pilates4l

Már jó idő eltelt, mióta a Pilates a világ egyik kedvencévé vált. A gyógytornából létrejött edzésforma az egyik legjobb keresztedzés keményebb sportokhoz, de önmagában is számtalan hatás miatt érdemes kipróbálnod!

Nyújt, erősít, a gerincedet védi és még sok pozitív fizikai hatás köszönhető a Pilatesnek, és aki már próbálta, érezte azt is, hogy mintha átmosná az agyát egy-egy edzés. De a test és lélek egyensúlya érdekében még sok más meglepő dolgot tesz!

A Pilates…

…javítja a memóriát, és okosabbá tesz
Tudtad, hogy a húszas éveink végétől nagyjából évente 1%-ot veszítünk az agyunknak abból a központjából, ami a memóriáért és a gondolkodási folyamatokért felel? Egészen az elmúlt időkig a tudósok azt tartották, hogy mindenki egy adott mennyiségű agysejttel születik. Ez azonban nemrégiben hibás feltételezésnek bizonyult, mivel kiderült, új sejtek is létrejöhetnek, így lelassítva vagy visszafordítva a teljesítmény csökkenését. Márpedig ez jobban működő memóriát, alacsonyabb Alzheimer kockázatot, jobb tanulási és probléma megoldási képességeket, magasabb IQ-t is jelenthet.
Sok tanulmány bizonyította az új felfedezés óta, hogy az egyik eszköz, ami az új idegsejtek születését támogatja, az edzés. És bár minden testmozgás pozitívan hat, az olyan, különösen koncentrált mozgások, mint a Pilates és a jóga, különösen hatékonyak, ha új agysejtekre vágynál. {idozito}

…az agyat is edzi
Nem csak új idegsejtek születését köszönhetjük ennek a mozgásformának, de a meglévőket is komolyan használatba veszik a gyakorlatok. Az új tevékenységek megtanulása a legjobb tréning az agynak, mivel az idegsejtek közötti kapcsolatok sűrűségét növeli. Éppen ezért hasznos az élethosszig tartó tanulás és az új hobbik. De kinek van erre ideje? Válassz inkább olyan mozgásformát, ami így a tested mellett a fejedet is edzi. Ha ugyanis automatikusan mindig ugyanazt csinálod (futsz, miközben filmet nézel, ugyanazt a jóga gyakorlatsort végzed újra és újra), akkor éppen ezt az elme-edző hatást iktatod ki az edzésedből. A Pilates azért is jó választás, mert a legtöbb oktató figyel, hogy az órák változatosak legyenek, és a gyakorlatok komoly odafigyelést igényelnek, így fizikai és szellemi kihívást is jelentenek.

…a mélyizmok aktiválása által jobb idegrendszeri funkciókat eredményez
Minden mozdulatunknál használatba lép az agyunk egy speciális területe, ami jelet küld a gerincvelőn át az izomrostoknak. Amikor megtanuljuk, hogy tudatosan és aktívan használatba vegyük egyes izmainkat, mint a Pilatesben a törzs mélyizmait, olyan mozgásláncot indítunk be, amit nem használtunk egy ideje. Az elfelejtett izmok újra mozgásba vonása nem csak a testre, de az idegrendszerre is komoly hatást tesz, és ez a pozitív hatás aztán más mozgásoknál és funkcióknál is megjelenik. pilates1

…megnyugtatja az elmét és az érzelmeket
A meditáció pozitív hatásairól valószínűleg nem kell sokat mesélnünk, hiszen jól tudjuk, hogy csökkenti a stresszt, kreativitásra sarkall, csökkenti a negatív érzelmeket, és ez csak néhány pozitívumai közül. A meditációnak azonban nem kell mozdulatlanul történnie! A Pilates azért hasznos, mert segítségével egy konkrét dologra koncentrálhatod a figyelmed – ami történetesen a tested. Akár akarod, akár nem, meg kell tisztítanod a fejed a kavargó gondolatoktól, hogy megfelelően végrehajthasd a gyakorlatokat, és ezzel máris átélheted a pozitív hatásokat.

…csökkenti a stresszt a testben is
A stresszhelyzetekben vagy harcolunk, vagy menekülünk – ez genetikailag kódolt válaszreakció. Akár fizikai, akár pszichés stressznek vagyunk kitéve, stresszhormonok árasztják el testünket, hogy valamelyik választ adhassuk a helyzetre. A gond az, hogy a mai világban szinten minden helyzet stresszválaszt vált ki, testünkben állandóan nagy koncentrációban vannak a stresszhormonok, és mintha állandóan a cselekvés előtti pillanatban állnánk. Ez a helyzet izomfeszülést és görcsöt, vérnyomás emelkedést és számos más negatív következményt hordoz magában. A Pilates nyújtó technikái éppen ezeket a következményeket tudják enyhíteni – ezzel megszakítva az ördögi kört, mivel a feszült izmok maguk is stresszreakciót gerjesztenek.

…boldoggá tesz
Ha olyan mozgást végzel, amit szeretsz, endorfin termelődik a testedben, és máris jól érzed magad. Fókuszálj a mozgásra, és hagyd, hogy a jó érzés eluralkodjon rajtad. Ahogy maga Joseph Pilates mondta: a fizikai fittség a boldogság első alapfeltétele.

…kreatívabbá tesz
Az edzés és a meditáció külön-külön is növeli a kreativitást, de együtt különösen erős a hatásuk.pilates2

…segít kontrollálni az érzelmeket
Érzelmeink és légzésünk nagyon szorosan kapcsolódik egymáshoz – különféle érzelmi állapotok különféle légzési ritmushoz kapcsolhatók. Ez azért is érdekes, mert míg az mindenki számára nyilvánvaló, hogy az egyes érzelmek hatására megváltozik a légzésünk, de ez fordítva is igaz, vagyis képesek vagyunk csak a légzésünk segítségével megnyugodni. A lélegzés a Pilates gyakorlatok nagyon fontos része. Amit az edzésen megtanulsz róla, azt máshol is használhatod, így továbbviheted az általa nyújtott előnyöket.

…segít az érzelmi feszültségek oldásában
Aki ért az emberekhez, már csak a tartásuk és mozdulataik alapján is komoly következtetéseket képes levonni a személyiségükről és lelkiállapotukról. Az idő során ugyanis minden szorongásunkat és érzelmünket a testünkben gyűjtjük össze: összeszorított állkapcsunkban, befeszülő nyakunkban, beszűkült mozdulatainkban. Mivel a Pilates segítségével ezek az izmok képesek ellazulni, és a mélyizmok, amelyek különösen szoros kapcsolatban vannak a cipelt érzelmi súlyokkal, szintén újra munkába állnak, máris könnyebben megszabadulhatunk a régen elraktározott terhektől.

…segítségével önmagad lehetsz
A modern világban folyamatosan újabb és újabb kihívásoknak, elvárásoknak kell megfelelnünk, feszegetnünk határainkat, egyre jobbnak lennünk mindenben és mindenhol. A Pilates segítségével megtanulhatjuk tisztelni testünket, és elégedettnek lenni vele. Mivel a gyakorlatok fokozatosan növelik az erőt és a rugalmasságot, és mindig a határainkon belül dolgozva máris nagyobb önbizalmat adnak. Éppen ez segít hozzá, hogy a következő szintre lépjünk. Itt nem kell másokhoz hasonlítani magunkat, nincs kiló, nincs perc, nincs mértékegység, csak a saját testérzetek. Ahogy a segítségével megtanuljuk tisztelni a testünket, ugyanezt tesszük majd az élet minden területén, és elfelejtjük, hogy mindig máshoz mérjük magunkat.pilates3

…növeli az önbizalmat
A test és lélek egymásra hatásai sok területen megfigyelhetők – ilyen az is, hogy a jó tartás önbizalmat sugároz, és növeli is azt. Ez a mozgásforma pedig főként erről szól: a test jó tartásáról és kiegyensúlyozásáról. Az egészségre tett hatások sem elhanyagolhatók persze, de a kisugárzás és az érzések is komoly változáson mennek át segítségével.

…javítja a szexuális életet
Amikor az edződ azt mondja: emeld meg a medencefeneket, érdemes pontosan végrehajtani az utasítást! A mozdulat ugyanis erősíti a medencefenék izmait, és ez könnyebben elért orgazmushoz is vezet. Ráadásul ugyanezek az izmok még a szülésnél is nagy segítségedre lesznek!