paniklSzapora szívverés, kapkodó levegővétel, sápadt arc és izzadás: egy szorongásos roham kívülről nézve is ijesztő, hát még belülről! Ha a pároddal történik, tudsz neki segíteni?

A pánikbetegség nagyon gyakori, Magyarországon is több százezer embert érint. Szerencsére ma már egyre ismertebb, és a tünetekkel szembesülők általában nem mennek át hónapokon át tartó felesleges fizikai kivizsgáláson, hanem hamar kiderül, hogy a tüneteik pszichológiai eredetűek. A betegség azonban nem csak a betegre, de a környezetére is hatással van, a párkapcsolat is veszélybe kerülhet miatta. Még a legjobb kapcsolatok is, amikor a pár egyik tagja komoly szorongásos időszakon megy át, nagy stressznek vannak kitéve, a másik fél sokszor egyáltalán nem is érti, mi történik, hiszen ő maga sosem élt át hasonló élményt. A pánik legtöbbször látható ok nélkül, és egyáltalán nem racionális helyzetekben jelentkezik. Ilyenkor az egyik szorongása felemészti mindkettőjük energiáját, és negatívan hat az otthoni légkörre, a bizalomra. {idozito}

Úgy látod, hogy a párod folyamatosan feszült, ideges? Nem szereti elhagyni az otthonotokat, nem lehet semmilyen új dologra rábeszélni? Ha azt látod, az intenzív stressz vagy szorongás nagyon megváltoztatja a viselkedését és a gondolkodását, akkor jobb, ha te is szembenézel a helyzettel, hiszen csapatként, együtt működve könnyebben túlléphettek a gondokon. Figyelj azonban, hogy mit hogyan csinálsz: az olyan tanácsok, mint a „szedd össze magad”, inkább rontanak a helyzeten. A súlyosan szorongó vagy stressztől kimerült emberrel nem is könnyű beszélgetni, olyan, mintha nem is ugyanazt a nyelvet beszélnétek, és nem tudnátok közös nevezőre jutni. A megoldás a komolyabb esetekben mindenképpen a szakértői segítség kérése, amivel akár néhány hét alatt javulhatnak a tünetek és megkezdődhet a valódi ok felderítése! 

1. A párod elkerül bizonyos helyeket és helyzeteket? Ez nagyon tipikus jele a szorongásnak, és oda is kell figyelned rá. Amíg nem sikerül kikerülnie a rossz állapotból, jobb, ha megpróbálsz segíteni neki ebben, ha mondjuk, a bevásárlóközpontot nem bírja elviselni, menj el nélküle.
2. Amikor azt mondja, fáradt vagyok, az valójában inkább azt jelenti, félek. Valószínűleg nem véletlenül használja ezt a kifejezést, mondja ezt a mondatot. A szorongástól szenvedő emberek általában még rosszabbul érzik magukat amiatt, hogy szégyellik állapotukat, pedig egyáltalán nem ritka a helyzet, amiben vannak. De mivel így éreznek, inkább letagadják, és más, elfogadhatóbbnak tűnő indokra hivatkoznak.
3. A szorongásnak testi, fizikai jelei is vannak, egy pánikroham kifejezetten ijesztő tud lenni, mivel a tünetek akár a szívrohamra is emlékeztethetnek. Ilyenkor időt és teret kell adni az elszenvedőjének, hogy mély levegőket vegyen, és megpróbáljon megnyugodni.
4. Ne feledd, te csak a jéghegy csúcsát látod! Az intenzív stressz elszenvedői közül sokan egyáltalán nem mondanak el mindent, ami foglalkoztatja őket, még a párjuknak sem. Sőt, lehet, hogy a hozzájuk közel állókkal még kevésbé beszélgetnek a gondjaikról. Egy súlyosabb szorongásnál mindenképpen szakértői segítségre van szükség, a te dolgod inkább az e felé irányítás, nem a faggatózás!panikn
5. A te nyugalmad sokat segíthet! Amikor a párod szorong, a legutolsó dolog, amire szüksége van, az az, hogy te is szorongani kezdj. Ha nyugodt maradsz, megértést mutatsz, akkor már csak ezzel is segíthetsz a krízis csúcspontján túljutni.
6. Találj egy kapcsolódási pontot: próbáld beleélni magad a másik helyzetébe, és belegondolni, milyen érzés is lehet egy ilyen szorongást átélni. Kérdezd az érzéseiről, már ezzel is segítesz neki.
7. Abszolút rendben van, ha tiszteletet és támogatást nyújtasz! Nem kell mindent megkönnyítened a másik számára, hogy aztán te magad borulj ki! Hagyj meg neki annyi feladatot és felelősséget, amivel meg tud birkózni, ettől jobban is fogja érezni magát. Azt is mutasd ki, hogy bízol benne, és tudod, hogy ki fog lábalni ebből a nehéz időszakból.
8. Nagyon valószínű, hogy a párodnak, ha már ilyen állapotban került, szakmai segítségre lesz szüksége. Tudni kell, hogy mindenki szorong néha, de ha ez már komoly problémákat okoz a mindennapokban és a kapcsolatokban, és ijesztő fizikai tünetekkel jár, akkor itt az ideje, hogy pszichológus vagy pszichiáter segítsen, mielőtt nagyon súlyos pánikbetegség alakul ki.
9. Tudd, mikor maradj kívül! Sok mindent megtehetsz a párodért, de legyen egy határ! Mondd el neki, hogy megérted, min megy keresztül, de egy szinten túl nem tehetsz többet. Gondolj a saját épségedre és egészségedre is!
10. Fogadd el a saját szükségleteidet! Sokan azt gondolják, hogy ha a párjuknak szorongásos gondjai vannak, minden saját szükségletüket félredobva feláldozzák idejüket és energiájukat, hogy segítsenek rajta. Ne gondold, hogy önző vagy, ha nem ezt teszed, sőt, akkor cselekszel jól! Ha igazi támogatást szeretnél nyújtani, először magadat támogasd, töltsd fel energiaraktáraidat, hogy legyen miből adnod. Szorongó párodnak egyáltalán nem segít, ha te összeomlasz, és ő még miattad is aggódni kezd.
11. Legyen egy tervetek! Ha a párodnál rendszeresek a fizikai tünetekkel járó szorongásos epizódok, beszéljétek meg, mi az, ami ilyenkor segít neki, és mi az, ami inkább ártalmas. Így, amikor bekövetkezik a helyzet, rögtön tudni fogod, mit tegyél, ő pedig nyugodt lehet a felől, hogy mellette állsz, és segítesz neki megnyugodni. Mivel neki éppen a biztonság hiányzik, ez máris csökkentheti a tünetek intenzitását.
12. Soha ne vedd magadra! Ne feledd, hogy amikor szorong, akkor nem teljesen van tudatában a cselekedeteinek és szavainak. Semmiképpen ne bántódj meg attól, amit ilyenkor esetleg mond!