zsuzsilead2003-ban Európa szépévé egy magyar lányt választottak: Laky Zsuzsi élete ekkor egyértelműen megváltozott. Aztán egy ideig nem hallottunk róla, amíg egyszer csak meg nem nyerte sármos férjével a Legbátrabb párost.

Égő autóban a vízbe merülni

Egy időre mintha eltűntél volna, és most újra sokat láthatunk. Ez tudatos döntés a részedről?
Amikor annak idején megnyertem az Európa szépe díjat, minden címlapon szerepeltem, még külföldön is. De persze akkor még más világ volt, nem voltak közösségi oldalak, nem volt Instagram, nem volt ilyen típusú online jelenlét. És ezzel együtt nem létezett a most jellemző hatalmas önreklámozás sem, amikor már mindenki celeb. Én más is vagyok, őszintén szólva a felszínes világgal a mai napig nehezen tudok azonosulni, és szerencsésnek is érzem magam e miatt. Így lehet egy teljesen hétköznapi énem, amikor anyuka vagyok és csinálom a dolgomat: szerintem ez a normális. Ha ez mellett vannak felkéréseim, akkor megyek, és szívesen teljesítek.
Be- vagy visszarobbantatok a Legbátrabb párossal, amit meg is nyertetek a férjeddel. Ide is felkértek?
Igen, felhívtak minket. Nagyon jó volt, hogy együtt kellett mennünk, mert ha egyfős a kihívás, biztosan nemet mondok. De mi Gusztival együtt nagyon erősek vagyunk, főleg ő. Magam miatt kicsit aggódtam, amikor láttam a promóvideót, hogy mi mindent kell majd csinálni. De végül Guszti meggyőzött, hogy el kell menni és meg kell nyerni. {idozito}
laky zsuzsi es guszti maltaFizikailag vagy lelkileg volt ijesztőbb?
Fizikailag kevésbé tartottam a kihívásoktól, bár az igaz, hogy nyáron elhagytam magam, és az a plusz néhány kiló, amit felszedtem, látszott a teljesítményemen, lassított, hiszen a saját tömegemet nehezebben bírtam el. De inkább lelkileg volt félelmetes, hogy mi lesz velem, hogy bepánikolok. Az égő autóban például nagyon féltem, azt a feladatot majdnem fel is adtam. De végül mégis sikerült teljesíteni.
Ilyenkor mi segít neked?
Guszti próbált segíteni, de nekem magamban, fejben kell rendezni a kihívásokat, ki kell találnom, hogyan fogom megoldani a feladatot. Például itt sem annyira az égő autótól féltem, hanem a víz alá merüléstől. Arra figyeltem, hogy veszem a levegőt, becsuktam a szemem, és vártam a jelet, hogy hadd meneküljek. Abszolút hiszek a lélegzés erejében, az a szülésnél is sokat segít!
A párosban versenyzés nem okozott konfliktusokat köztetek?
Nem! Inkább jól jött, hogy újra kettesben, a megszokott hétköznapokból kiszakítva csinálunk valamit. Mert amúgy dolgozunk, a gyerekeinkkel vagyunk, így ez elég éles váltás volt. Nagyon büszke voltam Gusztira, már csak a miatt is, mert ő eléggé médiaellenes tud lenni, és féltem, hogyan fog reagálni néhány versenyzőre. De most meglátta, hogy a szereplésnek van egy jó oldala is. Sok szimpatikus ember volt, a stábot is nagyon megszerettük.
Lelkileg melyikőtök erősebb?
Máshogy vagyunk erősek. Guszti nagyon empatikus, ő egy érzékeny művészlélek, pont, mint a nagyobbik lányunk. Engem viszont nem lehet megsérteni, én átlépek a sérelmeken.
A tervek szerint most többet látunk majd belőletek?
Szeretnénk, igen: de a felszínes dolgok felé nem fogunk elmenni. Érdekes, hogy az emberek, akármennyire nem értenek egyet vele, nem tudják vagy akarják követni, de mégis az elérhetetlen dolgokat követik figyelemmel. Mi az értéket akarjuk képviselni ebben a világban. Én a saját Instámon is csak valós dolgokat osztok meg, most hétvégén például a kert füvesítéséről posztoltam. Nem sminkes és ruhafotók lesznek az oldalamon. Én ebben hiszek, és ezt szeretném a lányaimnak is továbbadni. Tudom, hogy ők ebben a digitális világban nőnek fel, ettől nem tudom őket megóvni, de ha tőlem ezeket az értékeket látják, akkor ők is hasonlót fognak továbbvinni.
Pedig szépségkirálynőként ismert meg az egész kontinens!
Igen, de valójában abba is inkább belecsöppentem. Ezen persze nem változtatnék, különben nem ismertem volna meg Gusztit. De én magamtól nem indultam volna szépségversenyen, teljesen más egyéniség vagyok, és a külsőségek sosem voltak fontosak nekem. Sőt – Gusztinak sem, valószínűleg ezért is vagyunk egy pár. Erre anyagilag sem vagyunk motiválhatók, ha valamivel nem értünk egyet, csak a pénzért biztosan nem vállaljuk el.

Életem első fogyókúrája

A fitt.info címlapján sem először szerepelsz – mi a legnagyobb változás az elmúlt évek alatt?
Az, hogy édesanya lettem, és ez testi-lelki változás is egyben. Nemrég dobta fel a közösségi oldalam egy évekkel ezelőtti fotómat, és azt néztem, mennyire másképp álltak rajtam a ruhák, mennyire más volt az alakom. Nyilván jó visszaemlékezni arra a testemre is, de tudom, hogy vele már nem fogok találkozni. De nekem ezzel nincs problémám, nem estem depresszióba e miatt, nem utálom magam. Szerencsére a férjem nagyon szeret így is, sőt, azt mondja, hogy végre nőiesedtem, és nem az a „kisfiú” testem van, mint amikor megismert. Szóval mondhatjuk, hogy talán előnyömre is vált a változás.
Korábban kisfiú tested volt?
Szerinte igen, és bár az is tetszett neki, de most még jobban tetszem, és azt mondja, hogy ne merjek fogyni. Persze én formás, nőies alkat voltam mindig, a versenysúlyom is hatvannyolc kiló, erősek a csontjaim, izmos vagyok kislánykorom óta. Amikor az Európa szépe címet megnyertem, azért voltam olyan vékony, mert három hónapig nyári munkán voltam melegben, olajszagban, ahol nem tudtam enni. Egyfajta kényszerfogyókúra volt ez.
És hogy állsz a fogyókúrákkal?
Először életemben idén januárban fogyókúráztam tervszerűen a nagy karácsonyi lakomák után. Négy hétig egész jól bírtam is.
Hogy csináltad?
Sokan kérdezték a közösségi oldalaimon is, hogy csináltam. Azt látom, hogy mindenki olyan módszert keres, amivel sokat és gyorsan lehet fogyni, de én ebben nem hiszek. Abban hiszek, hogy eredményei a folyamatoknak vannak, nem a kapszuláknak, a műételeknek. Szerintem a rendszeresség, a mértéktartás és a sport a kulcs a fogyáshoz. Persze az étkezés is nagyon fontos, most például öt kilót adtam le. A testépítők versenydiétáját csináltam, de nagyobb adagokkal, viszont nem nassoltam, és rendszeresen ettem. Az első egy hét nagyon nehéz volt, éhes is voltam. Különösen nagy problémát okozott a víz, mert sajnos néha én is elfelejtek inni. Most megittam a napi három litert, és először be is vizesedtem. Aztán egy hét után átlendültem, és futni kezdtem, pedig nem is szeretek futni, és nem is értettem, honnan van hozzá energiám. De még egyszer nem csinálnám meg, mert a csirkemell-sonka-csirkemell menü egyáltalán nem nekem való. A csirkemellett nem is szeretem, és az volt a reggeli és az ebéd is. Egyébként sem vagyok nagy húsevő, inkább a halat szeretem.
Normál esetben milyen a menütök?
Nem vagyunk egyszerű család: Guszti aktívan sportol, edzéseket tart, és nagytermetű is. Luca lányunk nyolcéves, mindenféle allergiákkal, Lujzi és én pedig mindent ehetünk. Sokszor két-, háromfelé főzök, és már azzal jóllakom, hogy kóstolgatok. Ez persze nem jó, és éreztem is, hogy a rendszeresség hiánya árt. A fogyókúra négy hetében magamnak is külön kellett főznöm, ami még nehezebb volt.
A babavárás alatt mennyire változtál meg?
Az első terhesség után nagyon könnyű volt leadni a pluszt, időm is volt rá, hiszen csak egy gyerekem volt. A második után lett sokkal nehezebb. Sok minden történt akkor egyszerre, költöztünk, Gusztinak több edzése volt, kevesebbet volt itthon. Ráadásul csak egy autónk volt, nem tudtam megoldani, hogy elmenjek mozogni. Van, aki azt mondja, hogy mindenkinek arra van ideje, amire akarja, de én ebben nem hiszek. Van az az élethelyzet, amikor nem lehet megoldani. Persze otthon ilyenkor is lehetne húsz perceket mozogni, de én nem ez a típus vagyok, nekem el kell mennem, hogy motiváljon valaki, hogy csináljam. Egyébként az első terhesség után sem fogyókúráztam, de amikor Luca kétéves volt, márciustól májusig minden nap reggel 7-től saját testsúlyos edzésre mentem, és szépen vissza is nyertem a régi formámat.

Főállású anyuka vagyok

received 305719380136086Most mit edzel?
Mindig mást. Járok spinningre, kipróbáltam a rúdtáncot, szeretem a funkcionális edzést, a sima kardiózást. Most, hogy jön a jó idő, arra gondoltam, hogy megpróbálkozom a futással – itt a Duna-parton mégiscsak jobb, mint a futópadon. Én nem hiszek az egyfajta edzésben, azt gondolom, hogy minél szélesebb a paletta, annál jobb és gyorsabb az eredmény.
A férjed sportja annyira nem szimpatikus?
Érdekes, hogy Gusztitól nagyon távol esik a konditermek világa, ő Crossfit és MMA edzéseket tart. Én most ilyenre nem tudok járni, bár tetszene, de a környékünkön nincs ilyesmi, én pedig nem megyek be vele ezért Pestre, nekem itt vannak a gyerekek. De tervezzük, hogy nyitunk itt Gödön egy edzőtermet, és akkor megyek majd, sőt, ott én is fogok funkcionális köredzéseket tartani.
Hogy telnek a napjaid?
Lényegében főállású anyuka vagyok – bár már a kisebbik lányom is középsős, de azért vannak hetek, amikor itthon vannak. Ha bárhol is dolgoznék, nem tehetném meg, hogy ilyenkor itthon legyek vele. Sajnos nagymama nincs a közelben, a szüleim Nagykanizsán laknak. Persze egy-egy alkalomra feljön édesanyám is, de amúgy mindig én vagyok velük. Nekem énidőm akkor van, amikor iskolában, óvodában vannak. De vannak felkéréseim, vannak terveink, ezeket is adnak munkát bőven. Ha itthon vannak a lányok, akkor pedig csak körülöttük forog minden.