szem1lNaponta hány órán át nézel képernyőre? Gondolsz néha arra, hogy ez nem múlik el büntetlenül? Nyak, váll, karok, szem: ezeket egészségét mind érintik a telefon, tablet és számítógép képernyők. Lássuk, mit tesznek a szemeddel!

A legújabb vizsgálatok szerint a rendszeresen számítógépet használók közül 90%-a legalább egy tünetét tapasztalta már, vagy tapasztalja rendszeresen annak a problémának, amit számítógépes-látás szindrómának (computer vision syndrome, vagyis CVS) neveztek el. A tünetek ráadásul nem csak közvetlenül a behatás idején, de akár hosszabb távon is érinthetik a látásunkat. Félelmetes, hogy a szemészek tapasztalata világszerte azt mutatja, hogy a fejlett országokban egyre fiatalabb életkorban jelennek meg azok a jelek, amelyek akár hosszútávon is fennmaradnak.
Mik a tünetek?
• a szem fáradtsága
• homályos látás
• duplán látás
• száraz szemek
• nyak- és vállfájdalom
• fejfájás
• egyeseknél a monitor használata után homályos távollátás {idozito}

Miért árt a monitor?
A kiváltó okok sokfélék, hiszen a monitoron látott kép nagyban különbözik a való életben nézett dolgoktól. Az pedig biztosan nem segít, hogy olyan felület ez, amit sokszor és hosszú ideig szemlélünk!
Az egyik gond az, hogy míg a papírra nyomtatott karakterek élesek, a monitoron pixelekből állnak össze az alakzatok, amelyek e miatt kissé homályosak, így a szemünknek folyamatosan fókuszálnia kell rájuk. A másik probléma, hogy ezt a fókuszt nem akarjuk újra- és újra felvenni, ezért nem pislogunk, hogy ne veszítsük el, így a könnyünk összetétele is megváltozik, és a szemünk kiszárad. E mellett a folyamatosan egy távolságra nézés sem tesz éppen jót. És akkor még nem is említettük a LED képernyők folyamatos kék fény kibocsátásáról, ami a kutatások szerint éppen a szem éleslátásért felelős területén nyelődik el, és hosszú idő alatt károsíthatja azt. A számítógép és egyéb képernyők előtt töltött idő nem csak a fényhatás miatt káros, hanem azért is, mert a szemünk egyszerűen nem arra van kitalálva, hogy viszonylag közelre, egy pontra fókuszálva töltsünk órákat. Ez az életmód megakadályozza, hogy nagyobb távolságokba nézzünk, ami pedig elengedhetetlen a látásunk egészségének megtartásához.
TUDTAD? Azoknál, akiknek amúgy is gond van a szemével, és nem hordanak szemüveget, vagy nem megfelelőt, a tünetek és következmények fokozottabbak lesznek!szem1n

Hogyan segíts a szemednek?

1. Optimalizáld a munkahelyedet!
Rendezd úgy az asztalodat, hogy nagyjából karnyújtásnyi távolságra ülj a monitorodtól. Minél közelebb vagy, annál nehezebb a szemed dolga. A monitor középpontja kissé lejjebb legyen, mint a szemed szintje, így nem kell túl nagyra nyitnod a szemed, ezzel is csökkentve a szárazságát, és az esetleges égő, viszkető érzést. Ez a pozíció a nyakadnak és hátadnak is jobban elviselhető tartást biztosít. Ha olyan munkát végzel, hogy papírokat és monitort is kell nézned, a nyakfájás elkerülésére használj egy dokumentum-tartót, ami megemeli a papírokat, hogy ne kelljen fel-le mozgatnod a nyakad.
2. Figyelj a világításra!
A különösen erős napfény és az erős felső világítás a szemed még komolyabb munkára készteti, amikor a képernyőt kell néznie. Ahhoz, hogy a pupillák kényelmesebben találják meg a fókuszt, figyelj rá, hogy a monitorod világosabb legyen, mint a környező fény. A képernyőd semmiképpen ne tükrözzön vissza semmilyen fényt, ebben akár tükröződésgátló szemüveglencse is segíthet.
A monitoron mindenképpen olyan betűméretet használj, ami kényelmes a szemednek, vagy egyszerűen nagyíts rá az oldalakra, dokumentumokra. Figyelj arra is, hogy ne legyenek túl nagyok a karakterek, mert az pixelessé, homályossá teszi őket. Nem mindegy a szín sem (ahogy papíron sem). A fehér háttéren megjelenő fekete szöveget mindig könnyebb olvasni!
Ha valami miatt nem érzed ideálisnak a képernyő beállításait, állítsd át bátran a fényerőt, kontrasztot stb.
3. Pislogj!
Gondoltad volna, hogy képernyő nézése közben 66%-kal kevesebbet pislogunk, mint máskor? Ez a biztos út a száraz szemekhez, amelyek viszketnek, égnek, fájnak, kipirosodnak! A megoldás az, ha igyekszel minél tudatosabban odafigyelni erre az apró mozdulatra: ha másként nem megy, félóránként tarts „pislogószüneteket”, és használj műkönnyet, különösen száraz levegőjű környezetben.
4. Tartsd be a 20-20-20 szabályt!
Egyszerű tanács: minden 20 percben 20 másodpercen át fókuszálj valamire, ami 20 méterre van tőled! Ha úgy érzed, elfelejted majd, válassz a számtalan erre emlékeztető telefonos vagy böngészős aplikáció közül. Ha pedig már úgyis szünetet tartasz, kelj fel és mozogj is egy kicsit, és különösen a válladat, nyakadat mozgasd át, hogy megelőzd az izmok fájdalmas bemerevedését, és felfrissítsd a vérkeringésedet.
5. Védd magad!
Ma már számtalan olyan lencse és bevonat létezik, amelyek a kék fény hatásai ellen védik a szemet, és ezeket akár dioptria nélküli szemüveglencsére is választhatod. Azoknak a gyerekeknek, akik nagyon sokat ülnek képernyő előtt, szintén ajánlatos ilyen szemüveget viselniük.

Védd a napfénytől is!
Ne feledd, hogy a napszemüveg, bármennyire jól is néz ki, nem csak divatkellék, de az egészséged védelmezője is! A megfelelő védelemmel ellátott lencsék segítségével óvhatod meg szemed az UV-sugárzás káros hatásaitól. Éppen ezért figyelj rá, hogy mindig olyan szemüveget válassz, ami kellőképpen takarja a szemeket, oldalról, felülről sem süt be mögé a Nap. Válassz tükröződésmentes lencsét, és ne feledd, hogy ugyanezek az úszószemüvegedre is legyenek érvényes szabályok!