vitaminlTudtad, hogy a vasat C-vitaminnal együtt érdemes bevenni, viszont ha kalciummal egyszerre nyeled le, akkor semmi jót nem teszel magaddal? Figyelj, hogy mit mivel kombinálsz!

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok útvesztőjében a szakemberek segítsége nélkül nem könnyű eligazodni. Úgy érzed, hogy egy-egy vitaminból, nyomelemből vagy ásványi anyagból hiányt szenvedsz, és a pótlás mellett döntesz? Jó, ha tudod, hogy miként valósíthatod meg a leghatékonyabban a szervezetbe juttatott vitaminos, nyomelemes vagy ásványi anyagos patikaszerek hasznosulását.

Együtt vagy külön
Nem mindegy, hogy mit mivel alkalmazol egyszerre! Sok esetben a mikrotápanyagok kedvezően befolyásolják egymás hatását, de vannak olyan esetek is, amikor az egyik létfontosságú anyag megnehezítheti a másik felszívódását, hasznosulását. A mindennapi vitamin- és nyomelem-adagolás gyakorlatban előforduló néhány kombináció megismerése a segítségedre lehet.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a kombinációs készítmények, amikben vitamin(ok) és/vagy nyomelem(ek), illetve ásványi anyag(ok) adott kombinációi találhatók, jobb eredményre vezetnek, mint a csak egyetlen hatóanyagot tartalmazó, úgynevezett monokomponensű készítmények.
A patikákban a monokomponensű készítmények mellett nagy számban megtalálhatók a kombinációs készítmények is. Ezek a többféle mikrotápanyagot tartalmazó szerek a hatás optimalizálása mellett az adagolás kényelmét is kínálják, ugyanis nem szükséges 2-3 különféle patikaszert szedned, elegendő lehet csupán egyetlen tablettát vagy kapszulát lenyelned. {idozito}

Immun-koktél
C-vitamin + D-vitamin + cink
Az emberek jelentős része a C-vitamint nevezi meg, ha az immunrendszert felturbózó mikrotápanyagot kell említenie. Kevesen tudják, hogy a szervezet védekező mechanizmusainak támogatásában, így például a légúti fertőzések megelőzésében a D-vitamin legalább annyira fontos, mint a C. Még kevésbé ismert, hogy a kórokozók számára behatolási kaput jelentő nyálkahártyák épségének biztosítása a fertőzések megelőzésének egyik kulcsmomentuma. A nyálkahártyák és a bőr épségének garantálásában pedig jelentős a cink szerepe. Érdemes tehát immunerősítés céljából C-vitamint, D-vitamint és cinket együttesen alkalmaznod!

Erős csontok
D-vitamin + kalcium + K-vitamin + magnézium
A csontok számára a D-vitamin önmagában kevés! Az utóbbi évek széleskörű nemzetközi vizsgálatai bebizonyították, hogy a D-vitamin önmagában való szedése kevés a csontritkulás és a vele járó fokozott csonttörési rizikó kivédésére. Úgy tűnik, hogy a D-vitamin és a kalcium kombinált alkalmazása a megoldás kulcsa. Sőt, elsősorban az ázsiai országokban nyert tapasztalatok alapján a D-vitamin és kalcium duót többen trióvá bővítik a K2-vitamin hozzáadásával; bár ez utóbbinak a szerepe egyértelműen még nem alátámasztott.
Talán elsőre meglepő, de a legújabb kutatási eredmények arra világítanak rá, hogy a D-vitamin hatásának optimalizálásához nélkülözhetetlen lehet a magnézium is. Nem árt tehát a D-vitamin mellett a magnézium optimális bevitelére is odafigyelni!

Teljes spektrum az idegrendszerért
B-vitamin komplex
Ha már B-vitamint szedsz, szedj egyszerre többfélét!
A B-vitamin családba nyolc vízoldékony vitamin (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9- és B12-vitaminok) tartozik. A komplex formában történő B-vitamin-pótlás, azaz többféle B-vitamin együttes alkalmazása terápiásan eredményesebb lehet, mint egy-egy kiválasztott B-vitamin önmagában való adagolása. Ez megmutatkozik például a B-vitamin-hiánnyal járó neuropátiák (pl. végtagzsibbadással és -bizsergéssel járó idegi bántalmak) kezelésében is.vitaminn

Ásványi anyagok párban
Magnézium + kálium
A magnéziumhiány nem jár egyedül,- gyakran káliumhiánnyal is társul.
A modern világban viszonylag gyakori a magnézium hiánya, ami ingerlékenységben, izomgörcsökben és szívpanaszokban is megnyilvánulhat. Vizsgálatok alapján a magnéziumhiány általában a szervezet alacsony kálium-szintjével jár együtt. Érdemes tehát olyan magnéziumos készítményt választani, ami a magnézium mellett káliumot is tartalmaz!

Hatékonyabb vaspótlás
Vas + C-vitamin
Az almába szúrt vasszög tanulságai.
Régóta ismert, hogy a vas jobban felszívódik és hasznosul, ha szerves savak, például C-vitamin (azaz aszkorbinsav), almasav vagy citromsav is jelen van mellette. Ezért is volt okos ötlet a régi korokban az almába szúrt vasszög! Napjainkban ez az ötlet már túlhaladott, de az alapelv nem változott. Javasolt a vas-tartalmú készítményt C-vitaminnal együtt szedned, vagy legalább C-vitaminban dús folyadékkal (pl. két deciliter frissen facsart narancslével) bevenned.

A szépség záloga
Szelén + cink + C-vitamin
Vitamin- és nyomelem-kombináció a szépségért.
A bőr, a haj és a köröm egészségét, (sz)épségét támogatja a szelén. Úgy tűnik azonban, hogy kifejezettebben jelentkezik a szelén hatása, ha azt nem önmagában, hanem egyéb, a bőr, haj és körmök számára lényeges mikrotápanyagokkal, antioxidánsokkal együtt adagolod. A felsorolt nyomelemek és C-vitamin egymás hatását szinergista módon fokozzák, azaz jelentősen felerősítik.

NE SZEDD EGYÜTT!
Vas és kalcium
Vannak arra mutató eredmények, miszerint a vas felszívódását ronthatja a vele egyidejűleg bevett kalcium. Ha tehát egyszerre szorulsz vas- és kalcium-pótlásra is, javasolt a legalább kétórás bevételi időbeli eltérés betartása. Reggel, éhgyomorra érdemes bevenni a vasat, a kalciumot pedig javasolt étkezés közben (pl. ebédkor) adagolni.

Dr. Budai Lívia PhD.
szakgyógyszerész