a kor, nem, öröklődés adott tényezők. Ezzel együtt azonban sokat tehetsz ereid egészségéért! A túlsúly leadása vagy megelőzése, a rendszeres edzés máris sokat számít. A sok mozgás mindenképpen javítja a keringésedet! Figyelj arra, hogy ne ülj vagy állj túl sokáig megszakítás nélkül, néha mozgasd át a tagjaidat. Ha teheted, tedd fel a lábad. Ne hordj olyan ruhát, ami egy keresztmetszetben szűk, viszont például hosszabb utakon érdemes lehet kipróbálnod a kompressziós harisnyát vagy térdzoknit. Ezeket álló munka mellett is használhatod, mivel folyamatos nyomást gyakorolva a lábakra javítják a vérkeringést.visszern

Keringés-tévhitek
Visszerek, hideg kezek, zsibbadás és félelmek: a keringésről sokféle nézet terjed, és pont ugyanannyi tévhit is tartja magát. De vajon melyiknek van alapja és melyik hamis?
Az edzés gyógyíthatja a visszereket?
Nem igazán! Segíthet megelőzni a kialakulásukat, részben a miatt, hogy erősebbek lesznek az izmaid, és mozgatod is őket, részben azzal, hogy nem kell plusz kilókkal számolnod. Viszont ha már megjelentek, akkor a tünetek ellen segít, ha minél többször emeled fel a lábadat. Virtuóz jógiknak a fejenállás, vagy a gyertyapóz javasolt!
A kompressziós zoknitól jobban megy majd a futás?
Nem valószínű. Az elmúlt évek slágere lett a hosszú kompressziós zokni, ami arra biztosan jó, hogy javítja a lábak keringését, amikor hosszú ideig ülsz. Hogy a sportteljesítményed jobb lesz-e általa, arra még nem igazán van bizonyíték – de ha te úgy érzed, segít, akkor használd!
Ha hideg a kezem és a lábam, akkor rossz a keringésem?
Lehetséges! Az edzés javítja a vérkeringést, nem csak akkor, amikor csinálod, hanem hosszú távon is, így talán a kezed és lábad is átmelegszik tőle!
A masszázs javítja a keringést?
Igen! A masszázs javítja a keringést akkor is, ha rendszeresen edzel, és akkor is, ha inkább csak üldögélni szeretsz. De ez persze nem azt jelenti, hogy mozgás helyett is bevetheted, mert annak hatásával semmi nem vetekszik.