A KSH 2016-os kutatása szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a helytelen étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

A hároméves Európai Friss Kalandok program célja, hogy felhívja erre a problémára a szülők és a nagyszülők figyelmét, valamint a program mesevilágának két hősén, Fruttin és Veggin keresztül közelebb hozza a kisgyermekekhez a zöldségek és gyümölcsök szeretetét. A programhoz készült 2016-os GfK-tanulmány is rávilágított arra, hogy Magyarországon a kisgyermek nélküli idősebb (vagyis a nagyszülői) generáció lényegesen jelentősebb friss zöldség- és gyümölcsvásárló, mint a gyermekes családok, holott a gyermekek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Míg a gyermekes családok a magyar lakosság azon részét képezik, akik a legkevesebbet vásárolnak és a legkevésbé fogyasztanak rendszeresen friss zöldséget vagy gyümölcsöt.

ALL FruttiHD 01Tudjuk, hogy egészségesek, mégis keveset fogyasztunk belőlük
Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője egy furcsa kettősségre hívja fel a figyelmet a zöldségekkel és a gyümölcsökkel kapcsolatban. Saját korábbi, reprezentatív felmérésük szerint ugyanis a megkérdezettek egyértelműen ezeket sorolják az első helyre az egészséges étrend alapanyagai között. Ugyanakkor az országos táplálkozási vizsgálatok szerint háromból két ember az ajánlott napi 400 grammnál kevesebbet fogyaszt belőlük. Ennek oka talán az is lehet, hogy sokak szemében még mindig nem elég „trendi” a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása, és vannak olyanok is, akik az étrendjükben kifejezetten előnyben részesítik a tésztaféléket és a húsokat. Különösen nagy a probléma a kisgyermekes családokban, ahol – egy korábbi kutatás adatai szerint – még az átlagosnál is kevesebb zöldség és gyümölcs kerül az asztalokra. A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás előnyeit pedig még felsorolni is nehéz: a fiatal, fejlődésben lévő gyermekek számára ezek a legfontosabb vitamin- és ásványianyag források, segítenek karban tartani vagy csökkenteni a testsúlyukat, rosttartalmuk miatt pedig kifejezetten jót tesznek az emésztésnek is.
A dietetikus szerint a zöldségfélék és a gyümölcsök családon belüli fogyasztását elősegítheti, ha kreatívan, változatosan készítjük el azokat, és bátran használjuk a piacon fellelhető termékek széles választékát, a gyerekeket pedig édesség helyett finom gyümölcsökkel vagy zöldségekkel kínáljuk. Bár sokan osztják azt a véleményt, hogy a szervezetünk számára értéktelenek a nem itt termő zöldségek és gyümölcsök, a dietetikus szerint ez tévhit, amelynek semmi alapja nincs. „Bármikor, bármilyen zöldség és gyümölcs szerepelhet az étrendünkben: nyersen, párolva, sütve, főzve, köretnek, főzeléknek, salátának vagy éppen smoothie-nak elkészítve – minden formában segítenek egyensúlyban tartani az étrendünket” – mondja Antal Emese. Hozzáteszi: az is fontos, hogy a gyermekek minél előbb ismerkedjenek meg a zöldségekkel és a gyümölcsökkel. Vonjuk be őket az ételkészítésbe, díszítsünk, szobrászkodjunk együtt velük, vigyük el őket magunkkal a piacra, igyekezzünk az ő játékos nyelvükön szólni hozzájuk!

Idén is visszatér Frutti és Veggi, hogy folytassa a küzdelmet a gyermekek egészsége érdekében
Az Európai Friss Kalandok program második évének célja, hogy – az első esztendő ismertséget építő és problémákat középpontba állító, figyelemfelhívó fázisa után – játékos, ugyanakkor informatív aktivitásokkal érje el a kicsiket és a nagyokat. Nagyobb hangsúly lesz a kulinaritáson is, kiemelve a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kapcsán a családon belüli különböző generációk közötti interakciók és példamutatás jelentőségét, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás élményét.
Idén is lesz országos roadshow, amelynek keretében az ország számos pontján lehet majd találkozni Fruttival és Veggivel különböző városi családi rendezvényeken. Az idei program egyik nagy újdonsága lesz, hogy a roadshow-eseményeken Frutti és Veggi külön, a program tematikájára szabott tánckoreográfiával is várja a családok legkisebb tagjait.
Budapesten a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepén, a Gyerek Sziget négy hétvégéjén kalauzolják el a gyerekeket Vegapolis mesés világába. Idén a Gyerek Szigethez kapcsolódóan külön Európai Friss Kalandok rajzpályázat is indul, a 6-10 és a 11-14 éves korosztály számára, ahol a gyerekek szabadjára engedhetik a fantáziájukat, ha zöldségekről és gyümölcsökről van szó. Emellett nyolc új résszel jelentkezik a közkedvelt Európai Friss Kalandok rajzfilmsorozat is, amellyel a Minimax csatornán találkozhatnak a gyerekek, valamint már telefonos applikáción is elérhető Frutti és Veggi varázslatos világa, ahol mindenki számos kalandon és érdekes kihíváson keresztül tapasztalhatja meg a frissesség erejét.

ALL VeggiHD 03Az idei programhoz olyan ismert személyiségek is csatlakoztak, mint Görbicz Anita, a korábban a világ legjobbjának is megválasztott kézilabdázó és férje, a volt válogatott labdarúgó Vincze Ottó ; ők családként és jelenlegi, illetve volt profi sportolóként is szívükön viselik a gyermekek táplálkozási szokásait. Valamint Wolf András séf és gyakorló apuka, aki gasztronómiában elismert szakemberként és családapaként is fontosnak tartja az egészséges étkezést és a zöldségek, gyümölcsök szerepét a mindennapi étkezéseinkben.
Vincze Ottóék életében kiemelt szerepet kap a család és annak egészsége, éppen ezért számukra kifejezetten fontos téma és kihívás a friss zöldségek és gyümölcsök beépítése a mindennapok étkezéseibe. Ennek érdekében fontos a szülői példamutatás, hogy pozitív példákkal szolgáljanak gyereküknek, hiszen azon alapértékek mentén fejlődik, alakul és válik idővel felnőtté és szülőkké, amelyeket otthon ő is lát. „Sajnos saját példánkon is érezzük, hogy milyen erős az édességek csábítása a gyerekek szemében egy friss zöldséggel vagy gyümölccsel szemben. De mi nem adjuk fel, és próbálunk jó példával szolgálni a gyermekek számára és vonzóvá tenni számukra a friss zöldségeket és gyümölcsöket a mindennapokban, és olyan edukációs fórumokon keresztül hatni rájuk és az idősebb generációra egyaránt, mint amilyen az Európai Friss Kalandok program, amelyben örömmel vállaltuk el a felkérést.” – tette hozzá Görbicz Anita. 
A program során az érdeklődők az Európai Friss Kalandok tavaszi és őszi főző-workshopján keresztül Wolf András séf segítségével arra is választ kaphatnak, hogy hogyan tudjuk játékosan, a gyermekek bevonásával elkészíteni az egészséges zöldség, gyümölcs ételeket. A szakember elmondta: ahhoz, hogy egészségtudatos felnőtté váljanak gyermekeink, minél korábban érdemes elkezdeni az erre való nevelést a táplálkozás terén is, hiszen a helyes táplálkozás van talán a legnagyobb hatással a gyermekeink egészséges jövőjére, fejlődésére. Ennek egyik kiemelten fontos eleme, hogy minél több és minél többféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak, és azok a mindennapok részévé váljanak, ami elsősorban szülői felelősség. A zöldségek és gyümölcsök sokszínűségére és széles választékára alapozva, kis odafigyeléssel és egy kis játékossággal minden gyermekkel meg lehet szerettetni a helyes táplálkozást, és rá lehet venni legalább bizonyos zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztására.

Terkep Infografika POS ROADSHOW2

 

Forrás: NAK