futocipo2Most vágsz bele a futásba? Már elkezdted egy ideje, de mintha nem lenne tökéletes a cipő? Gyakoriak a sérülések, fáj benne a lábad? A nem megfelelő futócipő komoly gondokat is okozhat, mint ahogy az is, ha túl sokáig használod!

A futócipő választás aranyszabályai
Ha teheted, első futócipődet szakember segítségével, futókra specializálódott boltban válaszd ki. Ez azonban nem mindenki számára elérhető megoldás, akár fizikailag, akár anyagilag. Azt viszont ne feledd: a cipőt mindenképpen fel kell próbálnod! Éppen ezért internetes áruházból csak akkor rendelj, ha nagyjából ugyanazt a modellt rendeled, ami már bevált. Ha boltban veszed, futózokniban próbálj, és szánj rá időt, hogy járkálj, akár kicsit fuss is a kinézett cipőben. Egy biztos: a régi tornacipő, a testvéred levetett futócipője vagy az, amiben évek óta aerobicra jársz, biztosan nem lesz jó! Arra is figyelj, hogy a női és férfi modelleket nem véletlenül gyártják különfélére, és bizony nem csak a színekben különböznek! Ha semmi más futókellékre nem is költesz, a cipőd legyen jó minőségű és megfelelő neked! Tedd fel kérdéseinket, amikor választasz! {idozito}

1. kérdés: Hol fogsz futni?
Nagyon nagy különbség van a között, hogy milyen terheléssel jár a lábad számára a különféle felületeken való edzés. A már egyre több helyen megtalálható rekortán futópályák (sok helyen ilyennel burkolt futókörök épültek, és országszerte a legtöbb pályát megnyitják amatőrök előtt is a sportolók edzésein felüli időben) sokkal kímélőbbek, mint egy aszfaltos vagy betonfelület, ami szinte nem is csillapítja az érkezés erőhatásait. Ezek persze sima felületek, ha te településen kívül futnál, például erdei ösvényen, akkor akár terepfutó cipőre is szükséged lehet, bár egy könnyebb erdei út általában még nem igényli az extrább cipőt. Szintén könnyebb cipő lesz jó a futópados futásra is. A lényeg mindig az, hogy az adott felülethez képest jó csillapítást nyújtson a talp, a terepfutócipőknél pedig a felsőrész is jobban védjen az egyenetlen talaj kiváltotta hatások ellen.

2. kérdés: Mennyit fogsz futni?
Ha még csak kezdő vagy, talán nem olyan sokat, bár lehet, hogy gyorsan elragad a hév! Mindenesetre, ha nem tervezel hosszú távokat, akkor is profi cipőt válassz, és figyelj rá, hogy ne használd másra! Ha már régebbi motoros vagy, és gyakran, akár egymást követő napokon is belebújnál, akkor nem árt, ha két pár cipőd is van, hogy egy-egy nap kihagyással az is „kipihenhesse” magát, jól kiszáradjon.:

3. kérdés: Mennyi a súlyod?
A túlsúly nem a futás akadálya, de befolyásoló tényező! Ha plusz kilókat cipelsz, extrán csillapító cipőre lesz szükséged, mert a rajtad levő plusz súly megsokszorozódva éri erőhatásként az ízületeidet!

4. kérdés: Figyelj a méretre!
Ugye tudod, hogy a 38-as lábadra nem 38-as futócipő kell? A futás közben a lábad kissé mindig előrecsúszik, és ennek helyet is kell hagynod, így lényeges, hogy legalább egy számmal nagyobb cipőt válassz. A szélesség is fontos: a komolyabb márkák esetében többféle kaptafa létezik, külön a keskeny és a szélesebb lábúaknak, de a tapasztalatok azt is mutatják, hogy egyes márkák cipői már eleve keskenyebbek vagy szélesebbek. Talán nem kell magyarázni, hogy egy szélesebb lábfejű futónak milyen kényelmetlen egy keskeny fejű cipő, de ez fordítva is igaz: a keskeny lábfej a széles fejű cipőben nem kapja meg a szükséges tartást és védelmet.futocipo2n

5. kérdés: Milyen a technikád?
Igazán itt jön el a szakértők vagy a tapasztalat ideje. Sokan vannak ugyanis, akiknél a futás során nem egyenletesen és szimmetrikusan oszlik el a terhelés a talpon. Talpdiagnosztikával megállapítható a típusod, de ha már van egy valamennyire megkopott talpú cipőd, az is jól megmutatja, hogy hol használódott el jobban – hol nyelt el nagyobb energiákat az érkezéskor. A neutrális futóknál kiegyensúlyozott a terhelés, ami így elnyeli a térdre, bokára ható erőt, nekik neutrális cipő kell. A pronáló futók cipőjén a talp belső oldalára esik a kopás nyoma, látszik, hogy a boka inkább befelé billen. Ha ezt látod, ne ijedj meg, a futók nagyon nagy százaléka tartozik ebbe a típusba. Nekik olyan cipőt kell választaniuk, ami belső támasztást ad, különben extra terhelést kap a térd, ami előbb-utóbb megfájdul, megsérül. A szupináló tartásnál éppen ellenkezőleg, a talp külső éle kapja a több terhelést, ami így a szükségesnél kevésbé tudja csillapítani az érkezés erőhatását. Számukra rugalmasabb, párnázottabb cipő az ajánlott.

 

Ne zavarjon össze a kínálat!
Ha futásra adod a fejed, és már válaszoltál öt kérdésünkre, leszűkítetted a futócipők körét. De mivel ez a sport egyre divatosabb, valószínűleg még most is zavarba ejtően nagy választékból kell választanod. Itt jelennek meg az olyan szempontok, mint az anyagiak, az egyéb extrák, mint a zselés csillapítás vagy levegőcellák, az olyan technikák, amelyek a lépések lendületét igyekeznek visszaadni vagy a különféle felsőrész szabások. Ezek fontosak, de soha nem írják felül az előzőket! A szín pedig – bár nyilván jól akarsz kinézni – szintén nem!